Τρίτη 28 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τη μερική τροποποίησή του

«Παρών» θα ψηφίσει επί της αρχής το ΚΚΕ

Ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση που αφορά τη μερική τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας του Κοινοβουλίου, με το ΚΚΕ να επισημαίνει ότι οι όποιες αλλαγές γίνονται δεν μπορούν παρά να είναι αποσπασματικές, χωρίς να «αγγίζουν» την ουσία των πολιτικών προβλημάτων που αφορούν τη λειτουργία της Βουλής.

«Επί της αρχής θα ψηφίσουμε παρών», σημείωσε, παραθέτοντας τη θέση του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Αντώνης Σκυλλάκος και αναλύοντας το σκεπτικό της επισήμανε ότι «εμείς διαφωνούμε με το πολιτικό σύστημα κι αυτό συμπαρασύρει τη λογική μας για το ποιες δυνατότητες υπάρχουν ώστε η Βουλή πράγματι να εκπροσωπεί τη λαϊκή θέληση και όχι τη θέληση των λίγων».

Σχολιάζοντας τα περί αναβάθμισης του Κοινοβουλίου, ο Α. Σκυλλάκος αναφέρθηκε στο ρόλο της ΕΕ: «Πώς να αναβαθμίσουμε το ρόλο της Βουλής με έναν κανονισμό που κινείται στο άρθρο 28 του Συντάγματος που λέει ότι μπορούμε να παραχωρούμε κυριαρχικά δικαιώματα σε υπερεθνικά όργανα;», αναρωτήθηκε ρητορικά και «αποτελεί θεμέλιο για τη συμμετοχή της χώρας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης;». Οπως είπε, αυτό το πλέγμα «μας δένει χειροπόδαρα με τις αποφάσεις της ΕΕ» και έτσι «μεταφέρονται στο Κοινοβούλιο αποφάσεις που έχουν ληφθεί στην ΕΕ κατά 80%»!

Επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι το Κοινοβούλιο πρέπει «να εκφράζει γνήσια τη θέληση του ελληνικού λαού» και «αυτό προϋποθέτει ένα εκλογικό σύστημα που να αντιστοιχούν οι ψήφοι με τον αριθμό των βουλευτών, δηλαδή η απλή αναλογική». Επίσης τόνισε ότι προϋπόθεση αναβάθμισης είναι «ισότιμα τα κόμματα να εμφανίζονται όχι μόνο στο κανάλι της βουλής, ούτε στα κρατικά κανάλια, αλλά και στα ιδιωτικά κανάλια». Τέλος, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες προτάσεις του ΚΚΕ που θα ενισχύουν τα δικαιώματα της μειοψηφίας (π.χ. εξεταστικές επιτροπής με το 1/3 των βουλευτών και όχι την απόλυτη πλειοψηφία), ενώ επισήμανε ότι το προσωπικό του Κοινοβουλίου πρέπει να απασχολείται με καθεστώς μόνιμης εργασίας. Υπέρ των τροποποιήσεων τάχθηκαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑ.Ο.Σ., ενώ «παρών» δήλωσε ότι θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εναρξη διαδικασιών για τροποποιήσεις στον κανονισμό της Βουλής(2015-11-11 00:00:00.0)
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βλάπτουν σοβαρά τα δάση(2002-09-27 00:00:00.0)
Εντονη διαμαρτυρία για τον αποκλεισμό του ΚΚΕ(2002-02-07 00:00:00.0)
Τα λόγια και τα έργα του προέδρου(2001-12-07 00:00:00.0)
Αναβαθμισμένη... υποβάθμιση(2001-02-15 00:00:00.0)
Κατατέθηκε το πόρισμα της Επιτροπής(1996-06-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ