Πέμπτη 7 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
Προκλητική επίσκεψη με σαφή προσανατολισμό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΝΤΟΧΑ.--

Στα κατεχόμενα πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, με σαφή πρόθεση αναβάθμισης του ψευδοκράτους, εκτοξεύοντας έμμεσες απειλές για την πορεία των διαδικασιών, χαιρετίζοντας τις παράνομες «εκλογές» και επιμένοντας σε «εγγυήτριες δυνάμεις», πραγματοποιώντας συναντήσεις με τους εκπροσώπους του παράνομου κατοχικού καθεστώτος... Η επίσκεψη Νταβούτογλου στα κατεχόμενα καταδικάστηκε απερίφραστα και από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο από τον Πρόεδρο, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Κατάρ, όσο και από τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο, Τίτο Χριστοφίδη.

Ο Δ. Χριστόφιας ερωτηθείς για την επίσκεψη του Τούρκου αξιωματούχου στα κατεχόμενα, υπογράμμισε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια και αδιαίρετη, ως χώρα - μέλος της ΕΕ και των διεθνών οργανισμών και κατά συνέπεια οι επισκέψεις που γίνονται από πλευράς των όποιων μελών της τουρκικής ηγεσίας, δεν έχουν σχέση με τη διεθνή νομιμότητα», προσθέτοντας ότι «η κατοχή είναι παράνομη, αντίκειται και παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα» και «για να αρθεί αυτή η παρανομία και για να υπάρχει ταύτιση με τη διεθνή νομιμότητα πρέπει να τερματιστεί η κατοχή και να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό η οποία να δίνει τέρμα στην κατοχή και αυτή είναι η προσπάθειά μας».

Ως μία ακόμα παράνομη ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας, χαρακτήρισε την επίσκεψη και ο Τ. Χριστοφίδης, επισημαίνοντας ότι «παραβιάζει τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, και εντάσσεται στο πλαίσιο της τουρκικής πολιτικής για στήριξη της αποσχιστικής οντότητας και της προσπάθειας για αναβάθμισή της», προσθέτοντας ότι «η ενέργεια αυτή είναι, επίσης, αντίθετη με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας προς τη διεθνή κοινότητα και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προς την ΕΕ, να υποστηρίξει τις προσπάθειες οι οποίες έχουν στόχο τη λύση του Κυπριακού».

Τέλος, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος στη δήλωσή του, χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή εκ μέρους της Τουρκίας ως «μη εποικοδομητική» στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων των δύο ηγετών για την επίλυση του Κυπριακού, τονίζοντας ότι καταδεικνύει «προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να στραφεί η διεθνής κοινότητα ώστε να υπερπηδηθούν τα εμπόδια για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, υποστήριξε ότι «ενέργειες όπως αυτή, που εμφανώς αποσκοπούν στην αναβάθμιση της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στα κατεχόμενα δεν συμβάλλουν στην εξελισσόμενη διαπραγματευτική προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού».

Κατά τη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Α. Νταβούτογλου δεσμεύτηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά σε όλες τις διαδικασίες, επιλέγοντας έναν ιδιαίτερα προκλητικό λόγο εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο «τουρκοκυπριακός λαός στο σύνολό του θα κινηθεί στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει ο Μ. Ταλάτ με πνεύμα εθνικής ομοψυχίας».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι «οι βασικές αρχές της λύσης (του Κυπριακού) για την Τουρκία, είναι η διζωνικότητα, η πολιτική ισότητα, η ανάπτυξη ενός νέου συστήματος συνεταιρισμού και η εφαρμογή της λύσης αυτής στο πλαίσιο της ΕΕ και με τη δραστήρια εγγύηση της Τουρκίας», συνδέοντας παράλληλα το Κυπριακό με το ρόλο που προτίθεται να διαδραματίσει η Τουρκία στο πλευρό των ιμπεριαλιστών στη Μέση Ανατολή αλλά και την ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της «ειρήνης στην περιοχή»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ