Κυριακή 12 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Μέτρα ασφάλειας των πλουτοκρατών από την αντίσταση του λαού

Η κυβέρνηση αναζητούσε εναγωνίως το βήμα για να εξαγγείλει τα νέα μέτρα έντασης της κρατικής καταστολής κατά του λαϊκού κινήματος. Το ΠΑΣΟΚ, της το πρόσφερε απλόχερα. Την αφορμή είχαν φροντίσει από τα πριν να τη βρουν οι εταίροι του δικομματισμού και στο μεσοδιάστημα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και όλοι οι αστικοί φορείς παραγωγής ιδεολογίας είχαν διαμορφώσει το κλίμα. Ο βαρύγδουπος τίτλος είχε ήδη βρεθεί: «Η ασφάλεια του πολίτη»...

Η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την «ασφάλεια» που προκάλεσε την Τετάρτη το ΠΑΣΟΚ, έδωσε τη δυνατότητα στους δυο κεντρικούς πολιτικούς πυλώνες του αστικού συστήματος, στο όνομα της αντιμετώπισης της ...«εγκληματικότητας», να βάλουν τις βάσεις για την προώθησή τους.

Κοινή προσπάθεια του Κ. Καραμανλή και του Γ. Παπανδρέου πίσω από τους αποπροσανατολιστικούς διαλεκτικούς διαξιφισμούς τους ήταν να εξισωθεί το ποινικό έγκλημα, το ποινικό αδίκημα με το λαϊκό κίνημα και τους ταξικούς αγώνες. Επιδίωξη των δύο κομμάτων της αστικής τάξης είναι:

α) Η κατάργηση της διάκρισης «εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας», με στόχο την ταύτιση της «ασφάλειας» με την ...αντιμετώπιση των διάφορων μορφών πάλης που χρησιμοποιεί το λαϊκό κίνημα.

β) Να συνδέσουν τη βία και το έγκλημα με τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ώστε «συνειρμικά» να δημιουργήσουν την «πλαστή» εντύπωση στο λαό ότι η βία ταυτίζεται με την αντίσταση των φτωχών.

Με πρόφαση την «ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών», ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε μια πολυμέτωπη επίθεση σε βάρος του εργατικού και λαϊκού κινήματος συγκαλυμμένη πίσω από το πολλαπλώς ερμηνευόμενο σύνθημα: «Καμιά ανοχή στο έγκλημα»! Την ίδια στιγμή, ο Γ. Παπανδρέου εγκάλεσε την κυβέρνηση γιατί «συντέλεσε στη δημιουργία της ανομίας» και της «χρέωσε αδυναμία να αποτρέψει φαινόμενα βίας», άλλα σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς τόνισε: «Θα απαντήσουμε με αποτελεσματικότητα στο φαινόμενο της εγκληματικότητας, με σύγχρονο τρόπο και μέσα»...

Αυτά ακριβώς τα «σύγχρονα μέτρα», έτσι όπως έχουν καταρτιστεί στα ιμπεριαλιστικά κέντρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και προωθούνται μέσω των αστικών κυβερνήσεων σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες του πλανήτη, παρουσίασε και ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής κατά τη διάρκεια της ομιλία του στη Βουλή. Της συζήτησης στη Βουλή είχε προηγηθεί η ειδική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που ήρθε να επιβεβαιώσει με τον ποιο κατηγορηματικό τρόπο, προτάσσοντας μέτρα που στόχο έχουν την αυταρχική θωράκιση του συστήματος και της αντιλαϊκής πολιτικής, ο Κ. Καραμανλής με την ομιλία του στην Βουλή προαναγγέλοντας:

-- Την αξιοποίηση της Ολυμπιακής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, στην οποία συμπεριλαμβάνονται, οι κάμερες και το σύστημα C4I.Δρομολογούν την επέκταση της λειτουργία των χαφιεδοκαμερών, ώστε να φτάσουν τον αριθμό των 1.100 που θα λειτουργούν για την καταγραφή των πορείων.

-- Την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, για το πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο πριν δυο χρόνια είχε ψηφίσει η κυβέρνηση.Στόχος η οριστική κατάργηση του ασύλου.

-- Την επέκταση της άρσης του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών.Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις οδηγίες της ΕΕ, επιδιώκουν την καταγραφή όλων των επικοινωνιών.

-- Τη δημιουργία Ενιαίου Κέντρου συλλογής και αξιοποίησης πληροφοριών.Επιδιώκουν να διευρύνουν το ηλεκτρονικό «φακέλωμα» του λαού.

-- Τη συγκρότηση ομάδων ταχείας επέμβασης της αστυνομίας (ομάδες Δέλτα) και ομάδων αστυνόμευσης με «πολιτικά».Πρόκειται για μέτρα που θα οδηγήσουν στην παραπέρα ένταση της αστυνομοκρατίας.

-- Ιδρυση μηχανισμού για την «εκκαθάριση» του κέντρου της Αθήνας από τους μετανάστες.Που μεταφράζεται σε νέες επιχειρήσεις «σκούπα» σε βάρος των μεταναστών.

Στα αντιδραστικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός βρήκε άξιο συμπαραστάτη και σύμμαχο τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος τα υποδέχτηκε χωρίς την παραμικρή ένσταση και ταυτόχρονα έσπευσε να προσθέσει ότι «η χώρα χρειάζεται μια αστυνομία που λειτουργεί έξυπνα, που χρησιμοποιεί σύγχρονα τεχνολογικά αντίμετρα απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα». Ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε ότι αν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση θα λάβει μέτρα ακόμα πιο έντονης αστυνομοκρατίας και θα «εφαρμόσει το θεσμό του αστυνομικού της γειτονιάς» καθώς και «πεζές περιπολίες σε όλες τις γειτονιές των αστικών κέντρων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μάλιστα άσκησε δριμύτατη κριτική στον πρωθυπουργό που δεν εφαρμόζει το «νόμο για το πανεπιστημιακό άσυλο» και τις συμφωνίες με την Τουρκία για την «επαναπροώθηση των μεταναστών»....

Στο απυρόβλητο το οργανωμένο έγκλημα...

Τα αντιδραστικά και αντιλαϊκά μέτρα που προωθούν και στηρίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υιοθετώντας τις ιμπεριαλιστικές επιταγές, επιχειρούν να τα εμφανίσουν σαν «αναγκαία» για την «πάταξη» του οργανωμένου εγκλήματος. Στην ουσία όμως κανένα από τα νομοθετήματα που προωθούν δεν έρχεται για να αντιμετωπίσει και πολύ περισσότερο να εξαρθρώσει το οργανωμένο έγκλημα. Ούτε ένα από τα πολυδιαφημισμένα μέτρα τους δεν αποσκοπεί στην «διάλυση» των κυκλωμάτων του μεγάλου εμπορίου ναρκωτικών. Στην αντιμετώπιση του «ξεπλύματος» του «μαύρου χρήματος» που κάνουν μεταξύ τους διάφορες πολυεθνικές επιχειρήσεις. Στην διαλεύκανση «τηλεφωνικών υποκλοπών» που γίνονται από μυστικές υπηρεσίες για λογαριασμό ιμπεριαλιστικών κέντρων. Στην αντιμετώπιση της «κατασκοπίας» που διενεργείται μεταξύ μονοπωλιακών ομίλων και πολλές φορές οδηγεί ακόμα και σε εγκληματικές ενέργειες, αφού συνδέεται άμεσα με το οργανωμένο έγκλημα.

Οσο και αν επιχειρούν να το κρύψουν τα «αδίστακτα κέρδη» των κεφαλαιοκρατών και το οργανωμένο έγκλημα, αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία. Αυτό το γνωρίζουν καλά οι πολιτικοί εκπρόσωποι της αστικής τάξης γι' αυτό και δεν αγγίζουν τη «ρίζα του κακού», αν το έπρατταν δεν αμφισβητούσαν μόνο το ρόλο τους απέναντι στη τάξη τους, αλλά θα έπρεπε να εισέλθουν στα άδυτα των μονοπωλίων με τον κίνδυνο να φέρουν στην επιφάνεια τη «συνεύρεσή» του με το οργανωμένο έγκλημα.

...στο στόχαστρο οι λαϊκοί αγώνες

Στόχος λοιπόν των πολιτικών δυνάμεων της άρχουσας τάξης δεν είναι το χτύπημα του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά η λήψη σκληρότερων μέτρων καταστολής των αγώνων και των κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

Ο Κ. Καραμανλής έδωσε ξακάθαρα το αντιδραστικό του στίγμα: «Δεν μπορεί καμιά κινητοποίηση να προσλαμβάνει χαρακτήρα που προκαλεί ζημιά στο κοινωνικό σύνολο. Δεν μπορεί να κλείνουν οι δρόμοι από 50 ανθρώπους και να μεταβάλλεται η ζωή της πόλης σε μαρτύριο»... Και συνέχισε: «Δεν μπορεί ελάχιστοι διαμαρτυρόμενοι - πολλοί απ' αυτούς μάλιστα κατ' επάγγελμα - να παραλύουν κάθε τόσο το κέντρο της πόλης»...

Ο πρωθυπουργός δείχνοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς τους κράτους εναντίον των κινητοποιήσεων των εργαζόμενων ανέφερε: «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αναλάβει πρόσθετα μέτρα για την εμπέδωση της ασφάλειας των πολιτών. Η βούλησή μας είναι ξεκάθαρη: Καμιά ανοχή σε εξτρεμιστικές δράσεις»...

Συνδέουν τη βία με την αντίσταση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων

Ταυτόχρονα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αναπαράγοντας δοκιμασμένες συνταγές του παρελθόντος, επανέφεραν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή τη γνωστή προπαγάνδα της αστικής τάξης, υποστηρίζοντας ότι η φτώχεια «γεννάει» την εγκληματικότητα. Επιχειρούν με έντεχνο τρόπο να εμφανίσουν ότι τα φτωχά λαϊκά στρώματα συμπορεύονται με τη βία και το έγκλημα, σε μια προσπάθεια να «εμφυτέψουν» στις συνειδήσεις του συνόλου της κοινωνίας και κυρίως της εργατικής τάξης, ότι η βία ταυτίζεται με την αντίσταση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Κεντρικός στόχος αυτής της «προπαγάνδας» που «αναμασούν» και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, είναι στο επίπεδο της «συνείδησης» να ταυτιστεί κάθε προβοκατόρικη ή εγκληματική ενέργεια με τους οργανωμένους λαϊκούς αγώνες. Τα αντιδραστικά τους μέτρα δεν επαρκούν αν δε διαμορφώσουν ανάλογα ιδεολογήματα για να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους. Γνωρίζουν καλά ότι μέσα στην εξελισσόμενη οικονομική κρίση η ταξική πάλη θα ενταθεί και γι' αυτό ακριβώς λαμβάνουν τα μέτρα τους. Με πρόσχημα την προάσπιση της «δημοκρατίας» και των «Ελευθεριών» ...στρατιωτικοποιούν και θωρακίζουν ακόμα περισσότερο το σύστημα και είναι αποφασισμένοι να στρέψουν εναντίον του εχθρού λαού κάθε μέσο που διαθέτουν στο οπλοστάσιο τους.

Απέναντι σ' αυτούς τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης και των κομμάτων της, οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιτάξουν την οργανωμένη πάλη τους. Παλεύοντας σήμερα για την προάσπιση των δικαιώματων και των ελευθεριών τους, μέσα από όλες τις μορφές πάλης που με δημοκρατικές διαδικασίες θα καταλήξουν. Τα λαϊκά στρώματα με το σύνθημα «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» να συντροφεύει τους καθημερινούς τους αγώνες, να προχωρήσουν στη δική τους αντεπίθεση παλεύοντας για τη ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org