Σάββατο 25 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δείκτης ριζοσπαστικής χειραφέτησης οι ψήφοι στο ΚΚΕ

Συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον ΑΝΤΕΝΝΑ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έδωσε συνέντευξη χτες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤΕΝΝΑ και στον δημοσιογράφο Ν. Ευαγγελάτο. Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

-- Ηθελα να ξεκινήσω από την υπόθεση της Δικαιοσύνης που είναι ένα κύριο ζήτημα. Πώς κρίνετε τις κινήσεις Σανιδά και ό,τι συμβαίνει στο χώρο της Δικαιοσύνης.

-- Κύριε Ευγγελάτε, η Δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή. Ανεξάρτητα της τυπικής ανεξαρτησίας, που ούτε και τυπικά είναι ανεξάρτητη, είναι αναπόσπαστο τμήμα ενός σάπιου κυριολεκτικά πολιτικού συστήματος, το οποίο διαχειρίζεται την τύχη της κερδοφορίας. Αυτό δε σημαίνει ότι όλοι οι δικαστικοί είναι σάπιοι. Δε θέλω να πω αυτό, μιλάω όμως για το θεσμό. Και μόνο το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει χειροτερεύσει το Δίκαιο, η νομοθεσία γίνεται όλο και πιο κατασταλτική και αντιδραστική και ο πιο καλός τυπικά δικαστής πρέπει να εφαρμόσει έναν άδικο νόμο. Οσον αφορά τον κ. Σανιδά, εμείς έχουμε πολλά ράμματα για τη γούνα του. Βεβαίως και στο συγκεκριμένο ζήτημα τοποθετηθήκαμε επικριτικά για την όλη στάση του. Είναι μια στάση, δεν ξέρω από τι υπαγορεύεται, από το αίσθημα του δικαίου, από πολιτικούς στόχους, πολιτική ή κομματική σκοπιμότητα; Ανεξάρτητα από τη βαθύτερη στόχευσή του, έχουμε κάθε λόγο να τον επικρίνουμε. Θα ήθελα όμως να θυμίσω το εξής: Ο κ. Σανιδάς έχει ξεπεράσει προ καιρού τα εσκαμμένα. Πριν λίγο καιρό βγήκε δημόσια και ζήτησε να συρθούν στα δικαστήρια συνδικαλιστές, μέλη διοικήσεων σωματείων και απλοί εργαζόμενοι οι οποίοι ασκούσαν το δικαίωμά τους να διαμαρτυρηθούν έξω από τα καταστήματα «Τζάμπο» για την απόλυση συνδικαλιστικού στελέχους. Απολύθηκε γιατί αρνήθηκε να εξαγοραστεί. Δεν απολύθηκε μόνο γιατί ήταν συνδικαλιστής, αλλά για έναν πρόσθετο λόγο ότι αρνήθηκε να εξαγοραστεί. Και ο κ. Σανιδάς κήρυξε τον πόλεμο και ζήτησε να συλληφθούν όλοι αυτοί και έχουμε ήδη τώρα μια βιομηχανία μηνύσεων. Αυτός είναι ο ρόλος του κ. Σανιδά.

-- Στο πολιτικό ζήτημα τώρα. Καταρχήν το ΚΚΕ θέλει να έρθει το συμπληρωματικό πόρισμα στη Βουλή για το Βατοπέδι;

-- Καταρχήν ξεκινάμε από τη στάση που λέει πως «εγώ κρίνω ότι η απόφαση της Βουλής είναι τέτοια», αθώωσε κατά κάποιον τρόπο τις κυβερνητικές ευθύνες, είτε τις προσωπικές, είτε...

-- Ο κ. Σανιδάς μίλησε για παραπλανηθέντες υπουργούς.

-- Δε νομίζω ότι πρέπει να παίρνει μια τέτοια θέση. Βεβαίως, η Βουλή έκρινε, δηλαδή η πλειοψηφία της ΝΔ έκρινε. Για να μην κοροϊδευόμαστε, εμείς δεν πιστεύουμε, ούτε στην κοινοβουλευτική διαδικασία, αφού το εκάστοτε κυβερνών κόμμα με την πλειοψηφία που έχει στην Επιτροπή μπορεί να αποφασίζει.

-- Εχουμε ένα πολίτευμα στο οποίο νομίζω ότι όλοι, αν μη τι άλλο ομονοούμε, που είναι η κοινοβουλευτική δημοκρατία.

-- Δεν αρνούμαστε ότι αυτό είναι το πολίτευμα. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το εκάστοτε κηβερνητικό κόμμα, επειδή είναι εξουσία παίρνει και δίκαιες αποφάσεις ή είναι σε θέση να σταθμίσει αντικειμενικά τις πολιτικές ή τις ποινικές ευθύνες των στελεχών του. Επομένως, επικρίνεται ο κ. Σανιδάς. Θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: Από τη στιγμή που εμείς εκτιμήσαμε ότι υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις για την παραπομπή τους, δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να πούμε ότι, ξέρετε αφού η κοινοβουλευτική διαδικασία τους απάλλαξε δεν έχουμε λόγο να ξανασυζητήσει η Βουλή το ζήτημα. Και δε θα είμαστε αρνητικοί σε περίπτωση νέας Εξεταστικής Επιτροπής. Εστω και αν δεν έχει προκύψει κάτι, δεν μπορούμε να πούμε προκαταβολικά αν έχει ή δεν έχει προκύψει κάτι.

-- Θέλετε την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης;

-- Μα εμείς ήδη ψηφίσαμε θετικά. Αν είχαμε ψηφίσει κι εμείς αρνητικά, γιατί θα το δεχόμασταν να ξαναέρθει στη Βουλή; Επομένως, εμείς δεν είμαστε αρνητικοί σε αυτό. Θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής πράγμα: Δεν κλείνουμε τα μάτια στα σκάνδαλα και πιστεύουμε ότι και ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να τα κλείνει. Γιατί, ξέρετε, δημιουργείται ένας εθισμός και μετά δεν ξέρω πού θα βρεθούμε όλοι. Ομως θεωρούμε απαράδεκτο αυτό που γίνεται. Δύο μήνες πριν τις εκλογές, σε ένα κρίσιμο ζήτημα που έχει σχέση με την πολιτική της ΕΕ στις πλάτες όλων των λαών της Ευρώπης, και του ελληνικού λαού, να έχουμε τα δύο κόμματα τα οποία μας πάνε, βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο, το κάρο είναι τα σκάνδαλα, στο άλογο δεν του δίνουν καμιά σημασία και ενδιαφέρονται μόνο να αντιπαρατεθούν στα θέματα των σκανδάλων. Προσφιλής μέθοδος για δύο κόμματα που δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές στην πολιτική τους. Οταν λέμε σκανδαλολογία, δεν εννοούμε ότι δεν υπάρχουν σκάνδαλα. Και μάλιστα υπάρχουν πολλά που δεν τα έχουμε πάρει χαμπάρι και δε βγαίνουν στην επιφάνεια.

«Πέφτει σύννεφο η μίζα»

-- Να κλείσουμε τον κύκλο που είναι για τα θέματα στην αιχμή της επικαιρότητας και αμέσως μετά να έρθουμε στα υπόλοιπα. Η υπόθεση Παυλίδη. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι υπάρχουν τελικά ευθύνες για τον κ. Παυλίδη; Και τι στάση θα τηρήσετε στη Βουλή;

-- Για εμάς υπάρχουν ενδείξεις ευθύνης και ηθικής αυτουργίας. Από εκεί και πέρα χρειάζεται ίσως να διερευνηθεί αν το κατηγορητήριο πρέπει να διευρυνθεί.

-- Στην ψηφοφορία που θα γίνει θα είστε υπέρ της παραπομπής του κ. Παυλίδη;

-- Ναι. Το δηλώσαμε επισήμως.

-- Το πόρισμά σας;

-- Το πόρισμα θα κατατεθεί. Ετοιμάζεται από την αρμόδια βουλευτή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά επί της ουσίας ενημερώσαμε την κοινή γνώμη για το ποια στάση θα κρατήσουμε. Και βεβαίως πρέπει να σας πω ότι δεν έχουμε αυτή τη θετική στάση γιατί φοβόμαστε μη μας κατηγορήσουν, αν είχαμε μια άλλη στάση. Πειστήκαμε γι' αυτό. Και μάλιστα σε ένα χώρο, όπως αυτός των διαγωνισμών για τις ακτοπλοϊκές γραμμές, όπου πέφτει σύννεφο η μίζα...

-- Εκτιμάτε ότι στην ψηφοφορία θα έχουμε παραπομπή Παυλίδη; Ρωτάω για έναν ακόμη λόγο. Θα πάμε σε πρόωρες εκλογές;

-- Θα ήταν άσχημο από την πλευρά μου να πω ότι ξέρω τι θα κάνουν οι βουλευτές της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ. Προσωπικά πιστεύω ότι, ακόμα κι αν υπάρξουν βουλευτές της ΝΔ που θα ήθελαν κάτι τέτοιο, μάλλον το ένστικτο της αυτοσυντήρησης θα λειτουργήσει. Αυτό πιστεύω. Μπορεί να πέσω κι έξω, δεν μπορώ να ερμηνεύω διαθέσεις.

-- Καταρχήν η εκτίμηση είναι ότι δε θα πάμε σε παραπομπή Παυλίδη, να δούμε όμως, αν ερμηνεύω σωστά. Αρα, δε θα πάμε σε πρόωρες εκλογές. Δε βλέπετε πρόωρες εκλογές.

-- Δε φαίνεται κάτι τέτοιο. Τώρα αν πάμε για τον Σεπτέμβρη, αυτό είναι άλλο πράγμα.

Να μην πληρώσει ούτε ένα ευρώ ο εργαζόμενος

-- Το κρατώ. Κι έρχομαι στην οικονομία. Η αλήθεια είναι ότι, πραγματικά με όλη αυτή τη σκανδαλολογία και τα σκάνδαλα, η οικονομία, το πολύ σοβαρό, το μείζον θέμα έχει φύγει από το κάδρο.

-- Από το λαό δεν έχει φύγει.

-- Ακριβώς. Από την άλλη μεριά, η πρόταση του ΚΚΕ ποια είναι; Είναι η έξοδος από την ΕΕ;

-- Το άμεσο κι επείγον ζήτημα είναι να μη δεχτεί ο εργαζόμενος να δώσει ούτε ένα ευρώ στο όνομα της κρίσης. Να μη δεχτεί να δώσει ούτε ένα ευρώ για να καλυφθούν τα ελλείμματα, το 5%, το οποίο δεν το δημιούργησε και το οποίο πρέπει να πληρώσουν αυτοί που το δημιούργησαν. Αυτό είναι το άμεσο ζήτημα.

Εμείς, σαν Κόμμα, δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για το θέμα της ημέρας. Υπάρχει το χτες, πρέπει να βγουν συμπεράσματα. Υπάρχει το σήμερα, υπάρχει και το αύριο. Και αναμφισβήτητα, μπροστά στις ευρωεκλογές, εμείς θεωρούμε ότι μπορεί και πρέπει, μέσω της στήριξης του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ, να εκφραστεί ένα ποικίλο, θα έλεγα, ένα μάχιμο πολιτικό κοινό, το οποίο, απ' την αντίσταση στις επιλογές της ΕΕ, θέλει να δείξει την αγανάκτησή του, θέλει να πει «όχι» στους μύθους που έχουν προπαγανδιστεί τόσα χρόνια, μέχρι και αυτοί που συμφωνούν μαζί μας ότι ο ελληνικός λαός, ο γαλλικός, ο ολλανδικός, ο βρετανικός, πρέπει κάποτε να ονειρευτεί μια Ευρώπη που θα είναι η Ευρώπη των λαών, η Ευρώπη της λαϊκής ευημερίας, η Ευρώπη του Σοσιαλισμού και όχι η Ευρώπη των τραπεζιτών, των βιομηχάνων και των άλλων.

-- Δώστε μου μια απάντηση σε αυτό που λένε πολλοί, ότι αν η Ελλάδα δεν ήταν στην ΕΕ, δεν ήταν μέλος της, αυτήν την κρίση θα την πληρώναμε πολύ χειρότερα, κι αυτοί που θα την πλήρωναν πολύ χειρότερα, θα ήταν οι εργαζόμενοι.

-- Οχι, κ. Ευαγγελάτο. Ποιοι τα λένε αυτά; Τα λέει ο ΣΕΒ, τα λένε οι τραπεζίτες, τα λένε αυτοί οι οποίοι, έχουν δίκιο που το λένε, ότι θα ήταν πολύ χειρότερα γι' αυτούς αν η Ελλάδα ήταν έξω από την ΕΕ. Για τους λαούς, δε θα ήταν χειρότερα.

Κόμμα της αστικής τάξης το ΠΑΣΟΚ

-- Οι σχέσεις σας με το ΠΑΣΟΚ, σε ποια φάση βρίσκονται αυτήν την ώρα. Βάζω απλώς το ζήτημα της επιστολής σας προς τον κ. Παπανδρέου, της απάντησης που πήρατε και του ζητήματος που έχει δημιουργηθεί με τον κ. Πάγκαλο.

-- Με τον κ. Πάγκαλο, επιτρέψτε μου, να μην ασχοληθώ. Θα μιλήσω για το ΠΑΣΟΚ. Κοιτάξτε να δείτε, μετά το '91 - 1991, '92, '93 - οι σχέσεις μας με το ΠΑΣΟΚ διαμορφώθηκαν στη βάση της εκτίμησής μας ότι το ΠΑΣΟΚ πια ολοκλήρωσε τη διαδρομή του και είναι το δεύτερο κόμμα της αστικής τάξης στην Ελλάδα. Η αστική τάξη είχε πάντα ένα κόμμα, τώρα έχει δύο. Αυτή είναι η σχέση μας. Και είναι μια πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ, που σε καμιά περίπτωση, δε θέλουμε να μετατραπεί σε μια αντιπαράθεση, όπως είναι μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

-- Αναφέρομαι στον κ. Πάγκαλο, γιατί σας έκανε να στείλετε επιστολή στον κ. Παπανδρέου.

-- Δεν είναι το θέμα ο κ. Πάγκαλος κι ούτε ζητούσαμε την τιμωρία του κ. Πάγκαλου. Ζητούσαμε από το ΠΑΣΟΚ, να τοποθετηθεί στο ζήτημα του αντικομμουνισμού. Προσέξτε, όχι της αντι - ΚΚΕ πολιτικής. Αλλο αντικομμουνισμός, κι άλλο είμαι εναντίον του ΚΚΕ.

-- Πώς κρίνετε την απάντηση που σας έστειλε;

-- Νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ, μπροστά στις εκλογές και θέλοντας να αποκτήσει αυτοδυναμία, κάνει αυτό που έχει κάνει πάρα πολλές φορές. Σηκώνοντας την πάλη κατά της Δεξιάς, θέλει να κλέψει κομμουνιστικούς, αριστερούς, ριζοσπαστικούς ψήφους. Και κυρίως, θέλει να ανακόψει έναν προβληματισμό που υπάρχει στη λαϊκή βάση του ΠΑΣΟΚ, που δεν πείθεται ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί φερέγγυα αντιπολίτευση απέναντι στη ΝΔ.

-- Θα είστε τρίτο κόμμα στις ευρωεκλογές;

-- Εμείς πιστεύουμε ότι το ΚΚΕ θα έχει καλά ποσοστά. Το κύρος που έχει αποκτήσει, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, και για τις θέσεις για την ΕΕ, θα εκφραστεί και σε αυτό.

-- Εδώ θα πιέσω, λίγο. Θα είστε τρίτο κόμμα; Κι αν δεν είστε τρίτο κόμμα και είστε τέταρτο...

-- Ε, λοιπόν;

-- Θα είναι αποτυχία;

-- Οχι. Θα σας πω το εξής: Θα είμαστε ψηλά, διότι έχουμε αποκτήσει κύρος και δεν είναι το αδύνατό μας σημείο η θέση μας για την ΕΕ. Είναι το δυνατό σημείο. Αλλά, έχουμε σταματήσει να μετράμε τη σχέση των ψήφων, μεταξύ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, διότι, συμβαίνει το εξής πράγμα: Συγκοινωνούν δοχείο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ. Εμείς, θα είμαστε τρίτο κόμμα, εάν τα λαϊκά στρώματα που ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ένα σημαντικό τμήμα συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να τιμωρήσει τα δύο κόμματα και ότι πιάνει τόπο η ψήφος στο ΚΚΕ. Θα είμαστε τρίτο κόμμα.

-- Λέτε, λοιπόν, ναι, θα είμαστε τρίτο κόμμα. Επειδή, ο καθένας που μπαίνει σε μια μάχη και το Κομμουνιστικό Κόμμα το κάνει πάντα με αξιοπρέπεια και το αναγνωρίζουν όλοι αυτό, έχει ένα στόχο. Λέω λοιπόν: Ο στόχος είναι να είστε τρίτο κόμμα. Αν ο στόχος δεν επιτευχθεί, θα είναι μια αποτυχία αυτό ή όχι;

-- Οχι, δε θα είναι αποτυχία! Θα εξαρτηθεί από το συνολικό ποσοστό. Θα εξαρτηθεί από τη συνολική συμπεριφορά των κομμάτων και τα ποσοστά των κομμάτων. Είναι ένα σύνολο αυτό.

-- Πού ορίζετε την αποτυχία; Δηλαδή, τι θα ήταν αποτυχία για το ΚΚΕ;

-- Κατ' αρχήν, δεν πρόκειται να έχουμε αποτυχία! Μα τι λέτε τώρα; Αλλά, να σας πω κάτι; Εμείς δεν είμαστε ένα κόμμα που έχουμε σαν αυτοσκοπό μόνο το εκλογικό ποσοστό. Αν και σ' αυτήν την εκλογική μάχη, το ποσοστό του ΚΚΕ, θα είναι δείκτης της ριζοσπαστικής χειραφέτησης, βεβαίως και της ικανότητας του Κόμματος. Δε θέλω να πω ότι δεν είναι κριτήριο και της δικής μας δράσης. Θα έχουμε επιτυχία, θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα, αλλά δεν μπορώ να σταθμίσω τη συνολική συμπεριφορά του εκλογικού σώματος.

-- Στόχος πάντως, είναι η τρίτη θέση;

-- Τώρα, να πούμε θα είμαστε δεύτερο κόμμα; Ξέρετε, εμείς, δεν είμαστε σαν το ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε ότι θα είναι ο μοχλός εκείνος που θα ανατρέψει όλο το πολιτικό σκηνικό. Ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, ριζική, δε θα έχουμε. Θέλουμε να έχουμε ρήγματα. Και να πέσει το συνολικό ποσοστό ΝΔ, ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν έχουμε πρόταση που συμφέρει ΠΑΣΟΚ - ΝΔ(2012-04-28 00:00:00.0)
«Είμαστε οι δικοί σας»...(2010-07-22 00:00:00.0)
Ανευ περιεχομένου ο καυγάς μεταξύ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ(2008-12-20 00:00:00.0)
Προσπάθειες να κατασκευαστούν δικαιολογίες για τη φθορά(2008-03-05 00:00:00.0)
Αδιάβαστοι και επικίνδυνοι(1999-12-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ