Κυριακή 12 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΙΣΤΟΡΙΑ
Μακρύς ο κατάλογος των εγκλημάτων

Ανδρες της κουβανικής εθνοφυλακής προελαύνουν στο δρόμο προς την Πλάγια Χιρόν για να αντιμετωπίσουν τους εισβολείς
Ανδρες της κουβανικής εθνοφυλακής προελαύνουν στο δρόμο προς την Πλάγια Χιρόν για να αντιμετωπίσουν τους εισβολείς
Στην αιματηρή ιστορία των τρομοκρατικών εγκληματικών επιθέσεων ενάντια στην Κούβα έχουν καταγραφεί πάνω από 3.000 θύματα.

Ο κατάλογος των εγκλημάτων του ιμπεριαλισμού σε βάρος της σοσιαλιστικής Κούβας είναι μακρύς. Ενα μέρος αυτών των εγκλημάτων έχει συγκεντρωθεί στο βιβλίο - λεύκωμα «Κούβα: Η ιστορία που δεν έχει ειπωθεί» (Cuba, la historia no contada), των εκδόσεων «Καπιτάν Σαν Λουίς», που κυκλοφόρησε το 2003, και στο οποίο συνέβαλαν πολλά ινστιτούτα και οργανισμοί της Κούβας, καθώς και συγγενείς και φίλοι των θυμάτων.

Οπως σημειώνεται από τους εκδότες, «οι τρομοκρατικές ενέργειες που παρουσιάζονται σε αυτό το βιβλίο είναι μόνο ένα δείγμα από ό,τι έχει υποστεί ο κουβανικός λαός. Σε αυτή την περίοδο έχουν θανατωθεί, ως συνέπεια αυτής της τρομοκρατικής δράσης, 3.478 άνθρωποι και έχουν ακρωτηριαστεί ή μείνει ανάπηροι 2.099 άνθρωποι, ενώ οι ζημιές στην οικονομία υπολογίζονται σε πάνω από 121 δισεκατομμύρια δολάρια».

Η πρώτη μεγάλης έκτασης τρομοκρατική ενέργεια σε βάρος της Κούβας μετά τη νίκη της Επανάστασης το Γενάρη του 1959, σημειώθηκε στις 4/3/60 με το σαμποτάζ μέσα στο λιμάνι της Αβάνας στο βελγικό πλοίο «Λα Κουμπρ».

Ηταν 3.15 το μεσημέρι, όταν το βελγικό καράβι ετοιμαζόταν να δέσει στο λιμάνι, με το φορτίο του όπλα και χειροβομβίδες που είχε αγοράσει για την άμυνά του το κουβανικό επαναστατικό κράτος. Η μεγάλη έκρηξη προκαλεί αδιευκρίνιστο αριθμό θυμάτων. Αρκετοί εργάτες του πλοίου και του λιμανιού απανθρακώνονται, 101 άνθρωποι διαμελίζονται και 200 τραυματίζονται.

Επιθέσεις σε εμπορικά κέντρα το 1961
Επιθέσεις σε εμπορικά κέντρα το 1961
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε ασκήσει πιέσεις στο Βέλγιο να μην επιτρέψει τη μεταφορά των όπλων στο νησί και από το Γενάρη του 1960 μια δύναμη της CIA είχε επιδοθεί σε υπόγειο πόλεμο ενάντια στην Κουβανική Επανάσταση.

Ο τότε διευθυντής της CIA, Λίμαν Κίρκπατρικ, δήλωσε για την εποχή αυτή, στις 2/3/1998, στην ισπανόφωνη εφημερίδα «Νουέβο Χέραλντ»: «Το σχέδιο να ηττηθεί ο Κάστρο ήταν η πιο σημαντική δραστηριότητα της υπηρεσίας, πρώτη πολιτική προτεραιότητα».

Το εργοστάσιο παραγωγής στο Βέλγιο είχε δεχτεί πιέσεις από τις ΗΠΑ να μην παραδώσει τα όπλα στην Κούβα. Ο ίδιος ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ και ο ακόλουθος της πρεσβείας είχαν πιέσει το εργοστάσιο και το υπουργείο Εξωτερικών του Βελγίου να μην πουληθούν τα όπλα.

Οι κουβανικές αρχές από διάφορες πηγές πληροφορήθηκαν τις πιέσεις αυτές. Το σαμποτάζ στέρησε την Κούβα από 44 τόνους χειροβομβίδες και 31 τόνους σφαίρες.

Σε Διάσκεψη με θέμα «Κόλπος των Χοίρων, 40 χρόνια μετά», που έγινε στην Αβάνα το Μάρτη του 2001, ο Ρόμπερτ Ρέινολτς, αρχηγός του Σταθμού της CIA στο Μαϊάμι από το Σεπτέμβρη του 1960 έως τον Οκτώβρη του 1961, δήλωσε: «Οπως ειπώθηκε στον Κάστρο, καταλάβαμε την έκπληξή τους. Εμείς είχαμε αρχίσει να κάνουμε μερικά σαμποτάζ αυτή την εποχή, αλλά αυτό δεν ήταν ένα από αυτά, τουλάχιστον με βάση αυτά που ξέρω...».

Οι μισθοφόροι παραδίδονται στον επαναστατικό στρατό
Οι μισθοφόροι παραδίδονται στον επαναστατικό στρατό
Απόρρητο έγγραφο της 24ης του Νοέμβρη 1959 από την Ουάσιγκτον στην υπηρεσία Εξωτερικών της Αγγλίας, προσωπικά για τον γραμματέα της πρεσβείας, αναφέρει:

«Συναντήθηκα με τον Αλαν Ντάλες (σ.σ επικεφαλής της CIA), σήμερα το πρωί, για κάποια υπόθεση και αυτός βρήκε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την Κούβα, αυστηρά μεταξύ μας. Κατά την άποψή του ανέμενε ότι εμείς θα αποφασίζαμε να διακόψουμε τη διαπραγμάτευση με την Κούβα της αγοράς αεροσκαφών τύπου "Χάντερ" (σ.σ. αναφέρεται στην πρόθεση που είχε εκφράσει η Κούβα να αγοράσει τα αεροπλάνα από τη Βρετανία). Η γνώμη του ήταν ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τους Κουβανούς να απευθυνθούν για όπλα στους Σοβιετικούς ή στο σοσιαλιστικό μπλοκ. Είπε (σ.σ. ο Ντάλες) ότι δεν το είχε συγκεκριμενοποιήσει με το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά του φαινόταν ως ένας τρόπος για να δυναμώσουν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, όπως έγινε στη Γουατεμάλα (σ.σ. εννοεί την ανατροπή του δημοκρατικού Προέδρου Γιάκομπο Αρμπενς το 1956)».

Το συγκεκριμένο ντοκουμέντο προέρχεται από την αγγλική κυβέρνηση. Είναι μέρος εγγράφων που παραδόθηκαν στην Κούβα από την αντιπροσωπεία των ΗΠΑ που συμμετείχε στη Διάσκεψη για τον Κόλπο των Χοίρων - 40 χρόνια μετά.

Στόχος η εκπαίδευση

Το 1961, χρονιά που έγινε η εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων, ήταν και χρονιά εκπαίδευσης. Ο τομέας αυτός ήταν άμεση προτεραιότητα για την επανάσταση.

1961: Εθνική εκστρατεία κατά του αναλφαβητισμού
1961: Εθνική εκστρατεία κατά του αναλφαβητισμού
Το 1959 υπήρχαν στην Κούβα πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι αναλφάβητοι (ή το 25% του πληθυσμού) και ακόμα ένας παρόμοιος αριθμός με πολύ χαμηλή μόρφωση, μισο-αναλφάβητοι.

Με τη νίκη της επανάστασης μπήκαν οι βάσεις για την εξάλειψη αυτού του φαινομένου. Ο Φ. Κάστρο είχε ανακοινώσει το Σεπτέμβρη του 1960, στον ΟΗΕ, ότι σ' ένα χρόνο θα πετύχει αυτό το αποτέλεσμα.

Από την αρχή η επαναστατική εξουσία κινήθηκε σε 3 κατευθύνσεις:

1) Εκπαίδευση και σχολεία για όλα τα παιδιά.

2) Εθνική εκστρατεία κατά του αναλφαβητισμού.

3) Παραπέρα μόρφωση του πληθυσμού.

Η εκστρατεία ξεκίνησε από τον ίδιο τον επαναστατικό στρατό. Υπήρξε κεντρικός σχεδιασμός αλλά και αποκέντρωση αρμοδιοτήτων με ένταξη όλων των οργανισμών και οργανώσεων σε αυτή.

Τυπώθηκαν 1,5 εκατ. βιβλία εκμάθησης και 250.000 εθελοντές, εκ των οποίων 100.000 νέοι από 12 έως 18 χρόνων, συμμετείχαν στην καμπάνια. Το σύνθημα που κυριαρχεί σε αυτή τη λαϊκή εποποιία ήταν: «Αυτός που ξέρει, διδάσκει σ' αυτόν που δεν ξέρει».

Το ραδιόφωνο, η τηλεόραση και ο Τύπος της εποχής συμβάλλουν στην ανύψωση του μορφωτικού επιπέδου του λαού.

Ομως, η όλη αυτή διαδικασία ενόχλησε σφόδρα όσες αντεπαναστατικές δυνάμεις παρέμεναν στην Κούβα και βέβαια τους πάτρωνές τους Αμερικανούς. Τέτοιες αντεπαναστατικές συμμορίες δρούσαν στις περιοχές Εσκαμπάι, Πινάρ ντελ Ρίο, Σιέρα Μαέστρα.

Πρώτος μάρτυρας σε αυτή την καμπάνια ήταν ο Κονράδο Μπενίτεζ, 18 χρόνων, που δολοφονήθηκε από συμμορία, ενώ βρισκόταν στην ύπαιθρο ως δάσκαλος επιμορφωτής, στις 5/1/61. Προς τιμήν του Μπενίτεζ, του πρώτου σκοτωμένου δασκάλου της καμπάνιας, 100.000 νέοι μπήκαν στο πρόγραμμα.

Μάρτυρας επίσης σ' αυτή την καμπάνια ήταν ο 16χρονος Μανουέλ Ασουνς Ντομένες, που δολοφονήθηκε από παραστρατιωτικούς στις 26 του Νοέμβρη του 1961.

Τα «σκουλήκια»

Να τι βγαίνει από αποχαρακτηρισμένο έγγραφο της CIA και τα λεγόμενα του γενικού διευθυντή της, εκείνη την εποχή, Λίμαν Κιρκπάτρικ:

«Η αρχική φάση των παραστρατιωτικών επιχειρήσεων σημαίνει τη στήριξη, καθοδήγηση και ανάπτυξη των αντικαθεστωτικών ομάδων σε τρία σημεία της Κούβας: Πινάρ ντελ Ρίο, Εσκαμπάι και Σιέρα Μαέστρα. Οι ομάδες αυτές θα οργανωθούν για τη δημιουργία ενός αντάρτικου ενάντια στο καθεστώς».

Τις ομάδες αυτές ο κουβανικός λαός ονόμαζε «Gusanos» (σκουλήκια). Είναι υπεύθυνες επίσης για τη δολοφονία της οικογένειας Ρομέρο, πατέρα και κόρης, 14 χρόνων, για τη δολοφονία δύο παιδιών της οικογένειας Ντιάζ στο μικρό χωριό Μπολοντρόν.

Επίσης, με παρόμοιο τρόπο, από εγκληματικές συμμορίες, δολοφονήθηκαν σε όλη τη διάρκεια της καμπάνιας οι εθελοντές δάσκαλοι Χοσέ Ταουρίνιο Γκαλίντο, Δέλφιν Σεν Σεντρέ, Πέδρο Μιγκέλ Μορεχόν.

Ο Εντοάρντο Φέρερ, πρώην πιλότος της CIA, σε βιβλίο του με τίτλο «Επιχείρηση Πούμα - Οι αεροεπιδρομές στον Κόλπο των Χοίρων», αναφέρει: «Από το Σεπτέμβρη του 1960 έως το Μάρτη του 1961 πραγματοποιήθηκαν 68 αποστολές τροφοδοσίας με όπλα και εκρηκτικά προς τους επαναστατημένους στα βουνά της Κούβας (σ.σ. εννοεί τις αντεπαναστατικές εγκληματικές συμμορίες)».

Επιθέσεις από τον αέρα

Μετά την ήττα στον Κόλπο των Χοίρων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έβαλε σε εφαρμογή τη λεγόμενη Επιχείρηση Μανγκόστα.

Δημιουργήθηκε η μεγαλύτερη βάση της CIA στη Φλόριδα, με τη συμμετοχή 600 Βορειοαμερικανών στρατιωτικών, όπου εκπαιδεύονταν 3.000 - 4.000 μισθοφόροι με κουβανική καταγωγή. Αυτό το κέντρο επιχειρήσεων είχε υπό την εποπτεία του πολλές αντεπαναστατικές οργανώσεις, όπλο για συνεχείς απειλές ενάντια στην Κούβα, με μεγάλη υποδομή για την οργάνωση και διεξαγωγή δράσεων, δολιοφθορών και μέσων προπαγάνδας.

Η βάση αυτή είχε και στόλο αεροσκαφών για την πραγματοποίηση επιθέσεων ενάντια σε οικονομικούς και κοινωνικούς στόχους στην Κούβα.

Επίσης, διαφόρων ειδών σκάφη και μεγάλη ποικιλία οπλικών συστημάτων. Οι Κουβανοί αντεπαναστάτες ήταν αυτοί που πραγματοποιούσαν τις ειδικές αποστολές με στόχο τον πληθυσμό, τις εγκαταστάσεις και τα εμπορικά πλοία της Κούβας, ή και χωρών που είχαν εμπορικές σχέσεις με αυτή.

Στις 13 του Απρίλη του 1961, απανθρακώθηκαν 4 αγρότες που δούλευαν σε φυτεία ζαχαροκάλαμου στην περιοχή Σιέγκο ντε Αβιλα, οι Εντοάρντο Αργκα, 53 χρόνων, Χοσέ Μαρία Σόα (62), Ροχέλιο Πένα Σιμόν (33), Σαντιάγκο Γκονζάλες (43), από βόμβες ναπάλμ, που ρίχτηκαν από μικρό αεροπλάνο προερχόμενο από τις ΗΠΑ.

Στις 5/11/63 ένα αεροπλάνο προερχόμενο από τις ΗΠΑ παραβίασε τον εναέριο χώρο της Κούβας στην περιοχή Λας Βίγιας και έριξε βόμβες σε κατοικημένη περιοχή, στο σπίτι του δασκάλου Φαμπρίκ Αγκιλάρ Νοριέγκα.

Ο ίδιος πέθανε επιτόπου και 4 παιδιά του μικρής ηλικίας τραυματίστηκαν. Παρόμοιες επιθέσεις έγιναν τον ίδιο χρόνο σε πολλές περιοχές, όπως ο βομβαρδισμός στο εργοστάσιο τσιμέντου στην επαρχία Ματάνσας.

Στις 11 του Ιούλη του 1965, στην εφημερίδα «Τα Νέα του Μαϊάμι», δημοσιεύτηκε άρθρο για τις τρομοκρατικές ενέργειες που 3 χρόνια οργάνωνε από το έδαφος των ΗΠΑ ο εγκληματίας Ορλάντο Μπος Αβιλα, στενός συνεργάτης του άλλου εγκληματία, για χρόνια πράκτορα της CIA, που σήμερα φιλοξενείται στις ΗΠΑ. Εκεί αναφέρεται ότι αυτός ο Μπος μαζί με 5 συνεργάτες του συνελήφθησαν γιατί ήθελαν να βγάλουν παράνομα από τη χώρα 18 βόμβες για αεροπλάνα. Φυσικά αφέθηκαν αμέσως ελεύθεροι. Ενώ ο ίδιος ο Μπος δηλώνει με περηφάνια: «Αν είχαμε περισσότερα μέσα και κονδύλια, θα τινάζαμε στον αέρα απ' άκρη σ' άκρη ολόκληρη την Κούβα».

Επιθέσεις σε πλοία

Στόχος των τρομοκρατικών οργανώσεων ήταν και είναι πολλά εμπορικά πλοία της Κούβας αλλά και άλλων χωρών. Οι αντεπαναστατικές οργανώσεις της μαφίας του Μαϊάμι, χρησιμοποιώντας ταχύπλοα σκάφη με πολυβόλα όπλα, πολλές φορές επιτέθηκαν σε αλιευτικά και άλλα πλοία, σκορπώντας το θάνατο, με τις δειλές επιθέσεις τους σε άμαχο πληθυσμό.

Στις 10/9/62 το κουβανικό πλοίο «Σαν Πασκουάλ» και το αγγλικό φορτηγό «Νιου Λέιν», που μετέφεραν ζάχαρη, δέχτηκαν επίθεση από πολυβόλα τέτοιου πειρατικού σκάφους στην περιοχή Σάντι Σπίριτους. Στις 18 του ίδιου μήνα η τρομοκρατική αντικουβανική οργάνωση «Αλφα 66» που εδρεύει στις ΗΠΑ ανέλαβε την ευθύνη αυτών των επιθέσεων. Σε αυτή την επιχείρηση πήραν μέρος οι γνωστοί εγκληματίες Αντόνιο Κέστα Βάγιε, Αντόνιο Κεσάδα και Ανχελ Πουξ.

Στις 17/3/63 το σοβιετικό φορτηγό πλοίο «Λγκοβ» δέχτηκε επίθεση ενώ πλησίαζε το λιμάνι Ισαμπέλα ντε Σάγκουα στην περιοχή Λας Βίγιας.

Στις 26/3/63 από πειρατικό πλοιάριο δέχτηκε επίθεση το επίσης σοβιετικό φορτηγό πλοίο «Μπακού» με τουλάχιστον 50 βλήματα διαμετρήματος 20 χιλιοστών, κοντά στο λιμάνι Καϊμπαρέν στην περιοχή Λας Βίγιας.

Στις 12/9/64 δέχτηκε επίθεση το ισπανικό πλοίο «Σιέρα ντε Αρανζάρου», 75 μίλια βόρεια της περιοχής Μαϊσί στο Γκουαντάναμο, το οποίο πλησίαζε την Κούβα με διάφορα εμπορεύματα, ανάμεσα σε άλλα παιχνίδια και σχολικά είδη για τα παιδιά της Κούβας. Ο καπετάνιος του έχασε τη ζωή του και τραυματίστηκαν πολλοί ναυτικοί.

Στις 10/5/70 βυθίστηκαν από επίθεση τα κουβανικά αλιευτικά «Πλατφόρμα 1» και «4» και οι ψαράδες απήχθησαν και εγκαταλείφθηκαν σε ένα ακατοίκητο νησί κοντά στις Μπαχάμες.

Στις 12 του Οκτώβρη του 1971, στη διάρκεια μιας επιχείρησης σε παραθαλάσσια περιοχή, μια ομάδα από πειρατικά ταχύπλοα σκάφη από το Μαϊάμι άνοιξαν πυρ κατά μικρών αγροικιών όπου ζούσαν οικογένειες ψαράδων, στην περιοχή Μπόκα ντε Σαμά, στην επαρχία Οριέντε. Νεκροί έπεσαν ο Λίδιο Ριβαφλέτσας Γκαλάνο και ο Ραμόν Αρτούρο Πορτέγες και τραυματίστηκαν τα αδέλφια Νάνσι και Ανχελα Παβόν, 15 και 13 χρόνων αντίστοιχα. Η πρώτη έχασε ένα πόδι από σφαίρα. Επίσης τραυματίστηκαν ο Κάρλος Εσκαλάντε Γκόμεζ και ο Χεσθς Ιγκάρσα Οσόριο.

Στις 4/10/73 την ίδια ώρα που υπογράφτηκε ένα μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην Κούβα και στις ΗΠΑ για τις περιπτώσεις αεροπειρατειών και ναυτικών πειρατειών, οι ψαράδες των αλιευτικών «Κάγιο Λάργκο 17» και «34» που ψάρευαν στα διεθνή ύδατα κοντά στις Μπαχάμες δέχτηκαν επίθεση από πειρατικά πλοία αντεπαναστατών με βλήματα μεγάλου διαμετρήματος. Ο Πομπέρτο Τόρνα Μιραμπάλ σκοτώθηκε και οι άλλοι ψαράδες αφέθηκαν μέσα στο πέλαγος χωρίς κανένα εφόδιο, για να περισυλλεγούν μερικές μέρες μετά από συμπατριώτες τους.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org