Κυριακή 10 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενα δισεκατομμύριο οι πεινασμένοι του κόσμου

Παρά τις μεγαλόστομες υποσχέσεις των «ισχυρών» για τη μείωση της φτώχειας και της πείνας στον κόσμο, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η πραγματικότητα κινείται σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση. Οπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Τροφίμων του ΟΗΕ (FAO), Ζακ Ντιουφ, το 2009 θα προστεθούν ακόμη 104 εκατομμύρια άνθρωποι στις στρατιές των πεινασμένων. Ετσι, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν καθημερινά το φάσμα της πείνας θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο.

«Εκτιμούμε ότι τουλάχιστον 104 εκατομμύρια άνθρωποι επιπλέον δεν έχουν πρόσβαση στην καθημερινή τροφή φέτος λόγω της μεγάλης οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης», δήλωσε ο κ. Ντιουφ και σημείωσε ότι ποτέ στην ιστορία δεν είχαμε τόσο μεγάλο πρόβλημα πείνας...

Ο γενικός διευθυντής του FAO απέδωσε αυτή την εξέλιξη στην «απίστευτα μεγάλη» αύξηση των τιμών των τροφίμων.

Συνυπολογίζοντας τη σημερινή κατάσταση και τις διαγραφόμενες εξελίξεις στον τομέα της γεωργίας τα επόμενα χρόνια, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) τονίζει σε έκθεσή του ότι κατά τη σύγκριση του μέσου όρου της περιόδου 2008-2017 με αυτόν της περιόδου 1998-2007 οι τιμές είναι υψηλότερες κατά 20% για το βόειο και το χοιρινό κρέας, κατά 30% για την ακατέργαστη και λευκή ζάχαρη, κατά 40% έως 60% για τα σιτηρά, τον αραβόσιτο και το αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη και κατά 80% για τα φυτικά έλαια.

Τόσο ο ΟΟΣΑ, όσο και ο FAO αποσιωπούν το γεγονός ότι η δραματική αύξηση των τιμών των τροφίμων ενισχύεται και συντηρείται από τη μετατροπή των τροφίμων σε αντικείμενο χρηματιστηριακών συναλλαγών, με αποτέλεσμα η κερδοσκοπία και το καπιταλιστικό κέρδος να εκτινάξουν τις τιμές στα ύψη.

Φυσικά ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος οργανισμός αναφέρουν ότι από την εξέλιξη των τιμών αποκομίζουν κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων οι πολυεθνικές εταιρείες τροφίμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «διατροφική ανασφάλεια» πλήττει 32 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο για τις οποίες ο κ. Ντιουφ είπε ότι χρειάζονται «άμεση βοήθεια» και εκτίμησε ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτείται ο διπλασιασμός της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων.

Παρά τους δραματικούς τόνους των αξιωματούχων του ΟΟΣΑ και του FAO, η πείνα γίνεται ένας επιπλέον μοχλός πίεσης των πολυεθνικών των τροφίμων για την αποδοχή των σχεδίων παραγωγής μεταλλαγμένων τροφίμων. Αυτά τα σχέδια παρουσιάζονται ως απάντηση στη διευρυνόμενη φτώχεια, αφού τα μεταλλαγμένα μπορούν να παραχθούν σε μαζική κλίμακα και χωρίς κινδύνους από αρρώστιες όπως η γρίπη των πτηνών ή η γρίπη των χοίρων. Αποσιωπούν όμως το γεγονός ότι η κατανάλωση αυτών των προϊόντων ενέχει κινδύνους για την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων, ενώ η παραγωγή θα συγκεντρωθεί στα χέρια τεσσάρων ή πέντε πολυεθνικών που θα έχουν κατ' αποκλειστικότητα τη σποροπαραγωγή και τις πατέντες για τα φυτοφάρμακα και τα αντιβιοτικά.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ