Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κριτική στους «χειρισμούς»

Τη συγκρότηση ενιαίας εθνικής στρατηγικής προτείνει, ακόμα μια φορά, ο πρόεδρος της ΝΔ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως αυτά αναδείχτηκαν από την πρόσφατη ΝΑΤΟική άσκηση «Destined Glory».

Ο Κ. Καραμανλής, σε δήλωση που έκανε αμέσως μετά τη χθεσινή σύσκεψη των τομεαρχών, άφησε στο απυρόβλητο τις ευθύνες του ΝΑΤΟ, ενώ άσκησε κριτική στους χειρισμούς, χωρίς να μπορεί να διαφοροποιηθεί επί της ουσίας από την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Διαπίστωσε ότι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είναι «οι μονομερείς υποχωρήσεις, η απουσία καθαρής φωνής και η εγκατάλειψη ακόμη και της βασικής αρχής της αμοιβαιότητας στις διεθνείς σχέσεις». Αυτά, πρόσθεσε, στέλνουν λανθασμένα μηνύματα σε φίλους και εχθρούς και η στάση της χώρας εκλαμβάνεται ως αδυναμία της.

Επισήμανε, ακόμη, ότι οι απροκάλυπτες τουρκικές προκλήσεις σημειώθηκαν σε μια στιγμή, που, υποτίθεται, ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας ομαλοποιούνται και γίνεται λόγος για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. Στο «διά ταύτα», περιορίστηκε να επαναλάβει την πρότασή του για εθνική στρατηγική, με βασικούς άξονες «τη σύνεση, ταυτόχρονα, όμως, την τόλμη και την αποφασιστικότητα».

Στην εισήγησή του στη χθεσινή σύσκεψη, ο Κ. Καραμανλής έκανε λόγο για «παρωδία της διπλωματίας των σεισμών» και εκτίμησε ότι η εξωτερική πολιτική έχει οδηγηθεί σε ναυάγιο από τις υποχωρήσεις. Επίσης, διαπίστωσε ότι «υπάρχει σοβαρό ζήτημα συμπεριφοράς των συμμάχων», αλλά αυτό δεν το έβγαλε προς τα έξω, κάνοντας επίδειξη συμμόρφωσης στα ΝΑΤΟικά αφεντικά.

Ο βασικός εισηγητής Σπ. Σπηλιωτόπουλος εκτίμησε ότι η ΝΑΤΟική άσκηση ήταν μια πρόβα τζενεράλε για τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου. Ο Ν. Κακλαμάνης ζήτησε να αναδείξει η ΝΔ τα εθνικά θέματα και πρότεινε να γίνει συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η Μ. Γιαννάκου - Κουτσίκου εκτίμησε ότι «αυτό που ζητείται ουσιαστικά από την Ελλάδα είναι να αγοράσει 30 χρόνια ειρήνης, παραδίδοντας ένα κομμάτι του Αιγαίου»(!). Για θεαματική αποτυχία της πολιτικής του κατευνασμού και των μονομερών υποχωρήσεων, έκανε λόγο ο Β. Πολύδωρας.

Από την πλευρά της, η Ντ. Μπακογιάννη κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, στην οποία αναδεικνύει το πρόβλημα, που, όπως υποστηρίζει, προκύπτει από τις ουσιαστικές διαφωνίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας.

Σήμερα το μεσημέρι, ο Κ. Καραμανλής θα συναντηθεί, μετά από αίτημά του, με τον Κ. Στεφανόπουλο.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org