Τετάρτη 29 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Ζωντανό παράδειγμα της ασυμβίβαστης πάλης του ΚΚΕ

Το περίγραμμα της ανταρτομάνας Καισαριανής μιας «ηρωικής συνοικίας της Αθήνας που η ιστορία της είναι δεμένη με μεγάλες, κορυφαίες, ηρωικές στιγμές του εργατικού λαϊκού κινήματος και του ΚΚΕ» έδωσε, ξεκινώντας την ομιλία του, ο Θ. Παφίλης, για να τονίσει ότι «σ' αυτήν την πόλη ήταν φυσικό ο λαός να επιλέξει για δήμαρχό της έναν κομμουνιστή, τον Παναγιώτη Μακρή». Συνεχίζοντας, μίλησε εκτενώς για τον Π. Μακρή, τη ζωή του, απ' τα παιδικά του χρόνια και αργότερα όταν ως μαθητής οργανώνεται στην ΟΚΝΕ και θεμελιώνεται στη συνείδησή του η αντίληψη και η πίστη πως ο καπιταλισμός δεν γίνεται ανθρώπινος, πρέπει να ανατραπεί και πως γι' αυτό χρειάζεται οργάνωση των μαζών και καθοδήγηση από την πρωτοπορία της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ, στο οποίο εντάσσεται και παραμένει πιστός ως σήμερα, υπερασπίζοντάς το με όλες τις δυνάμεις σε κάθε δύσκολη στιγμή της πολυκύμαντης διαδρομής του.

Ο Θ. Παφίλης στάθηκε και στην προσφορά του Π. Μακρή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όταν ο ίδιος ήταν δήμαρχος Καισαριανής, τονίζοντας: «Ο Δήμος Καισαριανής και άλλοι δήμοι, στους οποίους έχει πλειοψηφία το ΚΚΕ, αποτελούν το μετερίζι στήριξης και υπηρέτησης των λαϊκών συμφερόντων, πρωτοστατούν στην οργάνωση της πάλης όχι μόνο για τα προβλήματα της συνοικίας αλλά για όλα. Συμπαρατάσσονται με το εργατικό κίνημα, με το αντιιμπεριαλιστικό, φιλειρηνικό. Αποτελούν εστίες αντίστασης και οργάνωσης της λαϊκής πάλης».

Αργότερα με την ανατροπή του σοσιαλισμού, την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, τη μετατροπή της ΤΑ σε μηχανισμό του κράτους για την εκτέλεση αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων, «μόνο το ΚΚΕ ύψωσε και πάλι το ανάστημά του με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα, σε αυτή τη νέα μάχη, σε πιο δύσκολες συνθήκες που έδιναν οι δυνάμεις του ΚΚΕ, ο σ. Π. Μακρής έδωσε και πάλι το "παρών" στην Καισαριανή» υπογράμμισε και συνέχισε: «Ολα τα χρόνια που κύλησαν μαζί με χιλιάδες στελέχη, μέλη και φίλους του ΚΚΕ σε όλους τους τομείς έδινε και δίνει το "παρών" ανταποκρινόμενος στον τιμητικό τίτλο του μέλους του Κόμματος, του κομμουνιστή που μάχεται χωρίς ιδιοτέλεια για να αλλάξει την κοινωνία».

Ο Θ. Παφίλης σημείωσε πως εκδηλώσεις σαν αυτή «δεν αφορούν μόνο ή κυρίως στην ιστορία, την ιστορική πορεία και προσφορά του ΚΚΕ (...) η εκτίμηση και τιμή που αποδίδεται στους πρωτοπόρους κομμουνιστές και αγωνιστές επώνυμους και ανώνυμους σχετίζεται με το γεγονός ότι αφιερώνουν τη ζωή τους στην υπηρεσία της κοινωνικής αναγκαιότητας, της διεξαγωγής της ταξικής πάλης μέχρι το τέλος, την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη, την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού».

Ο ομιλητής αναφέρθηκε και στις ευρωεκλογές, καλώντας όλους να αφιερώσουν όλες τις προσπάθειες, έτσι ώστε στην κάλπη οι εργαζόμενοι να στείλουν μήνυμα καταδίκης της πολιτικής της ΕΕ και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που τη συναποφάσισαν και την εφάρμοσαν, καταδίκης των κομμάτων του ευρωμονόδρομου ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ., υπογραμμίζοντας πως «η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ θα δώσει φτερά το λαϊκό κίνημα που μπορεί να περάσει στην αντεπίθεση».

Τέλος, μιλώντας για την αντικομμουνιστική εκστρατεία της ΕΕ, την προσπάθεια πλαστογράφησης της Ιστορίας, κάλεσε το λαό να την αποκρούσει συνειδητοποιώντας ότι στόχος είναι ο ίδιος, ότι κάθε τέτοια επίθεση είναι προπομπός νέων αντιλαϊκών μέτρων. «Ο λαός της Καισαριανής - κατέληξε - γνωρίζει και πρέπει να μάθει την ιστορία του, την ιστορία της Ελλάδας, τη μεγάλη προσφορά του ΚΚΕ. Οι εργάτες, οι εργάτριες, τα λαϊκά στρώματα, ιδιαίτερα η νεολαία που δε γνωρίζουν δεν πρέπει να πέσουν στην εμετική προπαγάνδα των πλουτοκρατών και των υπηρετών τους. Η Καισαριανή γνωρίζει καλά τους κομμουνιστές και την ασυμβίβαστη πάλη τους για τα λαϊκά συμφέροντα. Ενα ζωντανό παράδειγμα είναι και ο κομμουνιστής δήμαρχος Π. Μακρής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει βεβήλωση της πλάκας προς τιμήν του Π. Μακρή(21/11/2017)
Τίμησαν την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ(29/9/2015)
Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε τον σ. Παναγιώτη Μακρή(29/7/2015)
«Οι δυνατότεροι απ' όλους αγωνίζονται όλη τους τη ζωή»(29/4/2009)
Τιμούν τον Π. Μακρή και τον Ν. Παξιμαδά(28/4/2009)
Υπερασπίζουμε την ιστορική αλήθεια, αξίες και ιδανικά(26/4/2005)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org