Κυριακή 3 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΥΓΓΡΙΚΟΥ ΚΕΚ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Σημαντική εξέλιξη για το ευρωπαϊκό κομμουνιστικό κι αντιιμπεριαλιστικό κίνημα

Το σήμα του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος
Το σήμα του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος
Η Κεντρική Επιτροπή του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος αποφάσισε στη συνεδρίασή της στις 25 του Απρίλη την αποχώρηση από το λεγόμενο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), στο οποίο, από την Ελλάδα, συμμετέχει ο ΣΥΝ.

Η απόφαση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, εκτός των άλλων και γιατί το Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΚΕΑ, «πνίγοντας», όπως το ίδιο σημειώνει στην ανακοίνωσή του, τις όποιες βασικές επιφυλάξεις είχε εξαρχής σχετικά με τη γενική γραμμή του ΚΕΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η αντίδραση απέναντι στο ΚΕΑ δεν είναι μεμονωμένη. Ετσι, σε πρόσφατη κοινή ανακοίνωση των ΚΚ Ιρλανδίας και ΚΚ Βρετανίας, που εκδόθηκε στις 18 του Απρίλη, σημειώνεται ότι «τα δύο κόμματα συμμερίζονται τις σοβαρές επιφυλάξεις που έχουν ορισμένα κομμουνιστικά κόμματα σε σχέση με το ΚΕΑ, το οποίο κινείται στην κατεύθυνση μιας πολιτικής συναίνεσης για την αποδοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τη φιλοϊμπεριαλιστική ατζέντα της, που είναι υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου». Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνουν τα 2 αυτά ΚΚ πως «έχουν κοινή αντίληψη για την ιμπεριαλιστική φύση της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και καλούν στις επερχόμενες εκλογές να στηριχθούν συνδυασμοί που είναι αντίθετοι στην ΕΕ.

Το ΚΕΑ στη γραμμή της ενσωμάτωσης

Να υπενθυμίσουμε σχετικά με τα λεγόμενα ευρωπαϊκά κόμματα πως αυτά στήθηκαν στους κόλπους της ΕΕ, σε συνδυασμό με μια σειρά άλλα μέτρα παρέμβασης στο πολιτικό σύστημα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ή αν είναι δυνατό να εξουδετερωθεί κάθε μορφή δράσης που αμφισβητεί την ΕΕ και το καπιταλιστικό σύστημα. Στη Συνθήκη του Μάαστριχτ προβλέφθηκε για πρώτη φορά νομική βάση για τα πολιτικά κόμματα, με την αναφορά ότι τα πολιτικά κόμματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν μεγάλη σημασία ως παράγοντες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Τα καταστατικά των ευρωπαϊκών κομμάτων, στη βάση των αποφάσεων της ΕΕ, δεσμεύονται για το σεβασμό και την προώθηση των αρχών της, που δεν είναι άλλες από τις αρχές της «ελευθερίας» του κεφαλαίου, πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η ΕΕ.

Σ' αυτά τα πλαίσια κινήθηκε και η δημιουργία του «Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς» (ΚΕΑ), ενός σχηματισμού που συνιστά μοιρολατρική αποδοχή της δύναμης της ιμπεριαλιστικής «νομιμότητας». Το ΚΕΑ, όπως φαίνεται από το μανιφέστο και το καταστατικό του, αρνείται τις κομμουνιστικές παραδόσεις και την πείρα των σοσιαλιστικών επαναστάσεων του 20ού αιώνα, τη θεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού. Διακηρύσσει τη σχέση του με το χρεοκοπημένο ρεύμα του ευρωκομμουνισμού. Δεν αναφέρεται με οιονδήποτε τρόπο στο πρόγραμμά του στο σοσιαλισμό ως στόχο. Αντίθετα, ανοιχτά διακηρύσσεται η εχθρότητα προς το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε τον 20ό αιώνα στην Ευρώπη και στην ΕΣΣΔ. Μηδενίζεται η προσφορά του και συκοφαντείται ο ρόλος του, υιοθετώντας, επί της ουσίας, διάφορα προσχήματα της αντικομμουνιστικής εκστρατείας, που διεξάγει η ΕΕ.

Ταυτόχρονα, το ΚΕΑ έδωσε και δίνει «χείρα βοηθείας» στην ΕΕ, στη διαμόρφωση και προώθηση της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της, στηρίζοντας, π.χ., την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), ενώ συνολικά στα εσωτερικά ζητήματα προτείνει μια παραλλαγή της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ΕΕ και των πολιτικών της.

Μάλιστα, το ΚΕΑ όλα αυτά τα χρόνια της ύπαρξής του παρεμβαίνει στηρίζοντας τις οπορτουνιστικές δυνάμεις στο εσωτερικό κομμουνιστικών κομμάτων, στα οποία εκδηλώνεται διαπάλη. Επεκτείνει την παρέμβασή του και σε άλλες περιοχές, π.χ., στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, σε βάρος των επαναστατικών και των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων, προβάλλοντας συστηματικά σοσιαλδημοκρατικές απόψεις, στηρίζοντας την πολιτική της ΕΕ στον ανταγωνισμό της με τις ΗΠΑ για τα μερίδια στις αγορές. Καλλιεργεί την απατηλή άποψη ότι η ΕΕ αποτελεί αντίπαλο δέος προς τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Αντίστοιχα επιχειρεί και στη Μέση Ανατολή να αδυνατίσει την αντιιμπεριαλιστική πάλη και να ενσωματώσει τις αγωνιστικές διαθέσεις στα σχέδια της ΕΕ για την περιοχή.

Το ΚΚΕ, όπως κι άλλα ευρωπαϊκά ΚΚ, εξαρχής τοποθετήθηκε ενάντια στη συγκρότηση του ΚΕΑ και στις θέσεις που αυτό διατύπωσε, σημειώνοντας ιδιαίτερα ότι ο σχηματισμός αυτός αποτελεί από την ίδρυσή του θεσμικό στοιχείο της ΕΕ, δύναμη στήριξης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, ανεξαρτήτως των γενικών διακηρύξεων.

Οι εκτιμήσεις στις οποίες κατέληξε το Ουγγρικό ΚΕΚ

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Ουγγρικό ΚΕΚ σημειώνει τους λόγους που το οδήγησαν στην αποχώρηση. Ας δούμε τους βασικότερους:

-- Το Ουγγρικό ΚΕΚ απορρίπτει την αντίληψη του ΚΕΑ να «εξανθρωπίσει» τον καπιταλισμό και την ΕΕ. Διακηρύσσει πως στόχος του είναι η ανατροπή του καπιταλισμού και η οργάνωση της καθημερινής πάλης των εργατών.

- Το Ουγγρικό ΚΕΚ αναφέρει πως μέσα στα πλαίσια του ΚΕΑ επιδίωξε να αντισταθεί και να αντιπαλέψει το ρεφορμισμό, όμως, όπως σημειώνει, «οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο. Η πολιτική γραμμή των βασικών κομμάτων - μελών του ΚΕΑ και του ίδιου του ΚΕΑ στρέφεται προς μια κατεύθυνση που παραβιάζει τα βασικά συμφέροντα της εργατικής τάξης, του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος».

-- Το Ουγγρικό ΚΕΚ εκφράζει την αντίθεσή του στο ρόλο του ΚΕΑ ως «κόμματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

-- Το Ουγγρικό ΚΕΚ εκφράζει την αντίθεσή του «στην εκτίμηση του ΚΕΑ για το παρελθόν των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας. Είμαστε πεισμένοι - σημειώνεται στην ανακοίνωση - πως οι σοσιαλιστικές χώρες κατέκτησαν σπουδαία αποτελέσματα στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή τις δεκαετίες του σοσιαλισμού. Αυτή η περίοδος ήταν μια από τις πιο επιτυχείς περιόδους της εθνικής ιστορίας των πρώην σοσιαλιστικών χωρών». Το Ουγγρικό ΚΕΚ με την απόφαση αποχώρησής του από το ΚΕΑ εναντιώνεται, όπως γράφει, στις προσπάθειες να εκμηδενιστεί η σοσιαλιστική περίοδος.

-- Σημειώνει την είσοδο στο ΚΕΑ δυνάμεων «που δεν έχουν τίποτα κοινό με τις κομμουνιστικές ιδέες και που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εχθροί του κομμουνισμού».

-- Το Ουγγρικό ΚΕΚ κατέληξε στο συμπέρασμα πως το ΚΕΑ «παίζει αρνητικό ρόλο στο διεθνές αριστερό κίνημα».

Απόφαση στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του επαναστατικού, κομμουνιστικού κινήματος στην Ευρώπη

Η ανακοίνωση της ΚΕ του Ουγγρικού ΚΕΚ είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική για το ρόλο του ΚΕΑ και οπωσδήποτε η αποχώρησή του είναι, χωρίς υπερβολή, μια ιδιαίτερα σημαντική πολιτική απόφαση, που έρχεται να αποδυναμώσει αυτό το «εργαλείο» του ρεφορμισμού και οπορτουνισμού στην Ευρώπη.

Οπως σημειώνει και το Ουγγρικό ΚΕΚ, με την απόφαση «να αποχωρήσουμε από το ΚΕΑ, θέλουμε να βοηθήσουμε τα άλλα κόμματα. Θέλουμε να γίνει για όλους ξεκάθαρο τι είδους κόμμα είναι το ΚΕΑ στην πραγματικότητα». Κι αυτό γιατί, όπως σημειώνει, «θεωρούμε πως ο ρεβιζιονισμός και ο οπορτουνισμός αποτελούν τώρα το μεγαλύτερο κίνδυνο που απειλεί το κομμουνιστικό κίνημα».

Η πρόσφατη απόφαση του Ουγγρικού ΚΕΚ, από αυτήν την άποψη, ενισχύει παραπέρα τις κομμουνιστικές δυνάμεις στην Ευρώπη, τις δυνάμεις που στηρίζονται στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού κι αρνούνται να συμβιβαστούν με το καπιταλιστικό σύστημα και να παραδώσουν «γην και ύδωρ» στην ΕΕ και την αντικομμουνιστική επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η παραπέρα ενίσχυση του ΚΚΕ και άλλων κομμουνιστικών, επαναστατικών και συνεπών αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος από καλύτερες θέσεις και θα συμβάλει στη λαϊκή αντιιμπεριαλιστική αντεπίθεση όχι μόνο στο εθνικό, αλλά και στο ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για αποφασιστική ρήξη με τις δυνάμεις του κεφαλαίου και την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.


Του
Ελισαίου ΒΑΓΕΝΑ*
*Ο Ελισαίος Βαγενάς είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποχωρεί και το ΚΚ Βελγίου από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς(2018-08-01 00:00:00.0)
Αποχώρησε το Γερμανικό ΚΚ από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς(2016-03-06 00:00:00.0)
Για μια Ευρώπη της εργατικής τάξης(2009-05-17 00:00:00.0)
Κατέρρευσαν οι κατηγορίες(2008-03-12 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη με τους Ούγγρους κομμουνιστές(2007-10-24 00:00:00.0)
Πολλά τα συνθήματα καμιά συνεπής κριτική(2005-11-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ