Κυριακή 12 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δράση για γερά ταξικά συνδικάτα

Βασική προϋπόθεση για την ανασύνταξη του κινήματος αποτελεί η πάλη για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, η ολόπλευρη ενίσχυση του ΠΑΜΕ.

«Οι εξελίξεις που αφορούν την ένταση της επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους δεν είναι μοιραίες γι' αυτούς», σημειώνουν τα στελέχη του ΚΚΕ, διευκρινίζοντας ότι η επίθεση που σήμερα ξετυλίγεται στο όνομα της κρίσης, αποσκοπεί στη θωράκιση του κεφαλαίου με νέα αντεργατικά μέτρα που θα αξιοποιεί σταθερά.

«Ο,τι δεν είχαν καταφέρει χρόνια τώρα να περάσουν στην πράξη και είχε μείνει στα χαρτιά, τώρα θα προσπαθήσουν να το περάσουν για το σήμερα, αλλά και να παραμείνει για το αύριο», σημειώνουν.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, η πρόσφατη συγκρότηση Συντονιστικού με τη συμμετοχή σωματείων από τη Ν/Ζ Ζώνη, κλαδικών συνδικάτων από Αθήνα, Βοιωτία, Θριάσιο Πεδίο, που έχει ήδη προχωρήσει σε συντονισμένες κινητοποιήσεις. «Αυτό το βήμα του συντονισμού έχει επιδράσει. Θέλουμε να σταθεροποιηθεί - επεκταθεί. Με βάση και τις εξελίξεις, η συντονισμένη δράση των ταξικών δυνάμεων μπορεί να γίνει το αποκούμπι των μεταλλεργατών, που έρχεται και ως απάντηση στις συμβιβασμένες - υποταγμένες πλειοψηφίες που κυριαρχούν στην κλαδική Ομοσπονδία (ΠΟΕΜ) και συνολικά το συνδικαλιστικό κίνημα. Οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου παρεμβαίνουν αποφασιστικά σε μια σειρά χώρους όπου έχουμε απολύσεις. Συζητάμε με τους εργαζόμενους, γιατί δεν πρέπει να υποκύπτουν στους εργοδοτικούς εκβιασμούς, γιατί είναι απαραίτητη η συσπείρωσή τους στο ΠΑΜΕ», υπογραμμίζει ο Κώστας Μυτιληνού.

«Γι' αυτό και είναι σημαντική η δημιουργία Επιτροπών Αγώνα στους χώρους δουλειάς, για να δυναμώνει δηλαδή από τα κάτω, μέσα στα εργοστάσια, η αντίσταση και η αντίδραση των εργατών στην επίθεση των εργοδοτών και των κομμάτων τους».

Η εργατική τάξη να οργανωθεί ενωμένη

«Γύρω στο 25% των μεταλλεργατών είναι μετανάστες», παρεμβαίνει στη συζήτηση ο Δημήτρης Ζορμπάς, εξηγώντας ότι η παρέμβαση σε κάθε κλάδο πρέπει να προσαρμόζεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, όπως είναι η σύνθεσή του. «Η ανάγκη τούς κάνει πολλές φορές να δέχονται να δουλεύουν κάτω από τη σύμβαση, ανασφάλιστοι. Η ΕΕ σφίγγει τη θηλιά γύρω από το λαιμό τους», προσθέτει. «Εμείς έχουμε ασχοληθεί ιδιαίτερα. Για παράδειγμα, συμβάλλαμε αποφασιστικά ώστε στο Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας να συγκροτηθεί πρόσφατα Επιτροπή Μεταναστών στον κλάδο, σε ειδική εκδήλωση του συνδικάτου, με άνοιγμα για το οποίο ετοιμάστηκαν ανακοινώσεις στα πακιστανικά, τα αλβανικά, τα αγγλικά».

«Γίνεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη επίμονης παρέμβασης στους μετανάστες, η απάντηση στην επιχειρηματολογία και τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, την προσπάθειά της να διαιρέσει τους εργάτες, να εμποδίσει την κοινή δράση των εργαζομένων, ώστε να μη σκύψουν το κεφάλι. Θα προσπαθήσουν πιο πολύ να το καταφέρουν αυτό το επόμενο διάστημα. Οσον αφορά τους κομμουνιστές, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, κάτι τέτοιο δε θα περάσει. Η εργατική τάξη είναι ενιαία και ως τέτοια πρέπει να οργανωθεί και να παλέψει».

Ταυτόχρονα, ο Κ. Μυτιληνού σημειώνει ότι ξεχωριστό βάρος έχει και η δράση για την οργάνωση της νεολαίας που είναι «το μεγαλύτερο θύμα. Η επίθεση χτυπά πρώτα τις νέες ηλικίες». Σ' αυτή την κατεύθυνση, ιεραρχείται και η παρέμβαση σε χώρους κατάρτισης, όπου μια μεγάλη πλειοψηφία μαθητών είναι εργάτες με ανύπαρκτα δικαιώματα. Το πρωί παλεύουν για το μεροκάματο και με τη φόρμα της δουλειάς το απόγευμα κάθονται στα θρανία. «Κάνουμε προσπάθεια για σταθερές εξορμήσεις π.χ. στις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ, εκεί όπου τα προβλήματα είναι οξυμένα. Πολλοί μαθητές δουλεύουν με μεροκάματα ακόμα και κάτω από τα επίπεδα της ΕΓΣΣΕ, με το μεγαλύτερο μέρος της αμοιβής να είναι επιδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ. Δηλαδή, γίνονται σχεδόν τσάμπα εργατικά χέρια για τις επιχειρήσεις κι έπειτα οι περισσότεροι βγαίνουν στην ανεργία. Είναι δουλειά που έχει να κάνει και με το πώς προετοιμάζεται και "ψήνεται" στην ταξική πάλη η αυριανή βάρδια των μεταλλεργατών...»


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλληλεγγύη στους απεργούς της Τουρκίας(2015-01-31 00:00:00.0)
Για τη συγκρότηση «Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας»(2013-06-20 00:00:00.0)
Παρέμβαση για την απόλυση των μεταναστών(2007-05-08 00:00:00.0)
Στη μάχη για την ισχυροποίηση του Συνδικάτου(2006-03-24 00:00:00.0)
Μαζί στον αγώνα(2005-09-06 00:00:00.0)
«Ανοιξε και ανοίγει δρόμους για όλη την εργατική τάξη»(2004-12-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ