Τετάρτη 6 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Χιλιάδες στέκουν με το ένα πόδι στην ανεργία

Σχεδόν οι μισοί δεν καταφέρνουν να κάνουν ούτε 100 μεροκάματα το χρόνο. Επιτακτική ανάγκη η συμμετοχή στην 24ωρη πανοικοδομική απεργία, στις 14 Μάη

Τη μάχη της απεργίας στις 14 του Μάη κλιμακώνουν οι οικοδόμοι
Τη μάχη της απεργίας στις 14 του Μάη κλιμακώνουν οι οικοδόμοι
Θηλιά που η κυρίαρχη πολιτική περνά στο λαιμό τους και η εργοδοσία αξιοποιεί για να τους αναγκάσει να παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους, είναι η ανεργία για τους εργαζόμενους στις Κατασκευές. Σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία Απασχόλησης του ΙΚΑ για το 2007, σχεδόν οι μισοί (47%) εργαζόμενοι σε οικοδομοτεχνικά έργα δεν καταφέρνουν να κάνουν ούτε 100 μεροκάματα το χρόνο! Ενώ, πάνω από ένας στους πέντε εργαζόμενους (23%) κάνει μόλις από ένα μέχρι 49 μεροκάματα το χρόνο.

Σαν αποτέλεσμα της πολιτικής ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που θέλει το σχέδιο και την εκτέλεση των κατασκευαστικών έργων να τα καθορίζουν οι επενδύσεις των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων και οι ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου (ανάλογα με το αν και πώς εξυπηρετούν την αύξηση της δικής του κερδοφορίας), οι εργαζόμενοι του κλάδου ωθούνται στην υποαπασχόληση και βρίσκονται σταθερά με το ένα πόδι στην ανεργία.

Γι' αυτό και η πάλη για δουλειά με πλήρη δικαιώματα είναι άρρηκτα δεμένη με την πάλη που αναδεικνύει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να παλέψουν για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης. Για μια κοινωνία, όπου οι λαϊκές ανάγκες θα ικανοποιούνται βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δημοσίων έργων που σταθερά θα έχει η πολιτεία, για την κατασκευή κατοικιών, σχολείων, νοσοκομείων, βιβλιοθηκών, παιδικών σταθμών, αλλά και έργων αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής προστασίας κλπ. Σε μια τέτοια ανάπτυξη η απασχόληση στην οικοδομή δε μπορεί και δεν πρέπει να είναι εποχιακή, αλλά σταθερή και πλήρης.


Αυτή είναι και η κατεύθυνση στην οποία η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και τα πρωτοβάθμια συνδικάτα εντείνουν τη δράση της για την επιτυχία της 24ωρης πανοικοδομικής απεργίας στις 14 Μάη, με αιχμή την υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής σύμβασης αλλά και την ουσιαστική προστασία των ανέργων. Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Κάνιγγος, στις 9.30 π.μ.

Εννιά στους δέκα υποαπασχολούνται

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, οι 308.211 καταγεγραμμένοι εργαζόμενοι στον κλάδο δούλεψαν το 2007 κατά μέσο όρο 104 μέρες. Ειδικότερα:

  • Από 1 - 49 μεροκάματα έκανε το 23%, δηλαδή 71.041 άτομα, που κατά μέσο όρο δούλεψαν μόλις 23 μέρες.
  • Από 50 - 99 μεροκάματα έκανε το 24,6%, δηλαδή 75.945 άτομα κατά μέσο όρο δούλεψαν 73 μέρες.
  • Το 98% των εργαζομένων (303.785) έκανε από 1 - 249 μεροκάματα, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων του κλάδου είναι εγκλωβισμένη στο καθεστώς της υποαπασχόλησης.

Οι υποαπασχολούμενοι είναι πολύ πιο εκτεθειμένοι στην ασυδοσία και τους εκβιασμούς των μεγαλοκατασκευαστών και μεγαλοεργολάβων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 71.041 εργαζόμενοι που κατά μέσο όρο το 2007 συμπλήρωσαν 23 μεροκάματα, αμείφθηκαν (κατά μέσο όρο) με 54 ευρώ. Ενώ οι 75.945 που το 2007 συμπλήρωσαν 73 μεροκάματα κατά μέσο όρο, αμείφθηκαν με 58 ευρώ.

Η υποαπασχόληση μεγαλώνει την ανασφάλεια των εργαζομένων που η εργοδοσία σπεύδει να αξιοποιήσει για να ρίξει όσο το δυνατόν πιο χαμηλά την τιμή της εργατικής δύναμης, προσπαθώντας να χτυπήσει τις κατακτήσεις των εργαζομένων, να παραβιάσει τις συλλογικές συμβάσεις κλπ. Εντείνοντας τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία, οι εργοδότες προσπαθούν να κρατήσουν τους εργάτες μακριά από τα συνδικάτα και την ταξική τους Ομοσπονδία, γιατί ξέρουν πολύ καλά πως η ενίσχυση της οργανωμένης πάλης των οικοδόμων μπορεί να βάλει εμπόδια στα αντεργατικά τους σχέδια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα γι' αυτό είναι η κλαδική σύμβαση που υπέγραψε η Ομοσπονδία Οικοδόμων για το 2008, η οποία προέβλεπε μεροκάματα που ξεκινούσαν από 50,10 και έφταναν μέχρι και 85,93 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ