Κυριακή 3 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Σαν δυο σταγόνες νερό

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα προγράμματα, οι θέσεις και οι πολιτικές τους μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εναλλάσσονται για πάνω από τρεις δεκαετίες στην εξουσία και προωθούν μια πολιτική που στηρίζει την κερδοφορία του κεφαλαίου και χτυπάει κάθε λαϊκό και εργασιακό δικαίωμα.

Σήμερα, μέσα στην εξελισσόμενη καπιταλιστική κρίση, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ακολουθούν την ίδια πολιτική. Στο όνομα της αντιμετώπισής της καταθέτουν το ένα μετά το άλλο «σχέδια», λαμβάνουν μέτρα και ζητούν τη «συναίνεση» του λαού για να τα προωθήσουν.

Η απροκάλυπτη ταύτισή τους, τους οδηγεί να στήσουν έναν αποπροσανατολιστικό καυγά ειδικά μπροστά στις ευρωεκλογές με φόντο κυρίως τα σκάνδαλα που οι ίδιοι δημιούργησαν, στοχεύοντας στον εγκλωβισμό της λαϊκής αγανάκτησης για την ασκούμενη πολιτική, στην αλλοίωση του λαϊκού κριτηρίου, με τελικό σκοπό να μην αμφισβητηθεί η ουσία του συστήματος που με την ίδια συνέπεια υπηρετούν και οι δύο εταίροι της δικομματικής εναλλαγής. Θέλουν να κρύψουν πίσω από τις κοκορομαχίες τους την πλήρη σύμπλευσή τους, να εξωραΐσουν την ΕΕ, να εξασφαλίσουν χωρίς κλυδωνισμούς την εναλλαγή τους στη νομή της κυβερνητικής εξουσίας.

Ολα τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και προτείνει το ΠΑΣΟΚ, είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένα με τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις και υποδείξεις. Στηρίζονται στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, στη στρατηγική της Λισαβόνας, στη «Λευκή Βίβλο» που έχουν προσυπογράψει. Οι πολιτικές και τα μέτρα που προωθούν έχουν στόχο:

α) Τη χορήγηση δισεκατομμυρίων ευρώ στις τράπεζες και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους μέσω επιδοτήσεων, φοροαπαλλαγών και ρυθμίσεων χρεών, που θα επωμιστούν τα λαϊκά στρώματα, αφού τα χρήματα θα βγουν από τα κρατικά ταμεία.

β) Την παροχή φτηνού εργατικού δυναμικού στις επιχειρήσεις και τους μεγαλοεργοδότες, μέσω προγραμμάτων «επιδοτούμενης εργασίας», που θα οδηγήσει σε γενίκευση της «ευελιξίας» και της απασχολησιμότητας και μάλιστα με λεφτά των εργαζομένων.

γ) Την προώθηση νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις.

δ) Τη λήψη νέων μέτρων καταστολής του λαϊκού κινήματος.

Προσφέρουν νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα η κυβέρνηση, έχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, έχει προλάβει να δώσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στο κεφάλαιο και να δεσμευτεί για την παροχή ακόμα περισσότερων. Συγκεκριμένα:

-- Οι εταίροι του δικομματισμού έχουν δεσμευτεί να μην αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, που σήμερα βρίσκονται στο 25%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την τελευταία 20ετία έχουν μειώσει κατά 20% (από 45% στο 25%) τους φόρους που πληρώνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις.

-- Από τα 28 δισ. ευρώ του «πακέτου στήριξης» των τραπεζών που έχει δώσει η κυβέρνηση, ήδη μέχρι τα μέσα Απρίλη τα 10 δισ. είχαν καταλήξει στα ταμεία των τραπεζών, ενώ η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπαθανασίου, δηλώνουν ότι μέχρι το τέλος φθινοπώρου θα έχει απορροφηθεί το σύνολό τους. Το ΠΑΣΟΚ δήθεν ασκεί κριτική στην κυβέρνηση ότι τα χρήματα δεν κατευθύνονται στην «πραγματική οικονομία» αλλά σε πλήρη σύμπλευση μαζί της προτείνει: «Ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου».

-- Στις αρχές Απρίλη ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, ανακοίνωσε πακέτο 18,5 δισ. ευρώ για τα λεγόμενα μεγάλα έργα, από τα οποία τη μερίδα του λέοντος θα καρπωθούν οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι, μέσω των «συμβάσεων» που θα υπογράψουν με το ελληνικό δημόσιο. Τις προτάσεις της κυβέρνησης στηρίζει και το ΠΑΣΟΚ ζητώντας μάλιστα επιτάχυνση του «Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων» ώστε να τονωθούν οι τομείς της «πραγματικής οικονομίας».

-- Μέσα στη βδομάδα η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα ρύθμιση χρεών μέχρι και του ύψους του 80% στις επιχειρήσεις που χρωστούν εργοδοτικές εισφορές στο ΙΚΑ και στα άλλα επικουρικά ταμεία. Πρόκειται για την πέμπτη ρύθμιση που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, χαρίζοντας εκατομμύρια ευρώ στους κεφαλαιοκράτες.

-- Την προηγούμενη Τρίτη το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το κράτος θα μπει εγγυητής για τραπεζικά δάνεια που λαμβάνουν επιχειρήσεις. Οι κρατικές εγγυήσεις φτάνουν μέχρι το 80% της τραπεζικής οφειλής και για ποσά μέχρι 15 εκατομμύρια ευρώ! Σε περίπτωση δηλαδή που οι επιχειρηματίες δεν πληρώσουν τα δάνειά τους στις τράπεζες, αυτά θα εξοφληθούν με χρήματα του ελληνικού λαού μέσω του κρατικού προϋπολογισμού! Ανάλογη πρόταση έχει και το ΠΑΣΟΚ για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

-- Την 1η του Απρίλη η κυβέρνηση, ενισχύοντας και στηρίζοντας τους μεγαλοεισαγωγείς αυτοκινήτων ανακοίνωσε τη μείωση του τέλους ταξινόμησης για τα αυτοκίνητα που θα αγοραστούν από τη μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή (2 Απρίλη) μέχρι και τα τέλη Ιούλη. Την πρόταση υποδέχτηκε αρχικά με επιφύλαξη το ΠΑΣΟΚ, αλλά στην πορεία την υιοθέτησε!

-- Με απόφαση της κυβέρνησης και παρότρυνση του ΠΑΣΟΚ για επιτάχυνση των διαδικασιών, περισσότερα από 36 δισ. ευρώ θα λάβουν μέχρι το 2013 οι πολυεθνικοί όμιλοι, μέσω του Δ΄ ΚΠΣ. Συγκεκριμένα, μέσω των αναπτυξιακών προγραμμάτων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), τα παραπάνω τεράστια ποσά κοινοτικών και εθνικών κονδυλίων θα δοθούν στο μεγάλο κεφάλαιο.

-- Η κυβέρνηση προχωράει στην υλοποίηση έργων μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ηδη η διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ έχει εγκρίνει ποσά της τάξης των 5,7 δισ. ευρώ, στα οποία αναμένεται να προστεθούν μέχρι το τέλος του έτους άλλα 1,140 δισ. για τη «συντήρηση» των έργων. Στο ίδιο μήκος κύματος το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του προτείνει: «Δρομολόγηση νέων έργων με συμπράξεις, με σύνθετα έργα υψηλού ρίσκου»!

-- Εξάλλου, το ΠΑΣΟΚ μέσω των προτάσεών του για την «πράσινη ανάπτυξη» δεσμεύεται για την παροχή νέων οικονομικών κινήτρων και φοροαπαλλαγών στους μεγαλοεπιχειρηματίες που θα επενδύσουν σ' αυτήν, μέσα «από μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος συμπεριλαμβανομένων και των επιδοτήσεων». Το συγκεκριμένο μοντέλο, που θα παραδώσει βορά στις ορέξεις του κεφαλαίου το περιβάλλον, τον φυσικό και ενεργειακό πλούτο της χώρας, υιοθετεί και η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού αποτελεί στρατηγική επιλογή της ΕΕ, προκειμένου να δοθεί διέξοδος στα συσσωρευμένα κεφάλαια των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Παρέχουν φτηνό εργατικό δυναμικό στους εργοδότες

Την ίδια στιγμή, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας και στο όνομα της κρίσης, κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ με αξιοθαύμαστο ταξικό συγχρονισμό προωθούν και στηρίζουν την απροκάλυπτη πριμοδότηση του κεφαλαίου για την εξασφάλιση φτηνού εργατικού δυναμικού, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να τσακίσουν ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις.

Σ' αυτή την κατεύθυνση την Πέμπτη 23 του Απρίλη η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, ανακοίνωσε πρόγραμμα χρηματοδότησης επιχειρήσεων ύψους 3,2 δισ. ευρώ, που παρέχει στους εργοδότες πάμφθηνη εργασία, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης των ανέργων. Τις ίδιες θέσεις έχει και το ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση δρομολόγησε:

  • Τοποθέτηση 60.000 επιδοτούμενων ανέργων σε θέσεις «προσωρινής απασχόλησης» σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και σε επιχειρήσεις ιδιωτικού, δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Με το μέτρο αυτό, ύψους 309.000.000 ευρώ, που προοριζόταν για τα επιδόματα ανεργίας, η κυβέρνηση προσφέρει στην εργοδοσία χιλιάδες εργατικά χέρια με μειωμένο κόστος. Το ΠΑΣΟΚ αντιπροτείνει οι 60.000 θέσεις εργασίας με τα ίδια χαρακτηριστικά να κατευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα, αφού ...φοβάται ότι η ΝΔ θα αξιοποιήσει τις θέσεις για ψηφοθηρικούς σκοπούς, όπως εξάλλου έπραττε στο παρελθόν και το ίδιο!
  • Επιχορήγηση ιδιωτικών, δημόσιων επιχειρήσεων και ΟΤΑ με 160.000.000 ευρώ για να έχουν ως απασχολήσιμους 40.000 νέους που εγκαταλείπουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή τελείωσαν το λύκειο. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πρόγραμμά του προτείνει: α)«Νέα προγράμματα επιδοτούμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης για επαγγελματική κατάρτιση νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας».β) Πρόγραμμα έξι μηνών που προσφέρει απαλλαγές από μισθούς και εισφορές στους επιχειρηματίες οι οποίοι απασχολούν νέους για να αποκτήσουν πιστοποιημένη εργασιακή εμπειρία έως έξι μήνες στον ιδιωτικό τομέα, εφόσον έχουν πτυχίο λυκείου, ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
  • Η κυβέρνηση καταρτίζει επίσης ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης των μεγαλοξενοδόχων, ύψους 50.000.000 ευρώ, το οποίο θα εισπράξουν οι εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με τη μέθοδο της μετατροπής του εποχικού επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης(!) για τους μήνες Απρίλη και Μάη. Επίσης, θα δώσει επιχορήγηση ύψους 27.000.000 εκατομμυρίων ευρώ σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για να απασχολήσουν προσωρινά τους 3.500 εποχιακούς εργαζόμενους της «Ολυμπιακής» που έχασαν τη δουλειά τους μετά το ξεπούλημα του «εθνικού αερομεταφορέα».

Την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμά του επιδιώκει να επιβάλει σε γενικευμένη μορφή την «επιδοτούμενη εργασία» προτείνοντας: «Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των νέων έως 30 χρόνων για 4 χρόνια», προκειμένου να προσληφθούν από τις επιχειρήσεις.

Τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις

Οι κυβερνητικές αποφάσεις και οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ δήθεν για την πάταξη της ανεργίας έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Ούτε μία από αυτές δεν προβλέπει τη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας. Αυτή η επιλογή των κομμάτων της άρχουσας τάξης δεν είναι τυχαία, αφού επιδιώκουν μέσα από αυτές να υλοποιήσουν τους στόχους της στρατηγικής της Λισαβόνας για ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Δεν είναι τυχαίο ότι εν μέσω της οικονομικής κρίσης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου το Νοέμβρη του 2008 την έκθεση Σέρκας, που διαχωρίζει τον εργάσιμο χρόνο σε «ενεργό» και «ανενεργό» ενώ αυξάνει την εργάσιμη βδομάδα τουλάχιστον στις 65 ώρες. Η «ενεργός» περίοδος, δηλαδή ο χρόνος κατά τον οποίο ο εργαζόμενος θα προσφέρει τις υπηρεσίες του, θα λογαριάζεται ως εργάσιμος χρόνος. Αντίθετα, η «ανενεργός» περίοδος της εφημερίας, ο χρόνος δηλαδή κατά τον οποίο ο εργαζόμενος θα παραμένει σε επιφυλακή για να προσφέρει τις υπηρεσίες του, όποτε τον χρειαστεί ο εργοδότης(!!), θα θεωρείται χρόνος ...ξεκούρασης και άρα δε θα πληρώνεται.

Εν μέσω της καπιταλιστικής κρίσης, το ευρωενωσιακό νομοθέτημα δίνει νέα εφόδια στους κεφαλαιοκράτες για να χτυπήσουν ακόμα περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα.

Ανοίγοντας παραπέρα το δρόμο η υπουργός Απασχόλησης μαζί με τα μέτρα που ανήγγειλε για την επιδότηση των εργοδοτών έσπευσε να χρηματοδοτήσει και τη μειωμένη απασχόληση στην οποία καταφεύγουν οι επιχειρηματίες καθιερώνοντας βδομάδα 3, 4 ημερών με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών. Ετσι, η Φ. Πάλλη - Πετραλιά ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι που αναγκάζονται σε μειωμένη βδομάδα εργασίας θα μπορούν να εκπαιδεύονται τις μέρες που δε θα είναι στη δουλειά τους και να λαμβάνουν το υπόλοιπο του μισθού τους από τον ΛΑΕΚ, δηλαδή από τις εισφορές των εργαζομένων που κατευθύνονται στο συγκεκριμένο οργανισμό. Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση έρχεται να «νομιμοποιήσει» τις απαιτήσεις των βιομηχάνων, που θα πατήσουν πάνω σ' αυτή τη ρύθμιση για να γενικεύσουν το καθεστώς στις επιχειρήσεις τους.

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί υποκριτικά να επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τη συγκεκριμένη κίνηση της, επί της ουσίας όμως δεν καταδίκασε τις ανακοινώσεις της γιατί πέραν όλων των άλλων ο συγκεκριμένος νόμος της «εκ περιτροπής εργασίας» είναι δικό του δημιούργημα:

Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το νόμο 2639/98 που σήμερα η ΝΔ τον αξιοποιεί και ο οποίος προβλέπει (άρθρο 2, παράγραφος 2): «Επίσης, κατά τη σύσταση της σύμβασης εργασίας ή κατά τη διάρκειά της ο εργοδότης και ο μισθωτός μπορούν με έγγραφη ατομική σύμβαση να συμφωνήσουν κάθε μορφή απασχόλησης εκ περιτροπής ανά ημέρα, εβδομάδα ή μήνα (...). Σε περίπτωση περιορισμού της δραστηριότητάς του ο εργοδότης μπορεί να επιβάλλει σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης στην επιχείρησή του»...

Και βάζουν στο στόχαστρο τις λαϊκές κινητοποιήσεις

Τα κόμματα της αστικής τάξης δε φροντίζουν μόνο να τροφοδοτήσουν και να ενισχύσουν το μεγάλο κεφάλαιο για να διατηρήσει την ανταγωνιστική του θέση και την κερδοφορία του στην παγκόσμια καπιταλιστική αγορά. Λαμβάνουν συγχρόνως μέτρα για να θωρακίσουν το σύστημα εξουσίας τους και να ενισχύσουν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις και αντιδράσεις που θα πυροδοτήσουν οι αντιλαϊκές πολιτικές τους.

Ενδεικτική των προθέσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι η συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης που έγινε στη Βουλή για την «ασφάλεια», που προκάλεσε στις 9/4/2009 το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία κατέληξε με τον Κ. Καραμανλή και τον Γ. Παπανδρέου να συμφωνούν για τη λήψη νέων αντιδραστικών και αντιλαϊκών μέτρων.

Κοινή συνισταμένη των δυο κομμάτων ήταν να εξισωθεί το ποινικό έγκλημα, το ποινικό αδίκημα με το λαϊκό κίνημα και τους ταξικούς αγώνες. Ο Κ. Καραμανλής στην ομιλία του φρόντισε να ξεκαθαρίσει τις αντιδραστικές στοχεύσεις της κυβέρνησης: «Δεν μπορεί καμιά κινητοποίηση να προσλαμβάνει χαρακτήρα που προκαλεί ζημιά στο κοινωνικό σύνολο. Δεν μπορεί να κλείνουν οι δρόμοι από 50 ανθρώπους και να μεταβάλλεται η ζωή της πόλης σε μαρτύριο»...

Ο Γ. Παπανδρέου σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς υπογράμμισε: «Θα απαντήσουμε με αποτελεσματικότητα στο φαινόμενο της εγκληματικότητας, με σύγχρονο τρόπο και μέσα»...

Σε αγαστή συνεργασία λοιπόν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν:

  • Τη διευρυμένη χρήση των 1.100 χαφιεδοκαμερών και του συστήματος παρακολούθησης C4I, που θα λειτουργούν για την καταγραφή των πορειών.
  • Την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για το πανεπιστημιακό άσυλο, με στόχο την οριστική κατάργησή του.
  • Την επέκταση της άρσης του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών και τη δημιουργία Ενιαίου Κέντρου συλλογής και αξιοποίησης πληροφοριών, που θα σημάνουν νέο «φακέλωμα» των πολιτών.
  • Τη συγκρότηση ομάδων ταχείας επέμβασης της αστυνομίας, επιδιώκοντας να προχωρήσουν στην παραπέρα ένταση της αστυνομοκρατίας.

Αυτά τα μέτρα, σε συνδυασμό με το πλήθος των αποφάσεων των αστικών δικαστηρίων που βγάζουν παράνομες και καταχρηστικές κινητοποιήσεις και απεργίες εργαζομένων, δείχνουν τους αντιδραστικούς στόχους της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια στιγμή που κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ μοιράζουν δισεκατομμύρια ευρώ στους κεφαλαιοκράτες, προτάσσουν τη «διόγκωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων» και του δημόσιου χρέους και τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας για να προωθήσουν το «πάγωμα» των μισθών και των συντάξεων, την παραπέρα περικοπή των δημόσιων δαπανών σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, την επιβολή νέων έμμεσων φόρων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Απέναντι σ' αυτούς τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, που στοχεύουν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης του εκμεταλλευτικού συστήματος που υπηρετούν στις πλάτες του λαού, οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι του μόχθου πρέπει να ορθώσουν το ανάστημά τους. Να παλέψουν στους δρόμους του αγώνα για την ανατροπή αυτών των αντιδραστικών σχεδιασμών και με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν, να καταδικάσουν και πολιτικά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ