Πέμπτη 30 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΟΥΛΗΣ
Αθωωτικό το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας

Ασκηση ποινικής δίωξης προτείνουν τα άλλα κόμματα

Αθωωτικό, όπως αναμενόταν, ήταν το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που εξέτασε την υπόθεση Παυλίδη, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα κινήθηκαν στις θέσεις που είχαν εκφράσει τις προηγούμενες μέρες, ζητώντας την ποινική δίωξη του πρώην υπουργού Αιγαίου Α. Παυλίδη. Το πόρισμα και οι θέσεις των άλλων κομμάτων θα συζητηθούν την ερχόμενη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής και τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας θα γίνει μυστική ψηφοφορία στην οποία χρειάζονται 151 βουλευτές, προκειμένου να εγκριθεί η ποινική δίωξη του Α. Παυλίδη.

Στο αθωωτικό πόρισμα των βουλευτών της ΝΔ τονίζεται ότι «δεν προέκυψαν οι ενδείξεις που αξιώνει ο νόμος, προκειμένου να στηριχθεί σε βάρος του Α. Παυλίδη η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση και γι' αυτό δεν πρέπει να ασκηθεί κατά αυτού ποινική δίωξη».

Μάλιστα, στη σπουδή τους να αθωώσουν τον Α. Παυλίδη φτάνουν σε σημείο να απαλλάξουν και το στενό του συνεργάτη Π. Ζαχαρίου, ο οποίος είναι κατηγορούμενος στην τακτική Δικαιοσύνη για εκβίαση του εφοπλιστή Φ. Μανούση. Τονίζουν στο πόρισμά τους ότι «όλοι οι μάρτυρες οι οποίοι είχαν λάβει μέσος σε διαγωνισμό (σ.σ. για τις «άγονες γραμμές») είτε ως συμμετέχοντες, είτε ως αξιολογούντες, δεν αναφέρουν οποιαδήποτε υπόνοια παράνομης οικονομικής συναλλαγής για τους διαγωνισμούς, είτε από τον Π. Ζαχαρίου είτε από τον Α. Παυλίδη».

Για να «χρυσώσουν το χάπι» αναφέρουν στο τέλος του πορίσματός τους ότι «εναπόκειται στην Ολομέλεια της Βουλής η αξιολόγηση κάποιων άλλων γεγονότων που αφορούν αυτήν την υπόθεση (π.χ. ο Α. Παυλίδης μετά την αποκάλυψη της υποθέσεως αντί να απομακρύνει τελικά τον Ζαχαρίου τον παύει μεν από τη θέση του διευθυντή του γραφείου του αλλά την επόμενη μέρα τον επαναπροσλαμβάνει με άλλη ιδιότητα), τα οποία ενώ στερούνται ποινικής σημασίας, εν τούτοις μπορεί να παράσχουν αφορμή, ώστε να θεωρηθεί ότι η συγκεκριμένη πολιτική συμπεριφορά του Α. Παυλίδη αποκλίνει από την επιθυμητή».

Τα άλλα κόμματα

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο πόρισμά τους προτείνουν την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Α. Παυλίδη για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση κατ΄ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ΄ εξακολούθηση, της παθητικής δωροδοκίας, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της απιστίας κατ΄εξακολούθηση και της παράβασης καθήκοντος.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Ν. Τσούκαλης προτείνει την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Α. Παυλίδη για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση που διαπράχθηκε κατ΄επάγγελμα και κατά συνήθεια από τον συνεργάτη του Π. Ζαχαρίου και της παθητικής δωροδοκίας.

Ο Α. Πλεύρης του ΛΑ.Ο.Σ. εκτίμησε ότι η προανακριτική πρέπει να ζητήσει την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Α. Παυλίδη για παθητική δωροδοκία υπουργού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ