Παρασκευή 24 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
Σάλος από το «μπλόκο» Σανιδά

Τις πολύτιμες υπηρεσίες του προσέφερε για άλλη μια φορά στην κυβέρνηση ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς, καθώς η συμβολή του ήταν καταλυτική για να μη σταλεί ο αμαρτωλός φάκελος του Βατοπεδίου στη Βουλή. Οι ενέργειες Σανιδά προκάλεσαν, βέβαια, θύελλα αντιδράσεων, ενώ ο χώρος της ...ανεξάρτητης Δικαιοσύνης μετατράπηκε σε πεδίο έντονων κομματικών αντιπαραθέσεων.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός έδωσε ξανά άφεση αμαρτιών στα πολιτικά πρόσωπα που ενέχονται στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, αφού στο διαβιβαστικό στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κ. Καρούτσο, για το αν θα πρέπει να διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή αναφέρει ότι: «Ουδείς μάρτυρας και ουδείς από τους εξετασθέντες ως υπόπτους κατέθεσε ότι ενήργησε, όπως ενήργησε, κατόπιν πιέσεως, εντολής, οδηγίας ή οποιασδήποτε μορφής παρεμβάσεως οποιουδήποτε Υπουργού ή Υφυπουργού, ενώ εξάλλου οι αποφάσεις των Υπουργών εκδόθηκαν με βάση τις αποφάσεις των Γνωμοδοτικών Συμβουλίων ή τις αποφάσεις Τμημάτων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Γ. Σανιδάς διατυπώνει ανοιχτά κρίσεις για το έργο των εισαγγελέων, όταν αναφέρει πως «εικασίες, ή αόριστες αναφορές σε υπουργούς, χωρίς να συνοδεύονται από περιστατικά, δεν μπορούν να θεωρηθούν ικανά στοιχεία να πιθανολογήσουν την ύπαρξη ευθύνης υπουργού, που να δικαιολογεί την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή».

Επίσης, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επικαλείται και τη διάκριση των εξουσιών υπογραμμίζοντας ότι «ενόψει και του ότι η Βουλή έχει επιληφθεί ήδη της υποθέσεως, ότι αυτό θα αποτελούσε παρέμβαση της δικαστικής εξουσίας στις άλλες δύο λειτουργίες, πράγμα το οποίο όμως, ενόψει της διακρίσεων των εξουσιών, είναι ανεπίτρεπτο».

Πάντως, και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Κ. Καρούτσος ουσιαστικά «κάνει πάσα» στον Γ. Σανιδά να μπλοκάρει την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή, όταν στο διαβιβαστικό μεταξύ άλλων αναφέρει: «Σας υποβάλλουμε την ποινική δικογραφία και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες που προβλέπονται από το άρθρο 4 παρ. 2 του Ν. 3126/2003» (περί ευθύνης των υπουργών), προσθέτει όμως και τη φράση «σε συνδυασμό προς την υπ' αριθμ. πρωτοκ. 4560 εγκυκλ. 4 24-12». Είναι η περιβόητη εγκύκλιος Λινού που κρίνει ότι τον τελικό λόγο για την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή έχει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Βέβαια, ο Κ. Καρούτσος λίγο αργότερα παρείχε πλήρη υποστήριξη στον Γ. Σανιδά, καθώς δήλωνε ότι ενήργησε ορθά και μέσα στα πλαίσια του νόμου.

Οσον αφορά τους δύο εισαγγελείς που διενήργησαν την έρευνα για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου Ε. Σπυροπούλου και Π. Στραγάλη στο διαβιβαστικό προς τον προϊστάμενό τους Κ. Καρούτσο αποφεύγουν να τοποθετηθούν ευθέως για πολιτικά πρόσωπα και περιορίζονται στην αναφορά 62 μη πολιτικών προσώπων εκ των οποίων κάποιοι θα πρέπει να παραπεμφθούν για 14 συνολικά αδικήματα.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Σ. Μπάγιας σε δηλώσεις του μίλησε για θεσμική παρέκκλιση και κατηγόρησε τον Γ. Σανιδά ότι παρεμβαίνει και υποκαθιστά την κρίση και τη συνείδηση του αρμόδιου εισαγγελέα σε συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ κάλεσε τους συναρμόδιους συνταγματικούς φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να λάβουν θέση στο συγκεκριμένο μείζονος σημασίας ζήτημα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ