Τρίτη 19 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

Πρόκειται για Ελληνα φοιτητή στις ΗΠΑ, που επέστρεψε από τη Ν. Υόρκη το περασμένο Σάββατο

Από το βήμα της 62ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) - όπου έπαιρνε μέρος - και εν μέσω των διαγκωνισμών των πολυεθνικών εταιρειών για την παραγωγή εμβολίων και αντιιικών φαρμάκων, ανακοινώθηκε από τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο το πρώτο κρούσμα της «Νέας Γρίπης» στην Ελλάδα.

Πρόκειται για Ελληνα υπήκοο, που φοιτά σε μουσική σχολή της Νέας Υόρκης και επέστρεψε στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ το περασμένο Σάββατο. Την Κυριακή - λόγω ενοχλήσεων - πήγε στο νοσοκομείο και άρχισαν οι περαιτέρω εξετάσεις μέχρι την επιβεβαίωση, από το Ινστιτούτο Παστέρ, ως κρούσματος. Η πρώτη ανακοίνωση - με επιφυλάξεις - του κρούσματος έγινε στη Γενεύη απο τον υπουργό Υγείας χτες το απόγευμα. Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου του υφυπουργού Υγείας Γιώργου Παπαγεωργίου, ο οποίος επιβεβαίωσε το κρούσμα και ανακοίνωσε τη μεταφορά του στο «Σισμανόγλειο» Νοσοκομείο, όπου μπήκε στο θάλαμο χαμηλής πίεσης, παρότι σε ανάλογες περιπτώσεις δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έδωσε - σε όλους τους τόνους - τη διαβεβαίωση ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία για την περίπτωση, καθώς ο ασθενής και το συγγενικό του περιβάλλον αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες οδηγίες. Ωστόσο, όμως, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επέστρεψε εσπευσμένα από τη Γενεύη και σήμερα το πρωί θα προεδρεύσει σε έκτακτη σύσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, ενώ ακολούθως θα κάνει ανακοινώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Διεθνής ανησυχία

Σημαντική αύξηση, σύμφωνα με τηλεγραφήματα των διεθνών πρακτορείων, παρουσιάζουν τα κρούσματα της «νέας γρίπης» διεθνώς, με ξεχωριστή την περίπτωση της Ιαπωνίας, όπου τα κρούσματα (κυρίως στο δυτικό τμήμα της χώρας) έχουν ξεπεράσει τα 120. Η νεότερη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει σε 40 χώρες τουλάχιστον 8.840 επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων τα 74 θανατηφόρα. Η πρόσφατη περίπτωση θανόντα είναι ενός 55χρονου διευθυντή γυμνασίου, που πέθανε προχτές, στη Ν. Υόρκη από τη νέα γρίπη.

Στο πλαίσιο πενθήμερης συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΠΟΥ, που ξεκίνησε χτες στην έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη, εξετάζονταν, μεταξύ άλλων, τα σχέδια των φαρμακοβιομηχανιών για την παραγωγή εμβολίων και αντιιικών φαρμάκων, οι αντιθέσεις φτωχών και πλούσιων χωρών σχετικά με τα σχέδια φαρμακοβιομηχάνων για το πατεντάρισμα και τους τρόπους μοιράσματος των δειγμάτων μεταλλαγμένων ιών της νόσου κ.λπ. Παράλληλα, ανώτεροι αξιωματούχοι του Οργανισμού δεν απέκλειαν τις επόμενες μέρες το ενδεχόμενο αύξησης του επιπέδου εγρήγορσης στο τελευταίο (έκτο) στάδιο, που σηματοδοτεί την έναρξη διεθνούς πανδημίας γρίπης...

Αυτό θα κριθεί από το εάν θα συνεχιστεί η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της ασθένειας όχι μόνον στις πρώτες χώρες εκδήλωσης της νόσου, όπως οι ΗΠΑ, το Μεξικό και η Ισπανία, αλλά και σε άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία, όπου η ασθένεια άρχισε πλέον να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Τάρο Ασο, απηύθυνε χτες δημόσια έκκληση για ψυχραιμία, αυστηρή τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο θέσπισης νέων νόμων. Πάντως, αυτές οι ειδήσεις προκάλεσαν αύξηση στις μετοχές της ιαπωνικής φαρμακοβιομηχανίας και των εταιρειών παραγωγής ιατρικών μασκών...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αποκαλύψεις» μετά το φαγοπότι των φαρμακοβιομηχάνων(2010-08-13 00:00:00.0)
«Επιστήμονες» στα μισθολόγια φαρμακοβιομηχανιών(2010-06-05 00:00:00.0)
Αισιοδοξεί για τα εμβόλια(2009-09-11 00:00:00.0)
Καταγράφηκαν 520 κρούσματα στην Ελλάδα(2009-07-23 00:00:00.0)
Σταθερή αύξηση κρουσμάτων..(2009-06-19 00:00:00.0)
Ανησυχία αλλά αποφυγή πανικού(2009-05-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ