Τρίτη 12 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ - ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Σημαντικό βήμα η - για πρώτη φορά - υπογραφή της Διακήρυξης

Η εισηγητική ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στη συνέντευξη Τύπου

Παρουσιάζοντας στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου τη Κοινή Διακήρυξη των 21 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων χωρών της ΕΕ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε τα παρακάτω:

«Οπως γνωρίζετε, το ΚΚΕ έχει σε παγκόσμιο επίπεδο αναπτύξει μια πολύμορφη και πολυεπίπεδη συνεργασία με κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα, ανεξάρτητα των ιδεολογικοπολιτικών διαφορών που υπάρχουν. Eχει αποδεχτεί μια καλή αφετηρία για ευρύτερη συσπείρωση των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Οι διεθνείς συναντήσεις που έχουν πια καθιερωθεί εδώ και πολλά χρόνια, και που έχουν προχωρήσει σε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, με κύριο χαρακτηριστικό την προσπάθεια πέρα από τη συζήτηση άμεσων ζητημάτων που καθημερινά αντιμετωπίζουμε, να φωτιστούν κοινές θέσεις και διαφορές σε θέματα στρατηγικής σημασίας, ορισμένα θεωρητικά ζητήματα.

Ταυτόχρονα αναπτύσσεται και η συνεργασία περιφερειακά, κατά ήπειρο, ή και ανάμεσα σε γειτονικές περιοχές.

Βεβαίως, όπως έχουμε σημειώσει και στα επίσημα ντοκουμέντα μας, τα συνεδριακά και στο 18ο Συνέδριο, υπάρχει μπροστά μας πολύς δρόμος για να διαμορφώσει, μέσα από ουσιαστικές διαδικασίες, χωρίς το άγχος της βιασύνης αλλά και με ευθύνη μπροστά σε οξυμένα προβλήματα και ακόμα πιο δύσκολα αύριο, μια ενιαία στρατηγική που να αντιστοιχεί στο χαρακτήρα της εποχής μας, που είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Επίσης, σε ζητήματα που έχουν σχέση με την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, όπως και σε ζητήματα εξέτασης της πορείας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, ανάπτυξης και εμπλουτισμού της θεωρίας μας με βάση κατακτήσεις και θετική προσφορά αλλά και σοβαρά λάθη που έγιναν στην πορεία, της για πρώτη φορά οικοδόμησης ενός νέου συστήματος που δεν ήταν δυνατόν η θεωρία να δώσει λύσεις, πριν ακόμα εμφανιστούν τα νέα στοιχεία που η ζωή πάντα βάζει.


Θεωρούμε σημαντικό γεγονός ότι για πρώτη φορά έχουμε μια κοινή διακήρυξη 21 Κομουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων με κοινές θέσεις που ανταποκρίνονται στο χαρακτήρα της ΕΕ, και στο χαρακτήρα της αντιπαράθεσης που πρέπει να γίνει με αυτή, σε όλη την Ευρώπη. Φυσικά, κάθε κόμμα στη χώρα του την προσαρμόζει με βάση τις όποιες ιδιαιτερότητες υπάρχουν. Σημειώνω ότι η διακήρυξη υπογράφεται μόνο από κόμματα κρατών της ΕΕ. Δεν συμπεριλαμβάνονται ΚΚ που συμφωνούν με αυτή τη διακήρυξη, θα ήταν διατεθειμένα να την υπογράψουν, αλλά οι χώρες τους δεν ανήκουν στην ΕΕ, γι' αυτό και δεν μπήκαν οι υπογραφές τους.

Βεβαίως υπάρχουν και κομμουνιστικά κόμματα με τα οποία έχουμε στενή συνεργασία σε αρκετά ζητήματα, που δεν υπογράφουν. Αυτό δεν είναι κάτι που μας εμποδίζει να έχουμε συνεργασία εκεί που συμφωνούμε. Ωστόσο το εργατικό, το γενικότερο λαϊκό κίνημα βοηθιέται όταν υπάρχουν κοινές δράσεις και συμφωνίες που είναι στέρεες, δεν παρακάμπτουν διαφορές, δεν στρογγυλεύουν εκτιμήσεις, γιατί τότε η συμφωνία είναι ασταθής και περιέχει τον κίνδυνο να κατανοούνται οι θέσεις από τους εργαζόμενους με εκλεκτικό τρόπο, ο καθένας να ενεργοποιεί ό,τι νομίζει. Η πολυγλωσσία δεν είναι πραγματική δύναμη.

Το ΚΚΕ με την ψύχραιμη στάση του, την υπομονή που διαθέτει και η οποία στην πολιτική είναι πλεονέκτημα και όχι μειονέκτημα, πιστεύει ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν περισσότερο θετικές εξελίξεις στη διαμόρφωση ενός συνεκτικότερου, από ό,τι σήμερα, κομμουνιστικού ρεύματος, που θα δώσει ελπίδες. Ενός ρεύματος που θα συμβάλλει στην ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων, αλλά θα είναι σταθερό και αταλάντευτο στην ενσωμάτωση, στη χειραγώγηση, ανθεκτικό στην ιδεολογική και πολιτική πίεση, ένα χαρακτηριστικό που συμβάλλει στην αντοχή του κινήματος στα σκαμπανεβάσματα και στους ελιγμούς του ταξικού αντίπαλου.

Kρίσιμα ζητήματα διαφορών με τη διακήρυξη του ΚΕΑ

Στην καλύτερη περίπτωση η διακήρυξη του ΚΕΑ εκφράζει πλήρη σύγχυση που αφορά τις νομοτέλειες της καπιταλιστικής παραγωγής και αναπαραγωγής. Αυτονομείται η πίστη από τις λειτουργίες της καπιταλιστικής παραγωγής. Προσπαθεί να αναστηλώσει το ξεφτισμένο στη συνείδηση των λαών Μάαστριχτ και το λεγόμενο ευρωπαϊκό όραμα. Απόδειξη πόσο έχουν δεμένα τα χέρια όσοι υποστήριξαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Δεν έχουμε να κάνουμε με ένα συγκεκριμένο καπιταλισμό μιας συγκυρίας, αλλά ό,τι ζούμε είναι στη φύση του καπιταλισμού και όχι παρέκκλισή του, όπως αναφέρεται στην πρώτη παράγραφο του ΚΕΑ.

Η κρίση είναι του καπιταλιστικού συστήματος και όχι κρίση από την ηγεμονία των ΗΠΑ.

Η κρίση δεν οφείλεται στη χρηματιστική αγορά που δεν ελέγχθηκε. Είναι στη φύση του συστήματος, και η χρηματαγορά είναι αναπόσπαστο στοιχείο. Υπάρχει η παρασιτική κερδοσκοπία, αλλά αυτή υπάρχει λόγω της συγκέντρωσης κεφαλαίων, που δε γίνεται με κόλπα, αλλά στη βάση της ταξικής εκμετάλλευσης.

Δεν υπάρχει «κοινή» διέξοδος από την κρίση για τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους από τη μια μεριά και τους καπιταλιστές και όσα τμήματα των μεσαίων στρωμάτων αναπαράγονται μαζί τους από την άλλη. Ετσι, ο αγώνας κατά των μονοπωλίων μετατρέπεται σε αγώνα για καλά μονοπώλια, σε ανθρώπινο καπιταλισμό.

Η ενοχοποίηση του «νεοφιλελευθερισμού» για τη δήθεν έλλειψη κρατικών και διακρατικών ρυθμίσεων, με αποτέλεσμα την κρίση του ή αλλιώς την «κρίση του καζινοκαπιταλισμού», βολεύει την απενοχοποίηση του καπιταλισμού.

Καπιταλιστική οικονομία σημαίνει να συσσωρεύονται αμύθητα κέρδη. Το κίνητρο του κέρδους, του όλο και μεγαλύτερου, της έντασης του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων, και ιδιαίτερα σε συνθήκες υποχώρησης του εργατικού κινήματος, είναι η κινητήρια δύναμη της καπιταλιστικής παραγωγής και οικονομίας. Δηλαδή σημαίνει ότι οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Η διακήρυξη του ΚΕΑ καίει το ριζοσπαστισμό, κάνει το κίνημα να υποφέρει από αφλογιστία, και όσο μεγαλύτερη έξαρση πάρει, τόσο θα πέσει στην πορεία αν δεν υπάρχει μια αντίστοιχη συνείδηση με ποιον έχει να κάνει.

Τα βασικά και χαρακτηριστικά σημεία της Διακήρυξης των 21

1 Το κύριο, είναι η ανάδειξη του χαρακτήρα της ΕΕ. Ο χαρακτήρας αυτός δεν καθορίζεται από το αν πλειοψηφούν φιλελεύθερα ή σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, κεντροαριστερά ή κεντροδεξιά. Καθορίζεται πριν απ΄ όλα από το ποιος έχει την εξουσία των μέσων παραγωγής , εξαρτάται ποιος καθορίζει το δρόμο ανάπτυξης. Η ΕΕ είναι επιλογή του κεφαλαίου, από τότε που ξεκίνησαν οι πρώτες συζητήσεις, ακόμα στο μεσοπόλεμο, τον 20ό αιώνα. Πότε κυριαρχούν οι κρατικοποιήσεις, πότε οι ιδιωτικοποιήσεις, ανάλογα ποια επιλογή και διαχείριση βολεύει το κεφάλαιο. Οταν λέμε αυτό, δεν σημαίνει ότι η πάλη των εργαζομένων δεν μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα, ότι δεν είναι δυνατόν να αποσπάσει κατακτήσεις, αλλά αυτές δεν πρόκειται να είναι μια επανάληψη των κατακτήσεων της μεταπολεμικής περιόδου. Η απόσπαση κατακτήσεων απαιτεί ιδεολογική χειραφέτηση, συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα, και πάλη ως το τέλος για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

2 Εξίσου βασικό στοιχείο είναι ποιος ο διεθνής ρόλος της ΕΕ. Η διακήρυξη θέτει το ζήτημα ότι είναι πυλώνας της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων και όχι ένας πόλος αντίβαρο.

3 Η στάση έναντι στη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Μόνο η εύστοχη και πολιτικά σωστή θέση για το χαρακτήρα της ΕΕ μπορεί να καλλιεργήσει το έδαφος για την εναλλακτική λύση. Χωρίς αυτό θα ταυτίζονται τα μερεμέτια με την εναλλακτική λύση.

Η ΕΕ δεν είναι σε σταυροδρόμι, όπως αναφέρει η διακήρυξη του ΚΕΑ. Εχει χαράξει δρόμο, δεν ταλαντεύεται, πρέπει να δυσκολευθεί, να μπουν εμπόδια. Δεν αλλάζει, αλλά αδυνατίζει και ανατρέπεται με την αποδυνάμωσή της, που ένα από τα βασικά στοιχεία είναι να χάνει μέλη και αυτά να ενώνονται σε μια διαφορετική συνεργασία.

4 Το ζήτημα της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής.

5 Το δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει για το δρόμο ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος της αποδέσμευσης.

Εκτιμάμε ως πολύ σημαντικό γεγονός την αποχώρηση του Ουγγρικού Εργατικού Κόμματος από το ΚΕΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ