Παρασκευή 17 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Πρόταση για στρατιωτικά παράκτια «παρατηρητήρια»

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- «Οι πειρατές έχουν σχηματίσει καρτέλ. Από πίσω τους υπάρχει πολύ χρήμα... Εχουμε πληροφορίες για το ποιοι βρίσκονται πίσω τους, όμως το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί στη θάλασσα αλλά στις σομαλικές ακτογραμμές». Αυτά υποστήριξε χτες μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στο Ασοσιέιτεντ Πρες, ο Σομαλός νέος πρωθυπουργός Ομάρ Ανπντιρασίντ λί Σαρμάρκε, προτείνοντας τη δημιουργία στρατιωτικών παρατηρητηρίων σε νευραλγικές περιοχές της σομαλικής ακτογραμμής, που εκτείνεται σε μία περιοχή 3.500 χλμ. Ζήτησε, δε, «τα μέσα και τη συνεργασία των άλλων χωρών», ενώ δεν έκρυψε ότι έχει παρουσιάσει ένα σχετικό σχέδιο για την καταπολέμηση της πειρατείας σε απεσταλμένους της ΕΕ, των ΗΠΑ και χωρών της ευρύτερης περιφέρειας της ανατολικής Αφρικής. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δε φάνηκε διατεθειμένος να πει περισσότερα είτε για τα μεγάλα αφεντικά των πειρατών, είτε για τις κοινωνικο-πολιτικές ρίζες του προβλήματος...

Με τις προτάσεις του Σομαλού πρωθυπουργού συμφώνησαν, σε πρώτη φάση, Δυτικοί διπλωμάτες στο Ναϊρόμπι, συμφωνώντας ότι η πειρατεία στον Κόλπο του Αντεν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στη θάλασσα.... Πιθανώς να τεθεί στο μικροσκόπιο παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, όταν γίνει, στις 23 του μήνα στις Βρυξέλλες, διεθνής διάσκεψη «δωρητών» για τη Σομαλία..

Το ίδιο 24ωρο, αξιωματούχοι της ΕΕ ανακοίνωσαν την ενίσχυση της ευρωενωσιακής αντιπειρατικής αρμάδας με την αποστολή τριών σουηδικών φρεγατών το Μάη στον Κόλπο του Αντεν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ