Τετάρτη 29 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πριμοδοτεί τη δικομματική πόλωση

Το δίλημμα «Καραμανλής ή Παπανδρέου» προωθεί στην πρώτη γραμμή της δικομματικής κοκορομαχίας, εκτιμώντας ότι ο πρωθυπουργός είναι το «ισχυρό χαρτί» και για τις ευρωκάλπες

Τη γραμμή της άγριας δικομματικής πόλωσης με στόχο τον εγκλωβισμό της λαϊκής αγανάκτησης πριμοδοτεί η κυβέρνηση ενόψει των ευρωεκλογών, αξιοποιώντας για το σκοπό αυτό και τη βολική σκανδαλολογία.

Το κυβερνητικό επιτελείο προβάλλει στην πρώτη γραμμή το δίλημμα «Καραμανλής ή Παπανδρέου», ποντάροντας στο χαρτί του πρωθυπουργού που θεωρούν ότι είναι και το ισχυρό χαρτί μπροστά τις εκλογές. Με δεδομένη την κοινή στρατηγική για την «έξοδο» από την κρίση, το δίλημμα θα επικεντρωθεί στο «ποιος από τους δύο» είναι πιο ικανός για να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Παρά το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμενε και χτες να υποβαθμίζει την πολιτική σημασία της ευρωκάλπης, ωστόσο την ίδια στιγμή η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να αποφύγει την ετυμηγορία του λαού για την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται. Η πρόθυμη ανταπόκριση στη δικομματική κοκορομαχία υποδηλώνει την απόφασή της να πάει στις ευρωεκλογές μέσα σε κλίμα πόλωσης, που εκτός των άλλων αποσκοπεί και στη συσπείρωση της εκλογικής βάσης της.

Μετά τον Κ. Καραμανλή, που την περασμένη Κυριακή έδωσε σαφές δείγμα γραφής για την προεκλογική τακτική, τη σκυτάλη πήρε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπολύοντας σφοδρή φραστική επίθεση κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, φροντίζοντας ταυτόχρονα να εγκωμιάσει το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σχολιάζοντας την ομιλία του Γ. Παπανδρέου στο Λονδίνο, τον κατηγόρησε ότι «έχει κάνει επάγγελμα την κατασυκοφάντηση και ελεεινολόγηση της χώρας στο εξωτερικό». Ταυτόχρονα έκανε λόγο για «αυτοεγκλωβισμό του κ. Παπανδρέου στη σκανδαλολογία», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι αυθαίρετα βαφτίζουν σκάνδαλα ορισμένες υποθέσεις, επειδή δεν έχει σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Επιπλέον, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η θετική συνεισφορά του Γ. Παπανδρέου στην αντιμετώπιση της κρίσης με ρεαλιστικές προτάσεις είναι μηδενική.

Στον «αντίποδα» το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, που είναι το ίδιο με αυτά που εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ και θα φέρει αποτελέσματα, έστω και χωρίς «τους πολύ γοργούς ρυθμούς που κάποιοι ονειρεύονται», όπως είπε ο εκπρόσωπος. «Η κυβέρνηση με το συνολικό της σχέδιο, αυτό που αναγνωρίζουν οι Ελληνες πολίτες ότι υπάρχει, θα βοηθήσει τη χώρα, θα βοηθήσει όλους μας να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κρίσης», επανέλαβε ο Ευ. Αντώναρος, υπερασπιζόμενος τα πρόσφατα πακέτα στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, με έμφαση στον τουρισμό και τις κατασκευές.

Αναφορικά με την υπόθεση Παυλίδη ο εκπρόσωπος συνέχισε να την αποσυνδέει με τις πολιτικές εξελίξεις (πρόωρες εκλογές), ενώ χαρακτήρισε σενάρια τις αποδιδόμενες στον πρωθυπουργό πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έχει διαμηνύσει ότι σε περίπτωση παραπομπής και μη παραίτησης, τότε οι εκλογές είναι μονόδρομος. Πάντως το δίλημμα που, με διάφορους τρόπους, μπαίνει στους γαλάζιους βουλευτές ενόψει της ψηφοφορίας της Δευτέρας δεν είναι παραπομπή ή όχι του Α. Παυλίδη, αλλά παραπομπή ή πρόωρες εκλογές. Πάντως, το ενδεχόμενο των διπλών εκλογών δεν αποκλείεται από τα κυβερνητικά στελέχη. «Εχω δηλώσει ότι πιθανόν να έχουμε εκλογές, εάν παραπεμφθεί ο κ. Παυλίδης. Αλλά έχω δηλώσει επίσης ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει κανένα πρόβλημα, και συνταγματικά και ουσιαστικά, να κυβερνήσει τον τόπο με 150 βουλευτές», επανέλαβε χτες ο γραμματέας της ΚΟ Γ. Τραγάκης. Ανοικτό το ενδεχόμενο των διπλών εκλογών κρατά και ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λ. Ζαγορίτης: «Ασφαλώς για μονή κάλπη προετοιμαζόμαστε. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, στη ζωή πρέπει να είναι έτοιμος κανείς για όλα», είπε χτες (στον «Αλφα 9,89»). Αργότερα μετά από σύσκεψη κομματικών στελεχών στη Ρηγίλλης δήλωσε ότι «από τις 7 Μαΐου θα μπούμε στην προεκλογική περίοδο με εξορμήσεις στελεχών μας, όλων των στελεχών μας, στην περιφέρεια, στον κόσμο, προκειμένου να διατυπώσουμε τη θέση μας πάνω στα μεγάλα ζητήματα, τα οποία απασχολούν τον τόπο και την Ευρώπη».

Αίσθηση πάντως προκάλεσε ότι ο εκπρόσωπος δε δίστασε να εμπλέξει στη δικομματική κόντρα και τη σύζυγο του πρωθυπουργού, δίνοντας ένα σαφές δείγμα για το πού μπορεί να φτάσει η δικομματική εξαθλίωση. Αξιοποιώντας δημοσίευμα «περιθωριακού» περιοδικού «ποικίλης ύλης» για την κατάσταση της υγείας της Ν. Καραμανλή, ο Ευ. Αντώναρος είπε ότι «η κ. Καραμανλή είναι μια χαρά, δεν υπάρχει πρόβλημα υγείας», αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να προστατεύσει την υπόληψή της «από τη διασπορά τέτοιων σεναρίων χωρίς κόκκο αληθείας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποπροσανατολισμός εν χορώ(2009-05-05 00:00:00.0)
Σχέδιο αποφυγής της τιμωρίας στις ευρωκάλπες(2009-04-30 00:00:00.0)
Προβοκάτορες σε δράση κατά του ΚΚΕ(2009-04-28 00:00:00.0)
Βολεύεται στη σκανδαλολογία(2009-04-24 00:00:00.0)
Η κρίση «όπλο» για τις εκλογές(2009-04-09 00:00:00.0)
Παρουσίασε εναλλακτική πρόταση διαχείρισης της φτώχειας(2008-10-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ