Τρίτη 28 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ
Συμφωνίες και μπίζνες

Τη συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας, που υπογράφτηκε χτες στα Τιράνα, επικαλέστηκαν οι Κ. Καραμανλής και Σ. Μπερίσα ως χειροπιαστή απόδειξη της βελτίωσης του κλίματος «κατανόησης και εμπιστοσύνης» μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε υπέρμαχος της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, αφού ήδη έχει γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, επιχειρώντας ταυτόχρονα να δώσει ώθηση στις «επενδύσεις» των ελληνικών επιχειρήσεων και αξιώνοντας συμμετοχή της Αλβανίας στην ελληνική πρωτοβουλία για τη δημιουργία «μιας κοινής αγοράς ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη». Καθώς χτες ανακοινώθηκε ότι η Αλβανία υποβάλλει σήμερα αίτηση ένταξης στην ΕΕ, ο Κ. Καραμανλής στις δηλώσεις που έκανε μετά την ημίωρη συνάντησή του με τον Αλβανό πρόεδρο, ανέφερε ότι το θέμα απασχόλησε τις συνομιλίες. Από την πλευρά του ο Ελληνας πρωθυπουργός μίλησε για εφαρμογή κριτηρίων και προαπαιτούμενων στα οποία συμπεριέλαβε τη «διεξαγωγή εκλογών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, το κράτος δικαίου, την αντιμετώπιση της διαφθοράς και τον σεβασμό των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων». Παράλληλα υπογράμμισε με νόημα «τη σημασία της παρουσίας των Αλβανών οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα», οι οποίοι όπως είπε «συνεισφέρουν σημαντικά στην ελληνική οικονομία και ενισχύουν ταυτόχρονα με τα εμβάσματά τους την αλβανική οικονομική ανάπτυξη». Ζήτησε επίσης την αντιμετώπιση «διαφόρων δυσχερειών» στις επενδύσεις των Ελλήνων επιχειρηματιών, καθώς και συμμετοχή της Αλβανίας στη «Διαδικασία της Αθήνας», μια ελληνική πρωτοβουλία που αφορά στη δημιουργία μιας κοινής αγοράς ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη.

Ο Σ. Μπερίσα αναφερόμενος στην ελληνική μειονότητα, είπε ότι η κυβέρνησή του βοηθάει για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής της κάτι που, όπως είπε, θα συμβάλλει σημαντικά στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών. Από την άλλη ευχαρίστησε για την ελληνική βοήθεια στη διαδρομή προς την Ατλαντική Συμμαχία αλλά και στην προσπάθεια για ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ. Τη συμφωνία για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας και Αλβανίας υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη και Λουλζίμ Μπάσα.

Ο Κ. Καραμανλής συναντήθηκε με την πρόεδρο της αλβανικής Βουλής και με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Μπαμίρ Τόπι και εκφώνησε λόγο στο αλβανικό κοινοβούλιο δηλώνοντας: «ήρθα σαν φίλος και αισθάνομαι ότι βρίσκομαι μεταξύ φίλων». Αργότερα συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο και την ηγεσία της ελληνικής μειονότητας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ