Τρίτη 19 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΘΗΝΩΝ - ΛΑΜΙΑΣ
Ετοιμάζουν διόδια στη Μαλακάσα

Από πρόσφατη κινητοποίηση εργαζομένων και κατοίκων κατά των διοδίων στον κόμβο Αγίου Στεφάνου
Από πρόσφατη κινητοποίηση εργαζομένων και κατοίκων κατά των διοδίων στον κόμβο Αγίου Στεφάνου
Μπορεί ο ισπανοελληνικός όμιλος της Ιόνιας Οδού και η κυβέρνηση, μετά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των κατοίκων να ανέστειλαν προσωρινά τις εργασίες για την κατασκευή σταθμού διοδίων στον κόμβο του Αγίου Στεφάνου, προχωρούν όμως στην εγκατάσταση νέου σταθμού διοδίων, αυτή τη φορά στον κόμβο της Μαλακάσας, στην έξοδο προς Εθνική.

Στόχος του ομίλου, όπως έχει αποκαλύψει ο «Ρ» είναι η εγκατάσταση τέτοιων σταθμών σε όλους τους κόμβους της Εθνικής Οδού από τη Βαρυμπόμπη έως τη Σκάρφεια Φθιώτιδας, όπου θα πληρώνουν πανάκριβα διόδια καθημερινά τόσο οι κάτοικοι της Βόρειας Αττικής, όσο και οι χιλιάδες εργαζόμενοι στην περιοχή. Το δικαίωμα βέβαια αυτό το έδωσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που παρέδωσαν και το εθνικό οδικό δίκτυο στους ιδιωτικούς ομίλους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2007 τη «σύμβαση παραχώρησης» για την Ιόνια Οδό την ψήφισαν 263 βουλευτές και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ.

Οπως είχε ξεκαθαρίσει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων των κατοίκων κατά της εγκατάστασης διοδίων στον Αγιο Στέφανο, όλοι οι νέοι σταθμοί με τα χαράτσια θα αρχίσουν να λειτουργούν μέχρι το τέλος του χρόνου και μόλις η ιδιωτική κοινοπραξία ολοκληρώσει κάποια έργα συντήρησης και αναβάθμισης. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ για να «χρυσώσει το χάπι» είχε προσθέσει ότι θα μειωθεί στο μισό η τιμή των διοδίων στις Αφίδνες, που όμως πέρσι τον Απρίλη είχε αυξηθεί κατά 35% για τα ΙΧ και πολύ παραπάνω για τα άλλα οχήματα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή δε θα μειωθεί. Απλά οι οδηγοί θα πληρώνουν τη μισή τιμή όταν φεύγουν εκτός Αθηνών και θα πληρώνουν τα υπόλοιπα όταν εισέρχονται στην Αθήνα (ενώ τώρα δεν πληρώνουν), καθώς ο σταθμός θα λειτουργεί πλέον και προς τις δυο κατευθύνσεις!

ΚΚΕ: Να μην ανεχθούμε άλλη αφαίμαξη

«Να αντιδράσουμε άμεσα. Να μην ανεχτούμε άλλη αφαίμαξη του εισοδήματός μας που ήδη καθημερινά συρρικνώνεται. Να μην αποδεχτούμε την εγκατάσταση άλλων διοδίων στην περιοχή. Να αγωνιστούμε για την κατάργηση όλων των διοδίων». Αυτό τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Κομματικές Οργανώσεις Βόρειας Αττικής του ΚΚΕ, επισημαίνοντας παράλληλα: «Οι οδικοί άξονες, όπως και όλα τα μεγάλα έργα φτιάχτηκαν με τον ιδρώτα του ελληνικού λαού που τα χρυσοπληρώνει μέσα από την άγρια φορολόγησή του, αποτελούν περιουσία του και πρέπει ελεύθερα να τα χρησιμοποιεί».

«Εάν πραγματικά θέλουν να μειώσουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα που όντως υπάρχει στην περιοχή μας - επισημαίνει σε άλλο σημείο η ανακοίνωση - να καταργήσουν τα διόδια των Αφιδνών και των Οινοφύτων εδώ και τώρα. Μπορούν να το κάνουν, αλλά δε θέλουν. Με τον αγώνα μας μπορούμε να το επιβάλλουμε. Να μην παρασυρθούμε από συμβιβαστικές λογικές με το πρόσχημα ότι θα υπάρχουν κάρτες για τους κατοίκους, ότι θα μας φτιάξουν καλούς, υποτίθεται, παράδρομους κλπ. Είναι απάτη, όπως επανειλημμένα έχει αποδειχθεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις και έχουν σοβαρές ευθύνες όσοι το παραγνωρίζουν. Αλλωστε, εάν δεν πληρώνουν διόδια οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι της περιοχής, τότε ποιοι θα πληρώνουν;».

«Το Κόμμα μας - επισημαίνεται σε άλλο σημείο - επανειλημμένα με παρεμβάσεις, ανακοινώσεις, πρωτοβουλίες, έγκαιρα κατάγγειλε τις συμβάσεις με τους επιχειρηματίες και αποκάλυψε τις μεθοδεύσεις. Στις 3 Δεκέμβρη 2008 κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή αναδείχνοντας για άλλη μια φορά το πρόβλημα. Το ΥΠΕΧΩΔΕ με την απάντησή του μας "υπενθυμίζει" ούτε λίγο ούτε πολύ ότι έχουμε "ωραίους" παράπλευρους δρόμους που μας εξυπηρετούν πλήρως και ...δεν πρέπει να έχουμε παράπονο. Ταυτόχρονα, μέσα από την απάντησή του, φροντίζει να προβάλλει τα σοβαρά έσοδα που θα έχει το κράτος. Φυσικά δεν λέει κουβέντα για το τι θα πληρώνουν καθημερινά οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι της περιοχής, όπως και για τα τεράστια κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».

«Να σταματήσει τώρα κάθε ενέργεια για την τοποθέτηση διοδίων στον κόμβο της Μαλακάσας, καταλήγει η ανακοίνωση. Να μην τους επιτρέψουμε να στήσουν νέα διόδια. Να καταργηθούν όλα τα διόδια - Ελεύθερη διέλευση παντού. Να εκφραστεί η λαϊκή αντίθεση στην πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ