Κυριακή 10 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πελώρια ερωτήματα από το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής

Πελώρια ερωτήματα για τις σκοτεινές επιδιώξεις και σκοπιμότητες της κυβέρνησης προέκυψαν από την ενέργειά της να κλείσει αιφνιδιαστικά, προχτές το βράδυ, τη Βουλή, επικαλούμενη τις ευρωεκλογές.

Η πρώτη εξόφθαλμη συνέπεια αυτής της κίνησης της κυβέρνησης είναι η παραγραφή όλων των αδικημάτων υπουργών που έγιναν μέχρι το 2007, διότι το Σύνταγμα προβλέπει ότι τα όποια ενδεχόμενα αδικήματα υπουργών παραγράφονται μετά το τέλος των δύο πρώτων περιόδων της Βουλής. Η παραγραφή περιλαμβάνει όλες τις υποθέσεις που απασχόλησαν τελευταία τη δημοσιότητα, όπως το Βατοπέδι, τη «ΖΗΜΕΝΣ», την υπόθεση Παυλίδη, τα «δομημένα ομόλογα», αφορά δε τις ποινικές ευθύνες των πολιτικών προσώπων. Ταυτόχρονα, καθόλου δεν έχουν καταλαγιάσει τα σενάρια για τις προθέσεις της κυβέρνησης να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, ενώ πολλαπλασιάστηκαν οι φήμες ότι αποσκοπούσε σε θάψιμο συγκεκριμένου σκανδάλου (συγκεκριμένη αναφορά γινόταν στην πώληση της «Γερμανός»), που επρόκειτο να πάει στη Βουλή στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας.

Η κυβέρνηση, βέβαια, προσπάθησε να υποβαθμίσει το κλείσιμο της Βουλής, διαδίδοντας ότι πρόκειται για μια συνηθισμένη διαδικασία που έχει παρατηρηθεί και σε παλαιότερες αναμετρήσεις για τις ευρωεκλογές, πλην των ευρωεκλογών του 2004. Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν ότι η κίνηση αυτή δε συνδέεται με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Το κλείσιμο της Βουλής έγινε γνωστό, γύρω στις 9.30 το βράδυ της Παρασκευής, με δήλωση του προέδρου της Βουλής Δ. Σιούφα, ο οποίος προσπάθησε να κρατήσει αποστάσεις «δείχνοντας» προς την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου. Το ίδιο έκαναν και κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας που επισήμαιναν ότι ήταν μονόδρομος η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος από τον Κ. Παπούλια, από τη στιγμή που το απέστειλε η κυβέρνηση.

Η αιφνιδιαστική αυτή κίνηση δημιουργεί ερωτήματα, όχι μόνο γιατί δεν υπήρχαν ενδείξεις για κάτι τέτοιο, αλλά, πολύ περισσότερο, γιατί είχε ήδη ανακοινωθεί το πρόγραμμα εργασιών της Βουλής για την ερχόμενη βδομάδα. Μάλιστα, για την ερχόμενη Παρασκευή είχε προγραμματιστεί η συζήτηση Επερώτησης του ΚΚΕ για τη Δημόσια Υγεία. Δεν πρέπει να ξεφεύγει από την προσοχή πως και η κυβέρνηση, αλλά και το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην ατέρμονη σκανδαλολογία, την οποία δεν αποκλείεται να την έχουν αναγάγει είτε σε καταλύτη είτε σε «λαγό» πολιτικών εξελίξεων.

Περίεργο το ...ξαφνικά τυπικό της υπόθεσης

Βεβαίως, στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλής, Δ. Σιούφας, ανέφερε τα εξής: «Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με ενημέρωσε ότι σήμερα το απόγευμα υπεγράφη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, το διάταγμα λήξης των εργασιών της Β' Τακτικής Συνόδου της ΙΒ' Περιόδου της Βουλής από αύριο 9 Μαΐου λόγω ευρωεκλογών. Μετά ενημέρωσα τα κόμματα περί τούτου». Επισημαίνεται ότι η Βουλή θα επαναλάβει τις εργασίες της μετά τις ευρωεκλογές, με τα Θερινά Τμήματα. Αλλά αυτό δεν είναι τίποτα διαφορετικό από μια τυπική διεκπεραίωση καθηκόντων που δε δείχνει - ποτέ άλλωστε δεν έγινε αυτό - τις πραγματικές αιτίες της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, αν βεβαίως είναι αποκλειστικά δική της. Γιατί κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι κάθε αστική κυβέρνηση δεν μπορεί να ενεργεί μόνο από «ιδιοτέλεια», αλλά με γνώμονα ολόκληρο το αστικό πολιτικό σύστημα. Αλλωστε, ανεξάρτητα από το ποιο αστικό κόμμα κυβερνά, και τα δύο θεμελιακό τους καθήκον έχουν τη στήριξη και διαιώνιση του συστήματός της, την εξυπηρέτηση των γενικών συμφερόντων της τάξης τους, πάνω και από τα ιδιαίτερα συμφέροντα τμημάτων της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη στη Βουλή θα έφτανε ο φάκελος της υπόθεσης για την εξαγορά της εταιρείας «Γερμανός» από τον ΟΤΕ. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο τακτικός ανακριτής Απ. Ζαβιτσάνος θα έστελνε το φάκελο της υπόθεσης στο Κοινοβούλιο, με αναφορές στο πρόσωπο του πρώην υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποστήριζαν ότι βασικός «κατήγορος» στην υπόθεση «Γερμανός» ήταν ο Χρ. Βερελής, που προχτές επέλεξε να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα. Ορισμένα από τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με πληροφορίες, «ερμήνευσαν» τη συγκεκριμένη απόφαση με την πρόθεση του πρώην υπουργού Μεταφορών να μην κουβάλει στην πλάτη του την υπόθεση με τη «ΜΑΝ» και τις συμβάσεις με το Ελληνικό Δημόσιο για την αγορά των τρόλεϊ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χρ. Βερελής στην επιστολή παραίτησής του δήλωσε ότι θέλει να «γίνει καταλύτης εξελίξεων»... Κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ το μετέφρασαν σαν δήλωση που θα κινήσει νέο γύρο εσωστρέφειας στο ΠΑΣΟΚ και κάποια άλλα το συνέδεσαν με την υπόθεση «Γερμανός».

Αναπάντητα ερωτήματα και πόλωση από τον πρωθυπουργό

Μιλώντας χτες στη συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να απαντήσει στις κατηγορίες ότι έκλεισε τη Βουλή προκειμένου να συγκαλύψει τα σκάνδαλα της πρώτης θητείας της ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι «η Βουλή αυτή ερεύνησε όλες τις υποθέσεις που της διαβιβάστηκαν από τη Δικαιοσύνη». Επιπλέον ισχυρίζεται ότι «η Βουλή σχεδόν πάντα διέκοπτε τις εργασίες της πριν τις ευρωεκλογές». Οι απαντήσεις αυτές ωστόσο δεν απαντούν στο εύλογο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση, αφού δεν είχε τίποτα να φοβηθεί από τη διερεύνηση των σκανδάλων - και όχι μόνο από αυτά που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή - έκλεισε άρον άρον τη Βουλή, πολύ περισσότερο που είχε ανακοινωθεί το πρόγραμμα εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής για την ερχόμενη βδομάδα.

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει ότι η κυβέρνηση «θέλει να βαδίσει η χώρα στις ευρωεκλογές με πολιτικούς όρους» και πως «επιδιώκει ήπιο πολιτικό κλίμα», αλλά την ίδια στιγμή έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι για να πυροδοτήσει σε νέα ύψη τη δικομματική πόλωση, εξαπολύοντας φραστικές επιθέσεις κατά του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του.

ΠΑΣΟΚ: Ζήτησε το χρίσμα απ' την πλουτοκρατία

Να προχωρήσει στην προκήρυξη εθνικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές κάλεσε τον πρωθυπουργό ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας χτες στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού κατήγγειλε την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τη Βουλή σαν «θεσμική εκτροπή», απευθυνόμενος στον Κ. Καραμανλή ανέφερε ότι από τη στιγμή που επέλεξε την «παραγραφή», πρέπει «να προχωρήσει στο επόμενο αυτονόητο βήμα για την προκήρυξη εθνικών εκλογών για τις 7 Ιουνίου μαζί με τις ευρωεκλογές».

Στην ομιλία του, ο Γ. Παπανδρέου προέβλεψε ότι τις επόμενες βδομάδες θα υπάρξει «έξαρση της επιλεκτικής σκανδαλολογίας με στόχο το ΠΑΣΟΚ και ηγετικά του στελέχη». Μάλιστα, ο ίδιος, προεξοφλώντας τι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα ανάμεσα στους εταίρους του δικομματισμού, σημείωσε ότι «σκάνδαλα προέκυψαν, προκύπτουν και θα προκύπτουν σε κάθε κοινωνία». Με τη συγκεκριμένη αναφορά του Γ. Παπανδρέου και την προσπάθειά του να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ σαν φορέα της «κάθαρσης», γίνεται κατανοητό ότι κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση θα αναλωθούν σε μια μάχη χαρακωμάτων με φόντο τη σκανδαλολογία. Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι χτες ο Γ. Παπανδρέου απέφυγε να κάνει την ελάχιστη αναφορά στην παραίτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρ. Βερελή.

Ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι οι ευρωεκλογές παίρνουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος, θέτοντας το ψευτοδίλημμα ότι σ' αυτές θα αναμετρηθούν οι δυνάμεις τις «προόδου» και της «νεοσυντήρησης». Πίσω από τις φραστικές του κορόνες, ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να κρύψει ότι οι προτάσεις που παρουσίασε και χτες είναι ταυτόσημες με την κυβερνητική πολιτική και κινούνται στη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου. «Θα στηρίξουμε οικονομικά τα μεγάλα έργα δημόσιων υποδομών και θα στηρίξουμε την παραγωγική επιχειρηματικότητα με κίνητρα και ειδικά προγράμματα», δεσμεύτηκε ο Γ. Παπανδρέου, ζητώντας το χρίσμα από την ντόπια πλουτοκρατία. Οσο για τα λαϊκά στρώματα, υποσχέθηκε για πολλοστή φορά ότι θα ...«εξανθρωπίσει την παγκοσμιοποίηση»!

Απίστευτη προβοκάτσια

Σε μια απίστευτη προβοκάτσια προέβη χτες ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στ. Λαμπρινίδης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ «ψήφισαν όλες τις τροπολογίες για το 65ωρο». Ο ίδιος σε μια προσπάθεια να κρύψει ότι το ΠΑΣΟΚ μαζί με τη ΝΔ και τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν την κατάπτυστη έκθεση Σέρκας, που στοχεύει στην παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, προσπάθησε να εμπλέξει και το ΚΚΕ που από την πρώτη στιγμή την καταδίκασε και την καταψήφισε. Ο Στ. Λαμπρινίδης επικαλέστηκε πρωτοσέλιδο του «Ρ», που αποκάλυπτε τη συμμαχία των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, για να προχωρήσει στην προβοκατόρικη ενέργειά του. Ο ίδιος, ξεπερνώντας κάθε όριο, έφτασε μάλιστα στο σημείο να δηλώσει ότι «το ΚΚΕ μαζί με το ΛΑ.Ο.Σ. κατά 85% ψηφίζουν τα ίδια», για να ισχυριστεί ότι το ΚΚΕ είναι συντηρητικό κόμμα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org