Σάββατο 2 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Η γνωστή «τρομοκρατική» έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Παρά τη «διπλωματική χείρα» που έχει τείνει ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος προς το Ιράν, για πολλοστή φορά, η Τεχεράνη χαρακτηρίζεται στην καθιερωμένη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως το «πλέον δραστήριο κράτος στον κόσμο στην υποστήριξη της τρομοκρατίας». Επιβεβαιώνεται, με τον τρόπο αυτό, ότι, στην ουσία της, η πολιτική του Λευκού Οίκου δεν έχει αλλάξει, αλλά παρά μόνο στο «φαίνεσθαι».

Σύμφωνα με την έκθεση, το Ιράν «συνεχίζει να προγραμματίζει και να χρηματοδοτεί τρομοκρατικές επιθέσεις στην Μέση Ανατολή, στην Ευρώπη και στην Κεντρική Ασία». Οι χώρες που κατονομάζονται ως αυτές όπου το Ιράν έχει μεγαλύτερη ανάμειξη είναι ο Λίβανος, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τα Παλαιστινιακά εδάφη, ενώ ως κύριος δίαυλος των «παρεμβάσεων» αυτών αναφέρεται η επίλεκτη δύναμη «Αλ Κουντς» του παραστρατιωτικού σώματος των Φρουρών της Επανάστασης. Η έκθεση καταλήγει ότι «η στάση αυτή του Ιράν έχει άμεσο αντίκτυπο στις διεθνείς προσπάθειες προώθησης της ειρήνης στις περιοχές αυτές, των οποίων απειλεί και τη σταθερότητα ενώ επιβραδύνει την πρόοδο του εκδημοκρατισμού τους».

Εντονα αντέδρασε η Τεχεράνη. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για «δύο μέτρα και δύο σταθμά. Η χώρα που ευθύνεται για το Γκουαντάναμο και το Αμπού Γράιμπ δεν έχει δικαίωμα να εκτοξεύει κατηγορίες» τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ