Σάββατο 18 Απρίλη 2009 - Κυριακή 19 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Σχόλια για το πρόσωπο του Ιησού

1. Τι σημασία έχει αν υπήρξε ή όχι ο Ιησούς. Και μόνο το πάθος που συνεχίζει να προκαλεί λυτρώνει τον Ιησού από τα αποτρόπαια όρια της Ιστορίας.

2. Πρόσωπο χιμαιρικό που δεν το περιορίζει καμία μοίρα. Μιλώ όχι με τη «νηφάλιο μέθη» ενός πιστού, αλλά ενός ανθρώπου που έμαθε, λόγω των συγκυριών, την τέχνη τού να θαυμάζεις.

3. Το βλέμμα του, όπως φτάνει σε μένα που καίγομαι μέσα σε κάθε πραγματικότητα, ενώ μου φαίνεται εντελώς εξωφρενικό, παρ' όλα αυτά μου προκαλεί ψυχική ανάταση.

4. Το πρόσωπό του, μακριά από τιμητικές ακολουθίες, εμφανίζεται στις υπέροχες σιωπές που γεννιούνται στα ατελιέ των μεγάλων ζωγράφων, όπως του Βερονέζε.

5. Το κεφάλι του γεννήθηκε για να είναι μόνο του. Πρόκειται για την επιτομή της ανθρώπινης μοναξιάς.

6. Οι χριστιανοί ζουν με τις κοινωνικές σχέσεις που εκπορεύονται από τις εκκλησίες τους. Μπροστά στη μορφή του Ιησού, μετά τις γονυκλισίες και τις όσο το δυνατόν έντονες συγκινήσεις, αρχίζουν τις συναλλαγές μαζί του. Οι χριστιανοί νομίζουν ότι όλος ο κόσμος τούς χρωστά. Φανταστείτε ο δημιουργός του τι πρέπει να πληρώνει! Καραβάνια θεολόγων είναι έτοιμα ανά πάσα στιγμή να λύσουν κάθε απορία γύρω από το θέμα αυτής της συναλλαγής. Κοιτάζοντας φευγαλέα και πάντα λοξά τη μορφή του Ιησού, οι χριστιανοί δε γνωρίζουν από πού να πάρουν δύναμη για να συνεχίζουν να ζουν, γι' αυτό δέχονται με ανακούφιση τη θεατρική επανάληψη κάθε χρόνο την εβδομάδα των Παθών μέχρι τη Σταύρωση.

7. Ο Ιησούς δεν μπορεί να γίνει όργανο κανενός, ακυρώνει τα σημεία των πιστών που φάσκουν και αντιφάσκουν μεταξύ τους. Δεν φέρνει κανενός είδους αποδείξεις, αρνείται κάθε αποστολή, κυρίως δεν έχει καμία ανάγκη για δράση. Πρόκειται για αίνιγμα που καλούνται να λύσουν μόνο οι ζωγράφοι. Ενα πρόσωπο σαν κι αυτό είναι αδύνατο να αναγνωρίζει αγίους τόπους. Αιφνιδιάζει ακόμα και τις στρατιές των αγίων, γιατί, στην αγωνία τους τη μεγάλη να συναντηθούν μαζί του, τον μόνο που συναντούν τελικά είναι τον εαυτό τους, που οφείλουν να τον υπερβούν μέχρι την επόμενη προσπάθεια για συνάντηση. Αυτό το παιχνίδι συνεχίζεται στο διηνεκές.

8. Ο Πιερ Πάολο Παζολίνι στην ταινία του «Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο», μας χάρισε έναν Ιησού απλό, που μπορείς να τον κοιτάξεις στα μάτια. Ο Πιερ Πάολο άφησε κατά μέρος κάθε ευγνωμοσύνη απέναντι στη μορφή του Ιησού, ενώ δεν έδειξε επιείκεια στον πατέρα του, που καταδέχτηκε «ως Λόγος» να μπλέξει τον γιο του σε μια τέτοια ιστορία.

9. Ποίημα νυχτερινό για το πρόσωπο του Ιησού: «Απέναντι από ένα αρχαίο σπίτι φωνάζαμε το όνομά σου αμαρτωλοί μέχρι δακρύων / ανάξιοι για την τροφή που μας πρόσφερες / δείχνοντας το δαχτυλίδι μας στη μητέρα άλογο / που προσπαθούσε να μας ταξιδέψει μάταια και γρήγορα. / Ομως άλλος ήθελε Παρίσι και ήταν μακριά / μέχρι που η ήρεμη θάλασσα έγλειψε τα κρανία μας περιμένοντας τη θύελλα. / Τα κόκαλα δε θυμούνται τη σάρκα που τα συνόδευε / τα κόκαλα είναι πρέσβεις της ελευθερίας / τίποτα δεν ταράζει μέχρι να γίνουν λουλούδια στο χώμα».


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ