Παρασκευή 8 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΥΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑΡΙΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Επιβεβαιώνονται οι κίνδυνοι από τη λειτουργία του

Η δοκιμαστική έναρξη λειτουργίας του που με πανηγυρικό τρόπο κυβέρνηση και Περιφέρεια έσπευσαν να εξαγγείλουν στις αρχές του έτους, λίγους μήνες μετά, αποκαλύπτει μια σειρά ελλείψεις και κακοτεχνίες

Τα αδιέξοδα της εφαρμοζόμενης πολιτικής και στον τομέα διαχείρισης και επεξεργασίας των απορριμμάτων προβάλλουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο και στην περίπτωση κατασκευής ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι Θεσπρωτίας.

Η δοκιμαστική έναρξη λειτουργίας του που με πανηγυρικό τρόπο κυβέρνηση και Περιφέρεια έσπευσαν να εξαγγείλουν αρχές του έτους, λίγους μόλις μήνες μετά, αποκαλύπτει μια σειρά ελλείψεις και κακοτεχνίες που συμπληρώνουν τις εμβαλλωματικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την επιλογή και κατασκευή του έργου στη συγκεκριμένη περιοχή. Οι ανησυχίες των κατοίκων για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον από τη λειτουργία μιας σύγχρονης χωματερής φαίνεται, επίσης, να επιβεβαιώνονται.

Σύμφωνα και με καταγγελίες της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, τα απορρίμματα ρίχνονται ανεπεξέργαστα για ταφή, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική διαλογή στην πηγή. Αυτό, σε συνδυασμό με ορατές ρωγμές και καθιζήσεις στις δεξαμενές στραγγίσματος καθιστούν τη χωματερή διαπερατή και κάνουν δυνατή τη διαρροή τοξικών ουσιών σε ρέμα που καταλήγει στον ποταμό Κωκκυτό.

Σοβαρά ερωτήματα ορθής και ολοκληρωμένης λειτουργίας προκύπτουν, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, και για ελλείψεις που αφορούν την υδροδότηση και την πυροπροστασία του ΧΥΤΑ. Τα παραπάνω όπως είναι επόμενο εντείνουν τις ανησυχίες των κατοίκων, πόσο, μάλλον, που ο ΧΥΤΑ βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από οικισμούς και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Ετσι, οι κτηνοτρόφοι - παραγωγοί αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα σε σχέση με τις συνθήκες εκτροφής των ζώων τους, καθώς οι χορτολιβαδικές εκτάσεις είναι εκτεθειμένες στη σκόνη και οχλαγωγία που δημιουργούνται από το καθημερινό πέρασμα των απορριμματοφόρων οχημάτων.

Ολα τα παραπάνω, στην περίπτωση κατασκευής - λειτουργίας ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι Θεσπρωτίας, καταδείχνουν την προχειρότητα, με την οποία οι κυβερνώντες πάνε να καλύψουν, όπως όπως, τη χρόνια καθυστέρηση να προωθήσουν μια σύγχρονη, επιστημονικά ολοκληρωμένη επεξεργασία και διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Επίσης, καταδεικνύουν τις σοβαρές ευθύνες κυβέρνησης και Περιφέρειας για τη χωροθέτηση και κατασκευή ενός έργου - με την παρουσία των ΜΑΤ μάλιστα - όταν, λίγους μόλις μήνες μετά τη δοκιμαστική λειτουργία του, αποδεικνύεται πως δε διαθέτει στοιχειώδεις όρους και προδιαγραφές ασφαλούς υγειονομικής λειτουργίας. Η υποκρισία και ο εμπαιγμός της κυβέρνησης, σε τοπικό επίπεδο, εκφράστηκε χαρακτηριστικά από τον υφυπουργό Οικονομικών και βουλευτή του νομού Θεσπρωτίας Αντώνη Μπέζα. Ο οποίος, αρχικά και για προεκλογικές σκοπιμότητες, τάχθηκε ενάντια στην κατασκευή ΧΥΤΑ στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλάζοντας, στη συνέχεια, τη στάση του.

Με βάση αυτήν την κατάσταση και τη συγκεκριμένη πείρα που αποκομίζουν, επιβάλλεται, οι κάτοικοι του Καρβουναρίου και όχι μόνο να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Είναι ένας ακόμα λόγος να καταδικάσουν την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική και τους εκπροσώπους της που βάζει στο περιθώριο τις λαϊκές ανάγκες, όπως είναι και το ζήτημα της διαχείρισης και επεξεργασίας των απορριμμάτων με γνώμονα τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ