Παρασκευή 8 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Η Μέρα της Ειρήνης

Μακριά τα χέρια σας και μην κουρελιάζετε τη Μέρα της Ειρήνης. Μη διαστρέφετε την πραγματικότητα και μη διαστρεβλώνετε την Ιστορία. Οι λαοί γνωρίζουν. Οι λαοί θυμούνται και δεν ξεχνούν. Οι λαοί εκδικούνται. Μακριά τα χέρια και μην κουρελιάζετε την 9η του Μάη. Μην αγγίζετε τη Μέρα της Ειρήνης. Τη Νίκη των Λαών ενάντια στο φασισμό.

Πορευτήκαμε πάνω σε ματωμένα χνάρια υπό τη σκιά ροπαλοφόρων τραμπούκων, παρακρατικών και παρανοϊκών οδηγών τρικύκλων. Τόπος θανάτου ο τόπος ειρήνης.

Κραυγές ολέθρου, το αλάλαγμα της χαράς. Συνεχίζουμε και θα συνεχίζουμε ορθοστατούντες και ορθοβαδίζοντες, όπου έχουμε ταχθεί υπηρετώντας το μέγα πρόσταγμα της ειρήνης.

Πορευόμαστε στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη, προσμετρώντας αναστεναγμούς και θυσίες αμέτρητες. Πορευόμαστε για την ειρήνη, χαμένοι σε τεχνικούς και αποπροσανατολιστικούς κουρνιαχτούς Γιουροβίζιον, ξεκομμένοι από το παγιδευτικό παιχνίδι της κρίσης και της κατεδάφισης, θαμμένοι στη σιωπή που θέλουν να μας επιβάλουν.

Τα τηλεοπτικά κανάλια μοστράρουν το χαβαλέ με φτηνιάρικη μουσική και ευτελή προγράμματα. Τον πόλεμο, τη σκανδαλολογία, την κρίση, την αρρώστια, την απειλή της συντριβής στην είδηση. Τρομοκρατία και αλάφιασμα του πολίτη με σαδομαζοχιστικές ενέσεις παραφροσύνης.

Η Μαραθώνια Πορεία είναι ο ανοιχτός δρόμος, η καλή, η ελπιδοφόρα είδηση, η γνώση και το ξεσήκωμα και σαν τέτοια δεν έχει θέση στα προγράμματά τους. Απορρίπτονται και καταδικάζονται στην τηλεοπτική σιωπή και αφάνεια.

Τι κι αν το βουερό μελίσσι με σημαίες και λάβαρα της Αντίστασης, με το κόκκινο γαρούφαλο στο πέτο, τα πολύχρωμα πανό του Αγώνα, περνά με υψωμένες τις γροθιές από τη δύναμη και το πάθος, υποκλινόμενο στα χειροκροτήματα και τις ζητωκραυγές των περαστικών και των πλημμυρισμένων από κόσμο πεζοδρομίων.

Θα συγκεντρωθούν νέες και νέοι, άνθρωποι της δουλειάς και του μόχθου, άνεργοι και συνταξιούχοι, ρυτιδιασμένοι από τα βάσανα.

Πάχνες μνήμης χαμένων συντρόφων. Θα ακουστεί το μήνυμα της ειρήνης στους πέρα λόφους, στις καρδιές και τις συνειδήσεις των ανθρώπων.

Οχι στον πόλεμο. Ποτέ πια Χιροσίμα και Ναγκασάκι... Ιράκ, Αφγανιστάν, Παλαιστίνη, Γιουγκοσλαβία.

Προσκυνούμε τον πόνο του λαού στους τόπους θυσίας τους. Καλάβρυτα, Δίστομο, Κάνδανος, Καισαριανή, Χαϊδάρι, Κοκκινιά...


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ