Τετάρτη 8 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Συγκέντρωση, σήμερα, στα Τέμπη!

Με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Κτηνοτρόφων Λάρισας

Αγωνιστική συγκέντρωση στα Τέμπη, πραγματοποιούν σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, κτηνοτρόφοι του Νομού Λάρισας, καταγγέλλοντας την αντικτηνοτροφική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και διεκδικώντας την ικανοποίηση των ζωτικής σημασίας αιτημάτων τους. Τη συγκέντρωση διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Κτηνοτρόφων του νομού, η οποία, απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη σημερινή συγκέντρωση, επισημαίνει ότι «η διέξοδος βρίσκεται στη σύγκρουση με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ, έτσι που να γίνονται βήματα στο άνοιγμα του δρόμου και του ορίζοντα για μιαν άλλη πολιτική στον κτηνοτροφικό τομέα υπέρ των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, του λαού και της χώρας μας γενικότερα».

Οσον αφορά στα οξυμένα προβλήματα που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι και στις αιτίες τους, υπογραμμίζει: «Τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε συνεχώς στους δρόμους του αγώνα, γιατί η κατάσταση στα νοικοκυριά μας πάει από το κακό στο χειρότερο. Οι αγώνες μας στρέφονται κατά της πολιτικής που μας ξεκληρίζει, κατά της ΚΑΠ της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που συναποφασίζουν αυτές τις πολιτικές.

Ταυτόχρονα, αντιπαλεύουμε και τις ξεπουλημένες ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ και του νεοσύστατου Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας που προσχώρησε και η νόθα διοίκηση της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Λάρισας και που σκοπό έχουν να ελέγξουν και να εκτονώσουν την οργή και αγανάκτηση των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, να αποπροσανατολίσουν, να διχάσουν και να εκφυλίσουν τους αγώνες τους.

Αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών τις τελευταίες δύο δεκαετίες είναι για τη Θεσσαλία να έχουν ξεκληριστεί τα 2 από τα 3 κτηνοτροφικά νοικοκυριά και να ετοιμάζεται νέα "φουρνιά" υποψηφίων για ξεκλήρισμα κτηνοτρόφων.

Με την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις 23 Μάρτη 2009 για άνοιγμα της παρέμβασης στο βούτυρο και γάλα σκόνη, θα έχουμε νέα επίθεση από το καρτέλ γάλακτος.

Παράλληλα, ενόψει Πάσχα, η τιμή στα αμνοερίφια διαμορφώνεται από τους μεγαλεμπόρους στα 4,5ευρώ/κιλό, όταν το κόστος είναι 7 ευρώ/κιλό. Αρα, οι παράνομες ελληνοποιήσεις με αμφίβολης ποιότητας αμνοερίφια θα κατακλύσουν την αγορά.

Τίποτα δεν έχει να κερδίσει ο λαός από μια τέτοια πολιτική, γιατί ούτε φτηνότερα θα αγοράσει το κρέας και το γάλα και, πολύ περισσότερο, ούτε ασφαλή και καλής θρεπτικής αξίας προϊόντα».

Και επισημαίνει: «Οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι, σε συμμαχία με την εργατική τάξη αλλά και τους μικρομεσαίους αγρότες, μπορούν με τον αγώνα να αποσπάσουν τόσο άμεσες λύσεις, όσο και να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα ευνοϊκότερες συνθήκες για αλλαγές στο συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.

Οι κοινός αγώνας κτηνοτρόφων - αγροτών - εργαζομένων πάνω σε κοινά αιτήματα και συμφέροντα θα κάνει πιο δυνατή τη φωνή μας και πιο εφικτή τη λύση τόσο των άμεσων, όσο και των μακροπρόθεσμων αιτημάτων».

Καταλήγοντας, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Κτηνοτρόφων υπογραμμίζει: «Μακροπρόθεσμα η διέξοδος βρίσκεται στη συνένωση των κτηνοτρόφων δια μέσου του παραγωγικού συνεταιρισμού, που θα στηρίζεται πολύμορφα από κρατικές καθετοποιημένες επιχειρήσεις και οργανισμούς σε όλη την παραγωγική διαδικασία και τη διακίνηση των προϊόντων».

Τα αιτήματα

Τα άμεσα αιτήματα που θέτει είναι:

  • Αναπλήρωση εισοδήματος και κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα ζωοκομικά προϊόντα, εξασφαλίζοντας ένα βιώσιμο εισόδημα : 50 ευρώ ενίσχυση για κάθε προβατίνα - κατσίκα και 300 ευρώ για αγελάδα και χοιρομητέρα - πρόβειο γάλα 1,40 ευρώ το κιλό και στα 2/3 το γίδινο και 0,70 ευρώ/κιλό στο αγελαδινό και για το κρέας : 8 ευρώ/κιλό στα αμνοερίφια, παίρνοντας ειδικά μέτρα προστασίας από εισαγωγές αμφιβόλου ποιότητας ιδιαίτερα το Πάσχα, 6 ευρώ/κιλό στο μοσχαρίσιο και 1,70 ευρώ/κιλό στο χοιρινό.
  • Επιδότηση στις ζωοτροφές όταν υπερβαίνουν τα 18 λεπτά/κιλό.
  • Ρύθμιση χρεών με διαγραφή κάθε μορφής και είδους τοκογλυφίας των τραπεζών.
  • Νομιμοποίηση σταυλικών εγκαταστάσεων - χωρίς επιβάρυνση των κτηνοτρόφων και οριοθέτηση βοσκοτόπων.
  • Δημιουργία μεγάλου σύγχρονου κρατικοσυνεταιριστικού εργοστασίου γάλακτος στη Θεσσαλία για την προστασία κτηνοτρόφων και καταναλωτών από τις ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες.
  • Ενισχυμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες δίπλα στον κτηνοτρόφο με φτηνά και καλά φάρμακα.
  • Ασφάλιση του ζωικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους, καθώς και από τις ζημιές που προέρχονται από τις διάφορες εμπορικές κρίσεις.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια, των ποιοτικών παρακρατήσεων και της διαφοροποίησης, με αφορολόγητο πετρέλαιο, με μείωση επιτοκίων, με επιδότηση εφοδίων.
  • Την ακύρωση της απαράδεκτης απόφασης της VIVARTIA να μην παραλαμβάνει γάλα από τους παραγωγούς της Β. Ελλάδας και υποχρέωση για γιαούρτι αποκλειστικά από φρέσκο γάλα.
  • Να μη διατεθούν το 2009 αποθέματα της παρέμβασης σε γάλα σκόνη.
  • Το σταμάτημα του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών εταιρειών της ΑΤΕ στους ιδιώτες.
  • Τη θεσμοθέτηση οικονομικών κινήτρων για ανάπτυξη των κτηνοτροφικών καλλιεργειών.
  • Εκτέλεση βασικών έργων υποδομής, όπως Αχελώος, φράγματα - λιμνοδεξαμενές - ποτίστρες - εμπλουτισμός λειμώνων κ.λπ.
  • Μέτρα προστασίας της εγχώριας παραγωγής από τις εισαγωγές και τις ελληνοποιήσεις, ανεξάρτητα της συμβατότητας ή όχι με τη κοινοτική νομοθεσία.
  • Τιμαριθμική αναπροσαρμογή των κοινοτικών ενισχύσεων χωρίς παρακρατήσεις.
  • Να κατανεμηθεί το εθνικό απόθεμα στους μικρούς και μεσαίους κτηνοτρόφους και όχι στις επιχειρήσεις και τους μεγαλοκτηνοτρόφους.
  • Τα σχέδια βελτίωσης να θεσπιστούν στην κατεύθυνση ενθάρρυνσης και ενίσχυσης των μικρών και μεσαίων κτηνοτρόφων με τον αποκλεισμό των μεγάλων επιχειρήσεων.
  • Αμεσος διπλασιασμός των αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων ηλικίας στα 60 χρόνια για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Πρόνοια, Υγεία και άμεση κατάργηση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και το 25% στα φάρμακα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο αγώνας των κτηνοτρόφων(2009-04-11 00:00:00.0)
Την ερχόμενη Δευτέρα στα Τέμπη(2007-11-13 00:00:00.0)
Αντιδρούν αγωνιστικά στην εκμετάλλευση(2007-03-31 00:00:00.0)
Σε κινητοποίηση οι κτηνοτρόφοι(2007-03-28 00:00:00.0)
Σήμερα το αγροτικό συλλαλητήριο!(2007-02-09 00:00:00.0)
Πάσχα με απούλητα αρνιά!(1997-04-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ