Τετάρτη 29 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Οι δυνατότεροι απ' όλους αγωνίζονται όλη τους τη ζωή»

Σε μια σεμνή τελετή, στο Δημαρχείο Καισαριανής, τιμήθηκε χτες ο Παναγιώτης Μακρής

«Οι αδύνατοι δεν αγωνίζονται. Οι δυνατότεροι αγωνίζονται ίσως μια ώρα παραπάνω. Αυτοί που δυνατότεροι ακόμα είναι, αγωνίζονται χρόνια πολλά. Αλλά οι δυνατότεροι απ' όλους αγωνίζονται όλη τους τη ζωή» (Μπρεχτ).

Εναν απ' αυτούς τους δυνατότερους απ' όλους, τίμησαν χτες βράδυ, σε μια σεμνή και συγκινητική εκδήλωση, οι ΚΟΒ του ΚΚΕ και οι ΟΒ της ΚΝΕ στην Καισαριανή, στο δημαρχείο της πόλης. Τον παλαίμαχο κομμουνιστή, αγωνιστή του εργατικού και λαϊκού κινήματος, τον δήμαρχο Καισαριανής επί σειρά ετών, Παναγιώτη Μακρή. Τον άνθρωπο, που ταυτίστηκε με την ανταρτομάνα πόλη, που τον αγκάλιασε και τον αγκαλιάζει και σήμερα με όλη της την αγάπη και την εκτίμηση, όπως φάνηκε και από την προσέλευση πλήθους κόσμου στην εκδήλωση, όπου παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ, Αλέκα Παπαρήγα.

Την εκδήλωση άνοιξε ο γραμματέας της Αχτίδας Ανατολικών Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ Κ. Θυμιανός. Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο Θ. Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, για την κεντρική ομιλία.

Για να ακολουθήσει καταχειροκροτούμενος και εν μέσω επευφημιών του κόσμου και συνθημάτων όπως: «Ούτε σε εξορίες, ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δεν λυγίσαν οι κομμουνιστές», ο Π. Μακρής για ένα σύντομο χαιρετισμό, στη διάρκεια του οποίου περιέγραψε τα χρόνια και τα γεγονότα που θεμελίωσαν «την αμετακίνητη βάση», πάνω στην οποία πορεύτηκε δεκαετίες μέσα από τις γραμμές του Κόμματος, προκαλώντας τη συγκίνηση με τις θύμησές του. Ο Π. Μακρής κάλεσε τους παραβρισκόμενους σε εγρήγορση. Οπως είπε, «σας καλώ να διαθέσετε όλο το χρόνο σας, ενάμιση μήνα, να δώσουμε τη μάχη αποφασιστικά των ευρωεκλογών. Από μας εξαρτάται να βρεθούμε κοντά στο λαό, να αλλάξουμε το συσχετισμό».

Ο Παναγιώτης Μακρής στο χαιρετισμό του
Ο Παναγιώτης Μακρής στο χαιρετισμό του
Σύντροφοι από τις ΚΟ Καισαριανής πρόσφεραν στο τέλος της εκδήλωσης, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής, το λεύκωμα για τα 90 χρόνια του Κόμματος και την υπόσχεση πως θα προσπαθήσουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Αυθόρμητα, αμέσως μετά, ανέβηκε στο βήμα ένας σύντροφός του και συντοπίτης του, προσφέροντας, εκ μέρους της ΚΟ Ζαχάρως, ένα λουλούδι απ' τον τόπο τους. Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα.

Kέρδισε τις εντυπώσεις η έκθεση που λειτουργούσε στο χώρο με φωτογραφικό και άλλο υλικό από την πολυκύμαντη ζωή του Π. Μακρή, την ταυτισμένη με την Ιστορία του ΚΚΕ, του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Ο Π. Μακρής έδωσε συνολικά 20 χρόνια από τη ζωή του στις φυλακές και τις εξορίες, «πληρώνοντας» κι αυτός, όπως χιλιάδες άλλοι, το τίμημα της επιλογής τους να στρατευτούν στο ΚΚΕ. Εντάχτηκε το 1935, μαθητής ακόμα, στην ΟΚΝΕ, πολέμησε τους φασίστες κατακτητές. Φυλακίζεται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μέχρι το 1946. Επιστρέφει στην Ελλάδα και εντάσσεται στο ΚΚΕ. Το 1948 φυλακίζεται και εξορίζεται στην Ικαρία και στη συνέχεια στον Αϊ - Στράτη, όπου μένει έως το 1961. Το 1964 εκλέγεται με 62% δήμαρχος Καισαριανής, το 1967 συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται σε Γιούρα - Λέρο μέχρι το 1970. Μετά τη μεταπολίτευση επανεκλέγεται δήμαρχος Καισαριανής το 1975 - 1978 - 1982 - 1986. Διατέλεσε αντιπρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και της ΤΕΔΚΝΑ. Το 1973 γίνεται αναπλήρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ μέχρι το 1986. «Ο σύντροφος Π. Μακρής, ο δήμαρχος Καισαριανής, συνεχίζει σήμερα να αποτελεί έναν από τους αγέραστους ορθοστατούντες και ορθοβαδίζοντες εργάτες του Κόμματος. Στέκει σεμνά δίπλα μας, στην ΚΟΒ, στο μοίρασμα του "Ριζοσπάστη", στους δρόμους της Καισαριανής, στα συλλαλητήρια και στις συγκεντρώσεις. Αποτελεί εκφραστή της συνείδησης της νέας κοινωνίας, παράδειγμα του συνθήματος "πρωτοπόρα θεωρία, πρωτοπόρα δράση"», τονιζόταν σε ένα από τα ταμπλό. Ηταν και παραμένει σημείο αναφοράς για την πόλη που υπηρέτησε ακούραστα.


Στην έκθεση με το φωτογραφικό υλικό, με τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Στην έκθεση με το φωτογραφικό υλικό, με τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ