Σάββατο 18 Απρίλη 2009 - Κυριακή 19 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Μαχμούντ Αχμαντινετζάτ

Την προετοιμασία ενός νέου πακέτου «προτάσεων», όσον αφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του, το οποίο θα παρουσιαστεί στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων που το Ιράν θα έχει με τη Δύση (Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και Γερμανία), ανήγγειλε ο Πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Αν και θεωρείται ένας από τους «συντηρητικότερους» εκπροσώπους του θεοκρατικού ιρανικού καθεστώτος, ο Αχμαντινετζάντ άνοιξε «έμμεσο» διάλογο με τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, δηλώνοντας, μάλιστα, ότι τον «εμπιστεύεται ως προς την εντιμότητα των προθέσεών του».

Η «διαχυτική» στροφή Αχμαντινετζάντ ερμηνεύεται, από πολλούς, ως προεκλογικό κόλπο ενόψει της επερχόμενης προεδρικής αναμέτρησης, καθώς οι Ιρανοί φέρονται βαθιά δυσαρεστημένοι, προσάπτοντάς του ότι άσκησε «ακραία» εξωτερική πολιτική και αμέλησε επισταμένα την εσωτερική δεινή οικονομική κατάσταση.

Πάντως, φαίνεται το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης και ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός να επιλέγουν το ενδεχόμενο «βελτίωσης» των σχέσεών τους, με αντάλλαγμα, φυσικά, την αναγνώριση του Ιράν ως περιφερειακής δύναμης στην ευρύτερη περιοχή και την εξασφάλιση συμφερουσών οικονομικών συμφωνιών. Μια τέτοια προοπτική δε θα πρέπει, πλέον, να θεωρείται απίθανη, ούτε από την πλευρά της Ουάσιγκτον, ούτε από την πλευρά της Τεχεράνης, όποιος και αν είναι ο νικητής των επερχόμενων ιρανικών προεδρικών εκλογών.


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ