Τρίτη 28 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χαρακτηριστικά της νόσου

Η γρίπη των χοίρων είναι νόσος του αναπνευστικού που προσβάλλει τους χοίρους και προκαλείται από τους ιούς της γρίπης τύπου Α. Τα κρούσματα σε ανθρώπους, το τελευταίο διάστημα, οφείλονται σε ένα καινούριο στέλεχος του ιού της γρίπης του χοίρου, τύπου Α (Η1Ν1), που μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Εχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Συνήθως οι άνθρωποι δεν προσβάλλονται από τη γρίπη των χοίρων, αλλά έχουν καταγραφεί σποραδικά κρούσματα στο παρελθόν σε ανθρώπους που δουλεύουν σε χοιροστάσια ή είναι σε στενή επαφή με χοίρους. Λόγω της συνεχούς μεταβολής των ιών, η νόσος μπορεί να μεταδοθεί και από άνθρωπο σε άνθρωπο.
  • Η μετάδοση της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται με τα σταγονίδια του σάλιου (βήχας, φτέρνισμα, επαφή με αντικείμενο που υπάρχει ο ιός).
  • Τα συμπτώματα της νόσου είναι παρόμοια με αυτά της ανθρώπινης εποχικής γρίπης, δηλαδή πυρετός, βήχας, μυαλγία, πόνος στο λαιμό, ρινική καταρροή ή δύσπνοια, σπανιότερα εμετοί και διάρροια.
  • Τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της γρίπης - σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία - φαίνεται ότι δεν προστατεύουν από τη νόσο, καθώς πρόκειται για ένα γενετικώς νέο τύπο της νόσου.
  • Αποτελεσματικότητα στη θεραπεία της νόσου φαίνεται πως έχουν δυο αντιικά φάρμακα που είναι διαθέσιμα και στη χώρα μας. «Η χορήγηση των φαρμάκων πρέπει να γίνει με ιατρική συνταγή και εφόσον κάποιος εκτέθηκε στον ιό είτε άμεσα είτε έμμεσα», υπογραμμίζουν οι ειδικοί.
  • Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο ιός της γρίπης των χοίρων μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο μέσω της κατανάλωσης κρέατος από μολυσμένα ζώα. Ο ιός της γρίπης των χοίρων σκοτώνεται όταν μαγειρεύεται σε θερμοκρασίες άνω των 70 βαθμών Κελσίου. Επίσης ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω της πεπτικής οδού των χοίρων.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ