Σάββατο 2 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΚ
Μανιφέστο αντιδραστικής επίθεσης

Μανιφέστο αντιδραστικής πολιτικής και προάγγελο της νέας επίθεσης των ευρωμονοπωλίων κατά των λαών αποτελεί το κείμενο της εκλογικής διακήρυξης που ενέκριναν τα κεντροδεξιά κόμματα στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στη Βαρσοβία.

Οπως προκύπτει σαφώς από την εκλογική διακήρυξη, τα κεντροδεξιά κόμματα διεκδικούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο για την εφαρμογή του «ευρωσχεδίου» που μετακυλίει εξολοκλήρου τα βάρη της κρίσης στους λαούς, εκφράζοντας την υποστήριξή τους σε όλες τις βασικές επιλογές και αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ. Αναπόφευκτη συνέπεια της έντασης της αντιλαϊκής επίθεσης, η υπόθαλψη του αντικομμουνισμού, που ξανασηκώνει κεφάλι στην ΕΕ χάρη και στη δράση των κεντροδεξιών κομμάτων.

Συγκεκριμένα στην εκλογική διακήρυξη που εγκρίθηκε χαρακτηρίζεται «ζωτικής σημασίας» η ευαισθητοποίηση των λαών τόσο απέναντι «στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τα εθνικοσοσιαλιστικά απολυταρχικά καθεστώτα όσο και τα κομμουνιστικά καθεστώτα», και μάλιστα ζητείται η καταδίκη των εγκλημάτων αυτών δίχως κανένα δισταγμό.

Την ίδια στιγμή, τα κεντροδεξιά κόμματα εκφράζουν την ανεπιφύλακτη υποστήριξή τους στους πυλώνες του ευρωοικοδομήματος των μονοπωλίων, όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας, η Στρατηγική της Λισαβόνας, ενώ δεσμεύονται ότι θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για να εγκριθεί η Συνθήκη της Λισαβόνας (πρώην «ευρωσύνταγμα»). «Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης παραμένει το κύριο πλαίσιο για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη διακήρυξη, ενώ αποδοκιμάζεται «ο προστατευτισμός» και «ο οικονομικός εθνικισμός». Σύμφωνα με το ΕΛΚ «η απρόσκοπτη λειτουργία της ενιαίας αγοράς είναι ζωτικής σημασίας», ενώ ζητείται από τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών «να αντισταθούν στον πειρασμό» και να χρησιμοποιήσουν την οικονομική ύφεση ως πρόσχημα για να ενισχύουν τις βιομηχανικές επιχειρήσεις που δεν είναι ανταγωνιστικές. Ενθερμη είναι η υποστήριξη στις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θα είναι οι κυρίαρχες σχέσεις στο ορατό μέλλον. «Στο μέλλον, οι εργαζόμενοι θα εργάζονται με πιο ευέλικτο τρόπο, τόσο σε σχέση με τον ημερήσιο ή εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας αλλά και σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό εκφράζεται η υποστήριξη στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, αφού όπως αναφέρεται «τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν προκειμένου να προσαρμοστούν στις νέες προκλήσεις»... Ταυτόχρονα η στήριξη της επιχειρηματικότητας με όλους τους τρόπους, από τη μείωση του γενικού επιπέδου φορολογίας μέχρι την κατάργηση του «ρυθμιστικού περιβάλλοντος», αναγορεύεται σε ύψιστη προτεραιότητα. Καθώς τα προηγούμενα ιδεολογήματα έχουν όλα κονιορτοποιηθεί κάτω από το βάρος της καπιταλιστικής κρίσης, επιχειρούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των λαών λανσάροντας ένα καινούργιο: την «κοινωνική οικονομία της αγοράς». Οπως προκύπτει από τη διακήρυξη, η κοινωνική οικονομία της αγοράς δεν είναι παρά η βαρβαρότητα του καπιταλισμού με ολίγη «από ηθικούς κανόνες»... Σε αυτή αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Κ. Καραμανλής στην προσπάθειά του να εξωραΐσει την πολιτική του ευρωμονόδρομου. «Η πολιτική του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για μια υπεύθυνη κοινωνική οικονομία της αγοράς είναι πιο επίκαιρη από ποτέ», τόνισε, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «αποτελεί τη μόνη βιώσιμη λύση αλλά και τη βέλτιστη απάντηση στη σημερινή κρίση». Οπως είπε «η ισορροπία μεταξύ αγοράς και κοινωνικής ευθύνης συνιστά την πεμπτουσία του οράματος αυτού, που εν τέλει μας διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες ιδεολογίες»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ