Πέμπτη 16 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ
ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Μεγάλες οι ελλείψεις προσωπικού στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ

Από πρόσφατη συνάντηση του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ και βουλευτή του ΚΚΕ, με το σωματείο εργαζομένων στο ΙΚΑ Χαλκίδας
Από πρόσφατη συνάντηση του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ και βουλευτή του ΚΚΕ, με το σωματείο εργαζομένων στο ΙΚΑ Χαλκίδας
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομίας και Οικονομικών, με θέμα τις ελλείψεις προσωπικού στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ στο Νομό Ευβοίας, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Γιάννης Γκιόκας, Λίλα Καφαντάρη, Γιώργος Μαυρίκος και Εύα Μελά. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει ζητήσει να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση το θέμα των ελλείψεων στις Υπηρεσίες Υγείας του Νομού Ευβοίας. Η κατάσταση αντί να βελτιώνεται στην καλύτερη περίπτωση παραμένει στάσιμη ή και χειροτερεύει, εκφράζοντας τις πολύχρονες συνέπειες της εμπορευματοποίησης και της κρατικής υποχρηματοδότησης, που χαρακτηρίζει την πολιτική των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Με τρομερές ελλείψεις σε προσωπικό λειτουργούν τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ στο Νομό Ευβοίας, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτησή τους οι χιλιάδες ασφαλισμένοι του Ιδρύματος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το οργανόγραμμα της δεκαετίας του '80, στο ΙΚΑ Χαλκίδας, για να μπορεί η υπηρεσία να λειτουργεί, χρειάζονται τουλάχιστον 101 υπάλληλοι, αυτή τη στιγμή όμως υπηρετούν 80 υπάλληλοι εκ των οποίων οι 7 είναι αποσπασμένοι στη Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας και οι υπόλοιποι 73 καλούνται να εξυπηρετήσουν περίπου 100.000 ασφαλισμένους. Παράλληλα ελλείψεις εντοπίζονται και στην υλικοτεχνική υποδομή για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιπτώσεων.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα υποκαταστήματα άλλων περιοχών. Συγκεκριμένα, στην Ιστιαία από τις 10 θέσεις που προβλέπονται, καλύπτονται μόνο οι 7 για να εξυπηρετήσουν 600 ασφαλισμένους. Στην Αιδηψό υπάρχουν μόνο 4 υπάλληλοι, οι οποίοι κατά τη θερινή σεζόν καλούνται να εξυπηρετήσουν έως και 80.000 λουόμενους που χρειάζεται να θεωρήσουν τα βιβλιάριά τους. Στη Λίμνη και στην Αγία Αννα υπηρετεί ένας υπάλληλος. Ιδιαίτερα στο Δήμο Λίμνης η κατάσταση είναι τραγική, καθώς ο ένας υπάλληλος που υπηρετεί εκεί καλείται να εξυπηρετήσει 3.500 ασφαλισμένους και σε περίπτωση ασθένειας ή άδειας δεν μπορεί να λειτουργήσει. Παρόμοια είναι η κατάσταση στο Μαντούδι, καθώς από τις 11 προβλεπόμενες θέσεις υπηρετούν μόνο δύο (ένας διοικητικός και ένας που εκτελεί χρέη ταμία), επίσης το κατάστημα λειτουργεί χωρίς διευθυντή. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στα υποκαταστήματα Κύμης και Αλιβερίου.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι, πέρα από την καθημερινή ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, να τίθεται σε κίνδυνο και η ψυχοσωματική υγεία των εργαζομένων εξαιτίας του επαγγελματικού στρες, αφού καλούνται σχεδόν καθημερινά να καλύπτουν δύο και τρία πόστα, να εξυπηρετούν έναν τεράστιο αριθμό ασφαλισμένων, να δουλεύουν υπερωρίες και επιπλέον να στερούνται τις άδειές τους.

Είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης η άμεση κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας στις υπηρεσίες του ΙΚΑ στο Ν. Ευβοίας, παίρνοντας επίσης υπόψη ότι το οργανόγραμμα της δεκαετίας του '80 δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες σε προσωπικό.

Η προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά μέσα από προγράμματα stage δεν αποτελεί λύση, πολύ περισσότερο όταν μέσα από τα προγράμματα αυτά επεκτείνονται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και η ανασφάλιστη εργασία.

Πέρα από τη στελέχωση του ιδρύματος, απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία είναι η μηχανοργάνωση των υπηρεσιών του. Αλλά και η νομική κάλυψη για τους ελεγκτές υπαλλήλους, που ασκούν επιτόπιους ελέγχους στις επιχειρήσεις.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί,

-- Τι μέτρα θα πάρουν για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, αν θα προχωρήσουν άμεσα σε ενέργειες για να στελεχωθούν τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ στο Ν. Ευβοίας με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες, ώστε να διεξάγεται χωρίς προβλήματα η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

-- Αν προτίθεται η Κυβέρνηση να καλύψει κάθε έλλειψη σε υλικοτεχνικές υποδομές χρηματοδοτούμενες αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-- Τι μέτρα θα παρθούν για να προχωρήσει άμεσα η μηχανοργάνωση του ιδρύματος.

-- Να εξασφαλιστεί νομική κάλυψη για τους ελεγκτές υπαλλήλους που ασκούν επιτόπιους ελέγχους.

-- Να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ο λαός μπορεί να τους χαλάσει τα σχέδια» (2010-09-07 00:00:00.0)
Ελλείψεις στις υπηρεσίες του ΙΚΑ (2001-08-08 00:00:00.0)
Συνεχίζουν με συγκεντρώσεις (2001-06-29 00:00:00.0)
Υπερασπίζονται δικαιώματα και ασφάλιση (2000-11-24 00:00:00.0)
Παραμένουν τα ερωτηματικά (2000-02-09 00:00:00.0)
Αποκλεισμός του ΙΚΑ στον Πύργο (1998-05-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org