Πέμπτη 16 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΤΕΓΟΥΣ
Εθνικό πρόγραμμα με επιχειρήσεις και ΜΚΟ

Ολοι όσοι έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη δημιουργία αστέγων, δίνουν υποσχέσεις για την επίλυση του προβλήματος...

«Υποσχέσεις» για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων, που παίρνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια εκρηκτικές διαστάσεις και για τη «φροντίδα» χιλιάδων ανθρώπων που συνθλιμμένοι από το καπιταλιστικό σύστημα, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, βρίσκονται στο δρόμο, «μοίρασαν» χτες, ενόψει και της γιορτής του Πάσχα, σε σχετική εκδήλωση ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υφυπουργός Μάριος Σαλμάς.

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, που υπηρετεί ένα σύστημα που «γεννά» στρατιές αστέγων, επιχείρησαν να εμφανιστούν ως κοινωνικά ευαίσθητοι, παρουσιάζοντας - εκτός από μια απλή καταγραφή του προβλήματος - σχεδιαζόμενες δράσεις με την εμπλοκή των Μη Κυβερνητικών Οργανισμών (ΜΚΟ), εθελοντικών οργανώσεων και επιχειρήσεων μέσω προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Υγείας εμφανίζονται δήθεν ως κοινωνικά ευαίσθητοι, αλλά στην πραγματικότητα «ανοίγουν» ένα ακόμα πεδίο δράσης σε ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται αδρά και δίνουν - μέσω της λεγόμενης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης - τη δυνατότητα στις πολυεθνικές και το μεγάλο κεφάλαιο να παρουσιάσουν ένα πρόσωπο φιλανθρωπίας, ενώ την ίδια στιγμή απολύουν εργάτες, κόβουν μεροκάματα και εκμεταλλεύονται την εργατική δύναμη εισπράττοντας τεράστια κέρδη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Κοινωνικό Ξενώνα του υπουργείου Υγείας στο Ρέντη και σε αυτήν παρουσιάστηκαν στοιχεία που δόθηκαν απ' τις Νομαρχίες όλης της χώρας και κάνουν λόγο για την ύπαρξη 7.700 αστέγων σε όλη τη χώρα, μη συμπεριλαμβανομένων των Αθίγγανων και των αλλοδαπών.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι τίθενται τα θεμέλια για ένα «εθνικό κοινωνικό πρόγραμμα για τους αστέγους στη χώρα μας» που «αφορά, πάνω απ' όλα, την οργανωμένη πολιτεία, αφορά την κοινωνική εταιρική ευθύνη και έχει να κάνει και με το εθελοντικό κίνημα της πατρίδας μας, που θέλει να συμβάλει στο να ενδυναμωθούν οι κρίκοι της κοινωνικής μας ενότητας, συνοχής και αλληλεγγύης». Οπως είπε ο υπουργός, δεν είναι λίγοι οι Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί (ΜΚΟ), που δραστηριοποιούνται στον ευαίσθητο τομέα, ενώ οι όποιες δράσεις θα γίνουν από ένα κράμα «κράτους, φορέων εταιρικής ευθύνης, εθελοντικών οργανώσεων, ΜΚΟ».

Αντίστοιχα, ο υφυπουργός είπε στους δημοσιογράφους ότι ήδη η εκκλησία, ΜΚΟ και εθελοντές ζητούν να αναλάβουν δράσεις για τους αστέγους και ότι το υπουργείο επεξεργάζεται την πιθανότητα να δοθούν σε αυτούς τους φορείς αναξιοποίητα ακίνητα της Πρόνοιας γι' αυτό το σκοπό.

Βάσει των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν, περίπου το 50% των αστέγων βρίσκονται στα αστικά κέντρα και κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Περίπου 1.800 άστεγοι ζουν στο δρόμο ή σε νυχτερινά καταφύγια. Περίπου 970 άνθρωποι διαμένουν σε ξενώνες αστέγων ή καταφύγια ή έχουν πρόσφατα πάρει εξιτήριο από φυλακές και νοσοκομεία. Περίπου 2.200 άτομα μένουν σε επισφαλή καταλύματα, φιλοξενούνται προσωρινά ή μένουν σε καταπατημένα κτίρια. Περίπου 2.730 μένουν σε τροχόσπιτα, σκηνές, καταστήματα, αποθήκες και μαντριά.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org