Παρασκευή 10 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πιέζει για «ελαστικοποίηση» των θέσεων ο ΟΗΕ

Την εκτίμηση ότι η διαδικασία των απευθείας συνομιλιών προχωρά όπως την είχε διαβλέψει, εξέφρασε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, μετά από συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Δήλωσε ότι η διαδικασία αναμένεται να επιταχυνθεί μετά την «πρώτη ανάγνωση» όλων των κεφαλαίων στις συνομιλίες για το Κυπριακό και την έναρξη του «πάρε - δώσε».

«Οταν θα φθάσουμε στη δεύτερη ανάγνωση, ασφαλώς θα είναι λιγότερο χρονοβόρες οι διαδικασίες, δε θα περνούν απλώς τα ζητήματα χωρίς σκέψη, θα είναι πιο δύσκολο και τότε δεν αμφιβάλλω ότι θα φθάσουμε τελικά στη φάση του "πάρε - δώσε" όπου θα πρέπει να θέσουν από κοινού ένα τελικό πακέτο», είπε ο επίσημος των Ηνωμένων Εθνών.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν αναμένει μια αρχική συμφωνία ή μια συμφωνία πριν από το τέλος του 2009, είπε ότι οι δύο πλευρές εργάζονται πολύ σκληρά και πρόσθεσε «ότι πάντα λέει πως μπορεί να μην τους δοθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέρα με τη μέρα, μήνα με μήνα, αλλά υπάρχει ανάγκη να γίνει μια καλή ώθηση στη διαδικασία των συνομιλιών».

«Πολλά θέματα έχουν αναμειχθεί. Είναι λογικό η διαδικασία να διαρκεί τόσο καιρό. Ακόμα και αν υπάρξει πλήρης συμφωνία, χρειάζεται ακόμη συζήτηση», είπε ο κ. Ντάουνερ.

Εξάλλου, μετά τη συνάντηση, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε πως «είναι σημαντικό ότι η διαδικασία διατηρεί το δυναμισμό της» και πως ο ίδιος και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, θα συναντηθούν σήμερα Παρασκευή και σίγουρα θα έχουν τον τελευταίο γύρο συζητήσεων για ευρωπαϊκά θέματα.

Οι δηλώσεις Ντάουνερ συνάδουν σε μεγάλο βαθμό με δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, στην εφημερίδα «Χουριέτ» της Τουρκίας, με τις οποίες κάλεσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να επιδείξουν τη μέγιστη ελαστικότητα, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό.

Ο ΓΓ εξέφρασε ταυτόχρονα αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας, λέγοντας ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη συνάντησή τους στο Παρίσι του παρουσίασε με αισιοδοξία τη διανυόμενη περίοδο.

Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχει και μια προσέγγιση μεταξύ Ταλάτ και Χριστόφια, εκφράζοντας την πίστη ότι η φιλία αυτή θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ