Πέμπτη 30 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ
Ενίσχυση και συντονισμός της καταστολής της μετανάστευσης

Συζητήθηκε στη Βουλή η πρόταση Κανονισμού που θέτει μεγαλύτερους φραγμούς στη διαδικασία ασύλου

Στην ουρά για αίτηση ασύλου στη Διεύθυνση Αλλοδαπών
Στην ουρά για αίτηση ασύλου στη Διεύθυνση Αλλοδαπών
Τη ριζική αντίθεση του ΚΚΕ στην Πρόταση Κανονισμού του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ίδρυση «Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου», καθώς και στο Σχέδιο Γνώμης του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όπου εκφράζονται οι θέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε χτες στη Βουλή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας, κατά τη σχετική συζήτηση. Ο Κανονισμός θα τεθεί σε ψηφοφορία την ερχόμενη εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο μαζί με ένα πακέτο μέτρων της ΕΕ για το άσυλο.

«Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Ασυλο (ΕΥΣΑ) εντάσσεται στη γενικότερη αντιδραστική μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών - μελών», υπογράμμισε ο Γ. Τούσσας και συμπλήρωσε ότι «η συγκεκριμένη Πρόταση Κανονισμού προωθείται από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις με στόχο να αντιμετωπιστούν τα αυξανόμενα μεταναστευτικά ρεύματα που δημιουργούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ και των ΝΑΤΟικών συμμάχων τους, η λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών και η εκμετάλλευση των λαών των τρίτων χωρών. Δεν έχει καμία σχέση με ανθρωπιστικές αξίες, την ισότητα και την ασφάλεια».

Ειδικότερα, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, όπως προκύπτει από τη σχετική πρόταση Κανονισμού, η συγκεκριμένη Υπηρεσία, με βάση τα καθήκοντα που προτείνονται να της ανατεθούν:

  • Θα λειτουργήσει ως μηχανισμός «φακελώματος» των προσφύγων που ζητάνε άσυλο. Δημιουργείται ειδική βάση δεδομένων για τη συγκέντρωση πληροφοριών για τους πρόσφυγες και τις χώρες καταγωγής τους, η οποία θα αξιοποιείται για την ανταλλαγή αυτών των δεδομένων μεταξύ των κρατών - μελών.
  • Θα υπονομεύσει ακόμα παραπέρα την εφαρμογή από την ΕΕ και τα κράτη - μέλη της Διεθνούς Σύμβασης της Γενεύης του 1951 για τους Πρόσφυγες, όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης του 1967.
  • Δημιουργεί νέους μηχανισμούς όπως οι «δυνάμεις επέμβασης για το άσυλο», οι οποίοι θα δρουν από κοινού - κατά τα πρότυπα και σε συνεργασία με άλλες ευρωενωσιακές δυνάμεις καταστολής, όπως ο FRONTEX - σε κράτη ή σε περιοχές κρατών - μελών που δέχονται μεγάλο αριθμό προσφύγων.
  • Ενώ οι πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες στοιβάζονται σε «γκέτο» κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης, εκταμιεύονται εκατομμύρια ευρώ, όχι για τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους, αλλά για την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών.

Ο Γ. Τούσσας εξήγησε ότι η ΕΕ φράζει τα σύνορα σε όσους μετανάστες δεν είναι χρήσιμοι για το κεφάλαιο, περιορίζει σημαντικά τη χορήγηση ασύλου. «Η ίδρυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για το Ασυλο αποτελεί την παραπέρα ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών ενάντια στους πρόσφυγες και τους οικονομικούς μετανάστες. Γι' αυτό και συναντά την ένθερμη στήριξη της κυβέρνησης, που θέλει να πάρει και την έδρα του νέου αυτού οργανισμού», είπε.

Το ΚΚΕ προτείνει και αγωνίζεται για μια ριζικά διαφορετική μεταναστευτική πολιτική, με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων, έτσι ώστε να επιλέγουν ελεύθερα οι ίδιοι το κράτος υποβολής του αιτήματος ασύλου, νομιμοποίηση των μεταναστών και κατοχύρωση των ίδιων δικαιωμάτων με αυτά των ντόπιων εργαζομένων. Μια τέτοια πολιτική απαιτεί ρήξη με την πολιτική της ΕΕ και τις δεσμεύσεις της, σημείωσε μεταξύ άλλων.

Συμφώνησαν στην ουσία της πρότασης

Στην ουσία της πρότασης Κανονισμού συμφώνησαν όλα τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκης έδωσε γλαφυρά την αντιδραστική φιλοσοφία του Κανονισμού, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Το 47% των μη νόμιμων μεταναστών που εισέρχεται στην ΕΕ μπαίνει από την Ελλάδα» και «υπάρχει αδυναμία απόκρουσης αυτής της εισβολής». Επισήμανε ότι «δεν είναι δυνατόν να πάρουν όλοι αυτοί άσυλο, γιατί δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος». Και για να στηρίξει τη σκέψη του, υποστήριξε ότι «η συμμετοχή στη βαριά εγκληματικότητα των λαθρομεταναστών είναι ιδιαίτερα υψηλή».

Κινούμενος στη λογική της ΕΕ και ρίχνοντας το φταίξιμο στην ποσότητα των προσφύγων, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδος ζήτησε αλλαγή των διαδικασιών χορήγησης ασύλου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αναρωτώμενος «πώς να εφαρμόσεις μια δικαιοκρατική διαδικασία όταν η ποσότητα των αιτήσεων είναι μεγάλη και τινάζει το σύστημα στον αέρα;». Επιμένοντας να σπέρνει αυταπάτες για το χαρακτήρα της ΕΕ, ο Γ. Μπανιάς εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «εξαιρετικά αναγκαία θα ήταν μια οδηγία της ΕΕ που θα επέβαλλε στις χώρες - μέλη τον έμπρακτο σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων». Εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ. ο Αθ. Πλεύρης υποστήριξε ότι «θα πρέπει σε όλες τις χώρες της ΕΕ να υπάρχει ίδιο ποσοστό μεταναστών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ