Τρίτη 28 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΣΑΝΙΔΑΣ
Τώρα ζητάει ειδικό εφέτη ανακριτή

Μετά την κατακραυγή που δημιουργήθηκε στον πολιτικό και νομικό κόσμο της χώρας από την απόφαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά να μη στείλει στη Βουλή τον «καυτό φάκελο» για τις «ιερές μπίζνες» της Μονής Βατοπεδίου, ο ανώτατος εισαγγελέας με μια ξαφνική ενέργεια, μάλλον αντιπερισπασμού, πρότεινε τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών, για να ανατεθεί η υπόθεση Βατοπεδίου σε ειδικό εφέτη ανακριτή.

Ετσι, το σκέλος που αφορά την εμπλοκή των μη πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, θα αναλάβει ειδικός εφέτης ανακριτής. Θα πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι ο εφέτης ανακριτής πλέον θα έχει την τελική ετυμηγορία για το αν θα οδηγηθεί η δικογραφία στη Βουλή για τα πολιτικά πρόσωπα, αφού ενδεχόμενη απόφασή του δεν μπορεί να αναιρεθεί, ενώ με την έκδοση βουλεύματος καθίσταται αμετάκλητη.

Ο Γ. Σανιδάς έστειλε ήδη έγγραφο στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κ. Καρούτσο για τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών, ενώ ο τελευταίος αναμένεται να υποβάλει το σχετικό αίτημα στον Π. Γιαννούλη, προϊστάμενο του Εφετείου. Η Ολομέλεια Εφετών αναμένεται να συσταθεί μεθαύριο (Πέμπτη), προκειμένου να αποφασίσει αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου για να ανατεθεί η δικογραφία σε ειδικό εφέτη ανακριτή που θα πραγματοποιήσει την κύρια ανάκριση. Οι δύο αντεισαγγελείς Εφετών, Ε. Σπυροπούλου και Π. Στραγάλης, ολοκλήρωσαν την προανάκριση και είχαν καταλήξει ότι υπάρχουν ενδείξεις για εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Πάντως, οι ποινικές διώξεις στα μη πολιτικά πρόσωπα θα αναγγελθούν μετά τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών.

Οι δύο αντεισαγγελείς Εφετών Ε. Σπυροπούλου και Π. Στραγάλης θεωρούν ότι από τα 63 συνολικά εμπλεκόμενα πρόσωπα, θα πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη 32 άτομα, ενώ για τους υπόλοιπους η υπόθεση θα πάει στο αρχείο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ