Κυριακή 10 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Στις 13 Μάη στέλνουμε μήνυμα αντεπίθεσης!

Motion Team

Σε τρεις μέρες, την Τετάρτη 13 Μάη, γίνονται οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, στους συλλόγους πανεπιστημίων και ΤΕΙ όλης της χώρας.

Για τις δυνάμεις της Πανσπουδαστικής ΚΣ είναι μια μάχη σκληρή, που τη δίνουν με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία μέχρι την τελευταία στιγμή.

Αισιοδοξία που απορρέει από το γεγονός ότι τα ψηφοδέλτιά της, τα ψηφοδέλτια με το γαρίφαλο, κατεβαίνουν φέτος σε 196 από τους 200 συλλόγους των πανεπιστημίων και σε 69 από τους 71 συλλόγους των ΤΕΙ. Είναι η μόνη παράταξη με τόσο μεγάλο εύρος πανελλαδικής εκπροσώπησης στους συλλόγους (και να σημειώσουμε ότι οι 5 από τους 6 συλλόγους που δεν κατεβαίνει πανελλαδικά δεν είχαν κάνει πέρσι εκλογές με βάση τον κανονισμό των ΕΦΕΕ και ΕΣΕΕ). Το γεγονός ότι κατεβαίνει σε τόσους πολλούς συλλόγους, της εξασφαλίζει και τη δυνατότητα να λαμβάνει και να δίνει στη δημοσιότητα τα πραγματικά και πλήρη αποτελέσματα των εκλογών, χωρίς μαγειρέματα και προσθαφαιρέσεις συλλόγων, ώστε να δείχνουν πιο μεγάλα τα ποσοστά της.

Η Πανσπουδαστική ΚΣ είναι ισχυρή δύναμη σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, με ποσοστά πάνω από 15% (15,97% πήρε πέρσι στα πανεπιστήμια και 15,38% στα ΤΕΙ). Οι δυνάμεις και οι δυνατότητές της όμως, δεν έχουν οροφή. Γι' αυτό και δίνει με αποφασιστικότητα τη μάχη αλλαγής των συσχετισμών.

Κάλεσμα να γυρίσουν την πλάτη στις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου

«Κάνε τις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές όπλο! Τα κόμματα του κεφαλαίου και της ΕΕ θέλουν θετικά αποτελέσματα για να πάρουν ψήφο εμπιστοσύνης. Για να πουν ότι τους στηρίζουν οι φοιτητές και οι σπουδαστές άρα έχουν πράσινο φως για να προχωρήσουν την επίθεσή τους.Χάλασέ τους τα σχέδια! Δείξε τους ότι δεν σε έχουν στο χέρι!», καλεί η ΠΚΣ τους φοιτητές και σπουδαστές.


Οι φοιτητικές εκλογές είναι μια μάχη που οι δυνάμεις της ΚΝΕ και της ΠΚΣ τη δίνουν μαζί, με τα ίδια κριτήρια, με τις ίδιες συζητήσεις, με το ίδιο κάλεσμα που απευθύνουν και για τη μάχη των ευρωεκλογών στις 7 του Ιούνη. Είναι κοινή η μάχη, γιατί είναι οι ίδιες δυνάμεις που δίνουν τη μάχη, είναι τα ίδια προβλήματα της ζωής τους τα οποία πρέπει να κάνουν κριτήριο ψήφου οι φοιτητές και σπουδαστές σ' αυτές τις μάχες. Και απέναντι σ' αυτά τα προβλήματα, πρωτοπόρες στον αγώνα έχουν σταθεί τον τελευταίο χρόνο - όπως και τα προηγούμενα χρόνια - οι δυνάμεις της ΚΝΕ και της ΠΚΣ. Γι' αυτό και με αποφασιστικότητα και περηφάνια απευθύνονται στους φοιτητές και σπουδαστές, ζητώντας τους την ψήφο τους, ξεκαθαρίζοντας ότι ψήφος στην ΠΚΣ είναι ψήφος αντεπίθεσης, ψήφος που σηματοδοτεί τη θέλησή τους να διεκδικήσουν όλα όσα τους ανήκουν με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Εχουν σημασία οι φοιτητικές εκλογές. Εξάλλου καμιά από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις δεν τις υποτιμούν, ανεξάρτητα από το πόσο θόρυβο κάνουν γι' αυτές. Να θυμίσουμε ότι πέρσι είχαν ψηφίσει 155.000 φοιτητές - σπουδαστές και γενικότερα τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των νέων που προσέρχονται στις κάλπες έχει σταθεροποιηθεί σ' αυτά τα επίπεδα. Γι' αυτό και κανένας δεν αδιαφορεί. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ περιμένουν το αποτέλεσμα για να το εμφανίσουν το καθένα από την πλευρά του ως νίκη, ενώ ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί απλά να υποβαθμίσει το θέμα γιατί τα χαμηλά ποσοστά του, τού χαλάνε το προφίλ που θέλει να καλλιεργεί ως κόμμα της νεολαίας. Ωστόσο και αυτός ρίχνει βάρος θέλοντας να μετρήσουν δυνάμεις.

Στο δρόμο για την ανασυγκρότηση και την αντεπίθεση του κινήματος

Ακριβώς επειδή όλες οι πολιτικές δυνάμεις δίνουν βάρος σ' αυτή τη μάχη, επιστρατεύουν για τη μάχη των φοιτητικών εκλογών όλους τους μηχανισμούς τους πέρα από τις πραγματικές δυνάμεις τους ανάμεσα στους φοιτητές και σπουδαστές. Οι ΔΑΠ και ΠΑΣΠ πέρα από τις τεράστιες προπαγανδιστικές δυνατότητες που τους προσφέρουν τα κόμματά τους, τα συγκροτήματα των ΜΜΕ κτλ. επιστρατεύουν τις συνδιαλλαγές τους με καθηγητές που αναλαμβάνουν με την εξουσία της «έδρας» να καθοδηγήσουν τη φοιτητική ψήφο, αλλά ακόμα και πληρωμένους τραμπούκους ή και καλπονοθευτικούς μηχανισμούς.

Κι αυτές οι πρακτικές, πέρα από το άμεσο αποτέλεσμα της υφαρπαγής της ψήφου, λειτουργεί και απωθητικά για έναν κόσμο που θα μπορούσε να κινηθεί σε αγωνιστική κατεύθυνση. Μαζί με το κλίμα σκανδαλολογίας του τελευταίου διαστήματος, αυτά τα φαινόμενα μπορούν να οδηγήσουν τους νέους ανθρώπους να ρίξουν ένα γενικό ανάθεμα σε όλους και να πέσουν αηδιασμένοι στον παθητικό δρόμο της αποχής, της απομόνωσης και τις αδράνιας, που πάλι όμως αυτές τις δυνάμεις βοελύει.

Οι δυνάμεις της ΚΝΕ και της ΠΚΣ κόντρα σ' αυτές τις λογικές, καλούν τους νέους σε μια στάση αγώνα και αξιοπρέπειας. Καλούν τους νέους να στραφούν ενάντια στη μήτρα που γεννάει όλα τα προβλήματα που ζουν σήμερα, μέσα σ' αυτά και τα προβλήματα της σήψης και τους εκφυλισμού. Και είναι οι μόνες και οι πρώτες, οι δυνάμεις της ΚΝΕ και της ΠΚΣ, που κατήγγειλαν την κρίση και τον εκφυλισμό του ίδιου του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος. Είναι, παράλληλα, οι μόνες που παλεύουν ακριβώς για την οργάνωση και την αντεπίθεση του κινήματος κι έχουν κάνει ήδη ένα σοβαρό βήμα σ' αυτή την κατεύθυνση με τις επιτροπές αγώνα που συγκροτούνται σε κάθε σχολή, στη βάση του πλαισίου αιτημάτων και δράσης, που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των νέων ανθρώπων. Η ενίσχυση της ΠΚΣ στις φοιτητικές - σπουδαστικές εκλογές έχει σημασία ακριβώς και γι' αυτή την προσπάθεια, που εξελίσσεται στο πλαίσιο της πάλης για την αλλαγή των συσχετισμών.


Γ.Σ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org