Τρίτη 5 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
Είναι κρίση υπερκερδών του κεφαλαίου

-- Γ. ΣΙΔΕΡΗΣ («ΣΚΑΪ»): Μια διευκρινιστική ερώτηση. Σας ακούω εδώ και έξι μήνες να λέτε ότι η παρούσα κρίση είναι κρίση υπερκερδών. Δώσανε δάνεια στους λαθρομετανάστες, στους άνεργους και χάσανε όχι μόνο τα προσδοκώμενα κέρδη, αλλά και τα κεφάλαια. Θα θέλαμε να μας διευκρινίσετε γιατί;

-- Α. Π.: Ποιοι τα χάσανε τα κεφάλαια; Οι λαθρομετανάστες;

-- Γ. ΣΙΔΕΡΗΣ («ΣΚΑΪ»): Οι καπιταλιστές. Αλλά γιατί την ορίζετε ως κρίση υπερκερδών;

-- Α. Π.: Είναι κρίση υπερκερδών του κεφαλαίου, των μονοπωλιακών συγκροτημάτων, όχι των ανέργων, των λαθρομεταναστών και αυτών. Ετσι είναι. Οταν λέω κρίση: Εβγαλαν τα υπερκέρδη, συσσώρευσαν κεφάλαια, έκαναν και επενδύσεις που δεν τους βγήκαν, έτσι είναι, είναι άναρχος ο καπιταλισμός, βεβαίως και έκαναν και επενδύσεις. Οι επενδύσεις γίνονταν και με την πρόβλεψη ότι θα πετύχω.

Είναι ενιαία η οικονομία, γιατί είναι καπιταλιστική. Αλλά οι φορείς που κάνουν τις επενδύσεις ο καθένας είναι για πάρτη του. Πέσανε και έξω και δεν μπορούσαν να μην πέσουν έξω. Εβγαλαν τόσα κέρδη που τα επένδυσαν στις τράπεζες, για να μπορέσουν οι τράπεζες να φέρουν και καινούργια κέρδη. Και υπέσκαψαν και την αγοραστική ικανότητα των εργαζομένων. Βγήκαν και καινούργιοι παίκτες στο παγκόσμιο επίπεδο. Πρώτα τι ήταν; Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρωπαϊκή Ενωση, Ιαπωνία. Τώρα έχουν βγει και καινούργιοι παίκτες και ανταγωνιστές που ρίχνουν ακόμα πιο κάτω την τιμή της εργατικής δύναμης και γίνονται πιο ανταγωνιστικά τα προϊόντα τους.

Και επομένως ο πολυπολικός κόσμος, δηλαδή ο καπιταλιστικός, έχει προβλήματα. Και έχει στομώσει. Δεν μπορεί να ξαναβάλει τα κεφάλαια σε κίνηση, για να συνεχίσει απρόσκοπτα τη νέα κερδοφορία. Και εδώ τι πρέπει; Πρέπει το κεφάλαιο να υποτιμηθεί, καθαρά πράγματα. Να πάει στις πραγματικές του διαστάσεις.

Κάποιοι θα καταστραφούν και απ' τους μεγάλους, για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν οι μεγαλύτεροι. Πρέπει να γίνουν αυτές οι ανακατανομές, να εκφραστεί ο νέος συσχετισμός των καπιταλιστικών κρατών παγκόσμια και με νέα ενδεχομένως όργανα για να μπορέσουν εκεί να βγάλουν μια άκρη. Το λέω λίγο απλά, έτσι είναι το πράγμα.

Μοίρασαν οι καπιταλιστές κεφάλαια στους λαθρομετανάστες; Το μόνο που ακούω είναι η κοινωνική φτώχεια. Τα ταμεία της φτώχειας, ούτε η κοινωνική φτώχεια. Αυτό και αν είναι ύβρις προς το λαό. Οποιο κόμμα μιλάει για ενίσχυση του ταμείου της κοινωνικής φτώχειας, είναι σαν να ομολογεί ότι θα φτωχαίνει ο λαός και πρέπει να του δώσουμε συσσίτιο! Είναι ομολογία αυτή...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ