Τρίτη 5 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Διπλωματική» κινητικότητα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΩΜΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Σιμόν Πέρες αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στο Λευκό Οίκο ο Μπαράκ Ομπάμα, αρχίζοντας κύκλο επαφών για το Παλαιστινιακό, στο πλαίσιο της «αποφασιστικότητας» της προεδρίας του για «επίτευξη προόδου». Ο Πέρες δήλωνε ότι θα μεταφέρει και στον Ομπάμα τη βεβαιότητά του ότι η νέα κυβέρνηση Νετανιάχου «επιθυμεί την ειρήνη», αν και απέφυγε επισταμένα ν' αναφερθεί στη λύση των δύο κρατών, προοπτική που ο Νετανιάχου δεν έχει υιοθετήσει ανοιχτά, σε αντίθεση με την Ουάσιγκτον.

Αντίθετα, ο Πέρες προτίμησε ν' αναφερθεί εκτενώς στον «κίνδυνο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος», ένα θέμα που επίσης θα θίξει στη συνάντηση με τον Ομπάμα. Εντός Ισραήλ, δημοσκόπηση αναδείκνυε ότι το 66% των Ισραηλινών τάσσονται υπέρ της εξαπόλυσης ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, και μάλιστα τα 2/3 εξ αυτών ακόμη και κατ' αντίθεση στην Ουάσιγκτον.

Την ίδια ώρα, στο Παρίσι έφτανε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, όπου δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί αν θα συναντήσει τον πρόεδρο Σαρκοζί, καθώς ο τελευταίος εμφανίζεται «δυσαρεστημένος» με την άρνηση Λίμπερμαν ν' αναγνωρίσει την υπάρχουσα «ειρηνευτική διαδικασία». Στον πρώτο σταθμό του Λίμπερμαν, στη Ρώμη, ο Ιταλός ομόλογός του, Φράνκο Φρατίνι, υιοθετούσε πλήρως την ισραηλινή θέση ζητώντας «ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ - Ισραήλ», ζήτημα που υποστήριξε ότι εξαιτίας της διαφαινόμενης ισραηλινής αδιαλλαξίας μπορεί να «παγώσει» η αρμόδια επίτροπος Φερέρο - Βαλντέρ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ