Πέμπτη 30 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Πώς ψηφίζουμε

Την Κυριακή, 7 Ιούνη 2009, ψηφίζουμε στη χώρα μας για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ψηφοφορία ξεκινά στις 7 το πρωί και οι κάλπες κλείνουν στις 7 το απόγευμα. Η ελληνική επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια (22 έδρες).

Ψηφίζουν για πρώτη φορά όσοι έχουν γεννηθεί μέσα στο 1991. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου ή κοινότητας της χώρας και δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν. Ψηφίζουμε με αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Στα εκλογικά τμήματα πρέπει να αναλογούν μέχρι περίπου 600 ψηφοφόροι.

Οι ετεροδημότες που έχουν εγγραφεί σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφίζουν στον τόπο που ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές, δηλαδή στις βουλευτικές εκλογές του 2007. Για παράδειγμα, αν κάποιος είναι δημότης Βόλου που κατοικεί μόνιμα στην Αθήνα και στις προηγούμενες εκλογές του 2007 ψήφισε στην Αθήνα, ως ετεροδημότης, θα ψηφίσει και πάλι στην Αθήνα. Σε περίπτωση όμως που υπέβαλε αίτηση (σ.σ. η σχετική προθεσμία έληξε στις 3 Μάρτη) για να ψηφίσει στο Δήμο Βόλου, δηλαδή αίτηση διαγραφής από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, τότε ψηφίζει στο Δήμο Βόλου. Στον τόπο διαμονής τους ψηφίζουν επίσης για πρώτη φορά όσοι ετεροδημότες υπέβαλαν σχετική αίτηση μέχρι τις 3 Μάρτη. Για παράδειγμα κάποιος που είναι δημότης Καλαμάτας και μένει στην Πάτρα, ψηφίζει στην Πάτρα για πρώτη φορά ως ετεροδημότης, εφόσον υπέβαλε αίτηση μέχρι τις 3 Μάρτη. Η εγγραφή εκλογέα στους καταλόγους ετεροδημοτών είναι πάγια και διαρκής, δηλαδή δεν αφορά συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία (π.χ. μόνο για βουλευτικές του 2004 ή μόνο για ευρωεκλογές του 2009) και αίρεται μόνο με την υποβολή από τον ενδιαφερόμενο αίτησης διαγραφής.

Οι δικαστικοί και οι δημόσιοι γενικά πολιτικοί υπάλληλοι ψηφίζουν είτε στην εκλογική περιφέρεια στο δήμο ή την κοινότητα στην οποία είναι εγγεγραμμένοι, είτε στον τόπο διαμονής τους με την ιδιότητα του ετεροδημότη εκλογέα. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα στο οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους. Οι έφοροι και όσοι αναπληρωτές αντιπρόσωποι δικαστικής αρχής δεν άσκησαν τα καθήκοντά τους, ψηφίζουν σε εκλογικό τμήμα της έδρας του εφόρου που ορίζεται απ' αυτόν. Οι εκλογείς που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στις Ενοπλες Δυνάμεις και στο Λιμενικό Σώμα και εγγράφονται σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ψηφίζουν στον τόπο που υπηρετούν την ημέρα της ψηφοφορίας. Η αναγνώριση των εκλογέων αυτών από την εφορευτική επιτροπή γίνεται με βάση τις στρατιωτικές ή άλλες υπηρεσιακές τους ταυτότητες. Οι Ελληνες ναυτικοί, που υπηρετούν σε πλοία με ελληνική σημαία και έχουν εγγραφεί σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, θα ψηφίσουν με την επίδειξη του ναυτικού τους φυλλαδίου.

Σημειώνεται ότι στις ευρωεκλογές ψηφίζουν για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές της χώρας μας όχι μόνον οι Ελληνες πολίτες, αλλά και οι Ελληνες που κατοικούν ή βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας σε κράτη - μέλη της ΕΕ, καθώς και οι πολίτες της ΕΕ που κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα, εφόσον υπέβαλαν σχετική αίτηση.

Με βάση κοινοτική οδηγία που έχει ενσωματωθεί στο Εθνικό Δίκαιο κάθε κράτους, οι πολίτες της ΕΕ που διαμένουν σε άλλο κράτος - μέλος μπορούν να ψηφίσουν είτε για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές της χώρας τους, στην οικεία διπλωματική αρχή, είτε για τους υποψήφιους της χώρας διαμονής τους. Οι Ελληνες εκλογείς κάτοικοι χωρών - μελών της ΕΕ υποβάλλουν σχετική αίτηση, στην οποία δηλώνεται υπεύθυνα ότι δε θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ως κοινοτικοί εκλογείς, υπέρ δηλαδή των υποψήφιων ευρωβουλευτών της χώρας διαμονής τους.

Η ψηφοφορία από τους Ελληνες εκλογείς που διαμένουν στα κράτη - μέλη της ΕΕ θα διεξαχθεί το Σάββατο 6 Ιούνη 2009. Κατά την ψηφοφορία, οφείλουν να προσκομίσουν στην εφορευτική επιτροπή την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Ως εκλογικά τμήματα θα χρησιμοποιηθούν κτίρια των ελληνικών πρεσβευτικών και προξενικών αρχών, κτίρια άλλων ελληνικών αρχών ή υπηρεσιών, ανεξάρτητα γραφεία ιερών ναών της ορθόδοξης ελληνικής εκκλησίας και κτίρια ή καταστήματα ελληνικών κοινοτήτων, συλλόγων ή άλλων ελληνικών οργανώσεων.

Στις 24 Μάη ανακηρύσσονται οι συνδυασμοί των υποψηφίων από το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου. Αμέσως ακολουθεί η έκδοση προκήρυξης του υπουργείου Εσωτερικών, για τους ανακηρυχθέντες συνδυασμούς κομμάτων ή συνασπισμούς συνεργαζομένων κομμάτων.

Στις 29 Μάη λήγει η προθεσμία κατά την οποία υποχρεούνται τα κόμματα και οι συνασπισμοί συνεργαζομένων κομμάτων να παραδώσουν στον οικείο νομάρχη, επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων για τις ανάγκες των εκλογικών τμημάτων της περιφέρειας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οδηγίες για τους ετεροδημότες και τις μεταδημοτεύσεις(2023-03-18 00:00:00.0)
Οδηγίες για τους ετεροδημότες και τις μεταδημοτεύσεις(2023-02-02 00:00:00.0)
Μάθε πού ψηφίζεις!(2015-01-14 00:00:00.0)
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι(2009-06-07 00:00:00.0)
ΜΑΘΕ ΤΩΡΑ πού ψηφίζεις(2009-05-31 00:00:00.0)
Ποιοι και πώς ψηφίζουν στις ευρωεκλογές(2009-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ