Τετάρτη 29 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Απόφαση του ΔΕΚ για παράνομες αγοραπωλησίες στα κατεχόμενα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ._

Θετικό βήμα στο θέμα της παράνομης αγοραπωλησίας περιουσιών Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, αποτελεί η χτεσινή απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), σχετικά με την υπόθεση του Κύπριου, Μελέτιου Αποστολίδη εναντίον του ζεύγους Οραμς, βρετανικής υπηκοότητας, οι οποίοι και καταδικάστηκαν από κυπριακό δικαστήριο για παράνομη κατοχή ιδιοκτησίας του πρώτου στην κατεχόμενη Λάπηθο. Σύμφωνα με την απόφαση, η αναστολή της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στις περιοχές στις οποίες η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο και το γεγονός ότι η απόφαση δεν μπορεί στην πράξη να εκτελεστεί στον τόπο όπου βρίσκεται το ακίνητο, δεν εμποδίζουν την αναγνώριση και την εκτέλεσή της σε άλλο κράτος μέλος.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΕΚ, η απόφαση ενός Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να αναγνωρίζεται και να εκτελείται από τα άλλα κράτη - μέλη ακόμη και όταν αφορά μια έκταση η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της νήσου.

Η απόφαση του ΔΕΚ θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης από το βρετανικό δικαστήριο, το οποίο θα αποφανθεί τελικά για την προσφυγή του Μελέτη Αποστολίδη. Το ΔΕΚ υπενθυμίζει, «όσον αφορά τη δημόσια τάξη του κράτους - μέλους αναγνωρίσεως, ότι το δικαστήριο ενός κράτους - μέλους δεν μπορεί να αρνηθεί την αναγνώριση αποφάσεως που προέρχεται από άλλο κράτος - μέλος για το μοναδικό λόγο ότι θεωρεί ότι εφαρμόστηκε εσφαλμένα το εθνικό ή το κοινοτικό δίκαιο, διότι διαφορετικά θα διακυβευόταν ο σκοπός του κανονισμού Βρυξέλλες I».

Εκ μέρους της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο εκπρόσωπός της Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι χαιρετίζει την απόφαση του ΔΕΚ, η οποία δεν επιτρέπει σε δικαστήριο κράτους - μέλους της ΕΕ να αρνείται την αναγνώριση ή την εκτέλεση απόφασης κυπριακού δικαστηρίου για περιουσίες στα κατεχόμενα, ανεξαρτήτως εάν η κυβέρνηση δεν δύναται να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο στα εν λόγω εδάφη.

Οπως υπογράμμισε δε, ο Σ. Στεφάνου, το ΔΕΚ, «εφαρμόζοντας το ευρωπαϊκό δίκαιο, με την απόφασή του για την υπόθεση Οραμς, υπερασπίστηκε το δικαίωμα στην περιουσία των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανεξαρτήτως αν αυτή βρίσκεται στις ελεύθερες ή τις κατεχόμενες περιοχές, απορρίπτοντας παράλληλα τις "προσπάθειες πολιτικοποίησης του θέματος", σημειώνοντας ότι "αν υιοθετείτο τέτοια προσέγγιση", ενόσω το Κυπριακό παραμένει άλυτο, οι νόμιμοι ιδιοκτήτες θα στερούνταν οποιασδήποτε διεθνούς νομικής δυνατότητας προστασίας των περιουσιών τους που βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές».

Σημαντική χαρακτηρίστηκε η ετυμηγορία και από το ΑΚΕΛ, που με ανακοίνωσή του χαιρετίζει την απόφαση, τονίζοντας ότι ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο το οποίο προκύπτει, είναι το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί το μόνο κυρίαρχο κράτος στην Κύπρο και τα Κυπριακά Δικαστήρια αναγνωρίζονται ως το αρμόδιο νομικό σώμα για να αποφασίζουν επί ακινήτων που βρίσκονται στο υπό κατοχή βόρειο τμήμα του νησιού, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι οι μόνοι νόμιμοι ιδιοκτήτες των περιουσιών στα κατεχόμενα, είναι οι Ελληνοκύπριοι.

Αρνητική ήταν η πρώτη αντίδραση εκ μέρους του ψευδοκράτους, με τον εκπρόσωπο του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά, να δηλώνει ότι η απόφαση θα «αξιολογηθεί», ωστόσο «από μια πρώτη ματιά μπορεί να λεχθεί πως η αξιολόγησή της θα έχει αρνητικές συνέπειες, μεταξύ άλλων και στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ