Πέμπτη 16 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Πρόγευση» από την προεκλογική πόλωση

Πρόγευση από την προεκλογική τακτική που θα ακολουθήσει δίνει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση, πυροδοτώντας στο έπακρο τη δικομματική πόλωση και κλιμακώνοντας την επικοινωνιακή καμπάνια για την προβολή του ανύπαρκτου, φιλολαϊκού προσώπου του κυβερνητικού έργου.

Αν και δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για το αν θα γίνουν «διπλές εκλογές» τον Ιούνη ή ποιο θα είναι το περιεχόμενο της αναμέτρησης ενόψει των ευρωεκλογών, έχει ήδη καταστεί ολοφάνερη η επιλογή για μια μετωπική σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συγκρατήσει τις «διαρροές» και να ενισχύσει τη «συσπείρωση» της εκλογικής βάσης της. Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για αναστρέψει το κλίμα ηττοπάθειας που είναι διάχυτο μεταξύ των κομματικών στελεχών και στο πλαίσιο αυτό θα επιδιώξει η αναμέτρηση με έτερο μονομάχο να γίνει στο «γήπεδο» της πιο αποτελεσματικότερης διαχείρισης της κυρίαρχης αντιδραστικής πολιτικής. Οι τόνοι του δικομματικού καυγά έχουν ήδη ανέβει κατακόρυφα, προϊδεάζοντας για την κλιμάκωση που θα ακολουθήσει τις μέρες αμέσως μετά το Πάσχα, παρόλο που η κυβέρνηση επιμένει να την υποβαθμίζει.

Ενδεικτικό των κυβερνητικών σχεδιασμών είναι η χτεσινή επίθεση που εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Με αφορμή κάποιο «μπέρδεμα» εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ σε στοιχεία του ΟΟΣΑ για την ακρίβεια, ο Ευ. Αντώναρος έθεσε θέμα συνολικά φερεγγυότητας και αξιοπιστίας του ΠΑΣΟΚ. «Αν είπαν ψέματα γιατί δεν ήξεραν, είναι απλά αφερέγγυοι. Αν είπαν ψέματα από πολιτική επιλογή, είναι αδίστακτοι και, ως εκ τούτου, επικίνδυνοι και για να κυβερνήσουν τη χώρα και για να διαχειριστούν τις τύχες του τόπου», τόνισε ο εκπρόσωπος, αξιώνοντας από το ΠΑΣΟΚ να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό.

Από την άλλη, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει καμπάνια «προβολής» του κυβερνητικού έργου, μέσω της μεθόδου κατασκευής εικονικής πραγματικότητας όπου η κυβέρνηση αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα προς όφελος των πολιτών και ειδικά «των οικονομικά ασθενέστερων»... Ετσι μετά το πακέτο των 2,5 δισ. για τη θωράκιση δήθεν της απασχόλησης, χτες τη σκυτάλη πήραν «το μεγαλύτερο πρόγραμμα» μεγάλων έργων, ύψους 19 δισ. ευρώ...

Η κυβέρνηση δε θα υστερήσει και στη σκανδαλολογία, στο πλαίσιο βέβαια του δικομματικού συμψηφισμού και του κουκουλώματος. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επιδιώκει να διασφαλίσει είναι ότι η υπόθεση Παυλίδη δε θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές. Μπορεί επίσημα να συνιστούν υπομονή και να παραπέμπουν στο πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής στις 27 του μήνα, ωστόσο ήδη ο πρώην υπουργός έχει κηρυχθεί «αθώος». Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Γ. Σουφλιά όταν ρωτήθηκε για το σενάριο των διπλών εκλογών. «Ενώ η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά και σύνθετα προβλήματα, τελικώς η πολιτική ζωή εγκλωβίζεται και αποπροσανατολίζεται από ένα θέμα. Εγώ δε θέλω να συμβάλω σ' αυτή την κατάσταση με προφητείες και σενάρια», είπε εξερχόμενος από τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ζητώντας απ' όλους να είναι φειδωλοί στις δηλώσεις τους και να περιμένουν την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την υπόθεση Παυλίδη.

Ακόμα λιγότερο πειστικός ήταν ο τρόπος που προσπάθησε να διαψεύσει το ενδεχόμενο των διπλών εκλογών ο Λ. Ζαγορίτης: «Ο τόπος δε χρειάζεται εκλογές, αυτή την ώρα», περιορίστηκε να δηλώσει, προβάλλοντας το σαθρό επιχείρημα ότι «μια προεκλογική εκστρατεία μάλλον ζημία θα κάνει την ώρα μάλιστα που η "βαριά" μας βιομηχανία, η τουριστική βιομηχανία, ξέρουμε ότι θα αντιμετωπίσει προβλήματα».

Ορισμένα κυβερνητικά στελέχη δε διστάζουν από τώρα να περιφέρουν το «απαλλακτικό πόρισμα». «Εγώ έχω μείνει στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή που είδα ότι τα επιχειρήματα κατά του κ. Παυλίδη ήταν μάλλον στον αέρα», είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Κασσίμης. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Β. Μαγγίνας συμπλήρωσε ότι «βεβαίως έχουν προστεθεί λεπτομέρειες, διάφορες πτυχές κλπ., αλλά ουσιώδη στοιχεία τα οποία να οδηγούν σε κάτι το οποίο να διαφοροποιεί τη μέχρι τώρα εικόνα, όχι».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψευτοδιλήμματα και κοκορομαχίες (2009-05-27 00:00:00.0)
Σχέδιο αποφυγής της τιμωρίας στις ευρωκάλπες (2009-04-30 00:00:00.0)
Σικέ διαμάχες στο φόντο υπαρκτών σκανδάλων (2009-04-25 00:00:00.0)
Πόλωση και «μεταρρυθμίσεις» (2007-02-06 00:00:00.0)
Πόλωση και εκλογολογία κατά των αγώνων (2006-10-03 00:00:00.0)
Αρχισαν τα ...«αναβολικά» (2003-07-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org