Πέμπτη 30 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ
Κριτήριο για το ΚΚΕ η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών

«Είναι ψευτοδίλημμα το ερώτημα αν σήμερα απαιτείται αλλαγή και βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τα δημόσια έργα ή όχι. Το βασικό ερώτημα είναι: Κριτήριο υλοποίησης όλων των φάσεων παραγωγής δημόσιων έργων θα είναι η μεγιστοποίηση του καπιταλιστικού κέρδους ή η συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών; Εμείς ως κόμμα απαντάμε το δεύτερο». Αυτό τόνισε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατά τη διάρκεια «στρογγυλού τραπεζιού» με το οποίο έκλεισε το διήμερο συνέδριο που διοργάνωσε στην Αθήνα το ΤΕΕ και οι εργοληπτικές οργανώσεις με τίτλο «Ανάγκη αναμόρφωσης θεσμικού πλαισίου τεχνικών δημοσίων έργων - Διαφάνεια».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι οι εξελίξεις στον κατασκευαστικό κλάδο είναι δυσμενείς, αφού παρατηρούνται μεγάλη μείωση των εργασιών, καθυστερήσεις πληρωμών των έργων, κίνδυνος χρεοκοπίας μικρών επιχειρήσεων, επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, απολύσεις και ανεργία. Τα προβλήματα αυτά επιδεινώνονται εξαιτίας της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, όμως η βασική αιτία είναι η δράση και η ικανοποίηση των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου και στον κλάδο των κατασκευών. Το θεσμικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα υπηρετεί με συνέπεια αυτές τις ανάγκες των μεγαλοκατασκευαστών, θυσιάζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών στο βωμό της κερδοφορίας, υποδουλώνει τις μικρές επιχειρήσεις. Οι ΣΔΙΤ και οι συμβάσεις παραχώρησης επιταχύνουν τη συγκέντρωση κεφαλαίων, τη σύμφυση κατασκευαστικού και τραπεζικού κεφαλαίου, ενώ προσφέρουν στο λαό πανάκριβα έργα και διπλή αφαίμαξη του εισοδήματός του».

Μόνο με απαλλαγή από τους σιδερένιους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους - κατέληξε - μπορεί να διασφαλιστεί η γρήγορη και ποιοτική παραγωγή δημόσιων έργων, η προστασία του περιβάλλοντος, η εξοικονόμηση ενέργειας, η διεύρυνση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων σ' αυτά. Μόνο έτσι μπορεί να δοθεί προτεραιότητα σε έργα υποδομής που βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας, όπως αντιπλημμυρική προστασία, αντισεισμική θωράκιση κ.ά.».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμπτώματα ενός δρόμου ανάπτυξης που έχει κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος(2018-10-31 00:00:00.0)
Παραμένει ως έχει μέχρι να ενισχυθεί και με επιπλέον προίκα(2015-03-18 00:00:00.0)
Προωθεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα(2013-02-16 00:00:00.0)
«Δουλεύει» για τους μεγαλοκατασκευαστές(2012-09-04 00:00:00.0)
Ζωτική ανάγκη για το λαό να γίνουν δική του ιδιοκτησία(2010-08-21 00:00:00.0)
Κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του κεφαλαίου(2007-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ