Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
Στης Πικροδάφνης το ... τσιμέντο!

Το ακάλυπτο μέρος του ρέματος
Το ακάλυπτο μέρος του ρέματος
«Οι όχθες του ρέματος ήταν γεμάτες λυγαριές. Δύο λεύκες και ένα πηγάδι έφταναν μέσα στο νερό, απ' όπου υδρεύονταν οι κάτοικοι. Το χειμώνα έτρεχε διαυγέστατο πόσιμο νερό. Τρέχαμε στο ρέμα και ακούγαμε τα τραγούδια των βατράχων. Παρατηρούσαμε πώς τα ψαράκια μεγάλωναν, έβγαζαν ουρά, ποδαράκια και να ...τα βατραχάκια».

Με τον τρόπο αυτό περιγράφει μια από τις πιο παλιές Ηλιουπολίτισσες, η Γαβριέλλα Μάτακα - Χαμογεωργάκη, το ρέμα της Πικροδάφνης. Ενα ρέμα, που σήμερα με τίποτα δε θυμίζει την παραπάνω ειδυλλιακή εικόνα - άλλωστε, μόλις 700 μέτρα του είναι ακόμα ακάλυπτα (ανάμεσα στην πλατεία Καναρίων και τη λεωφόρο Βουλιαγμένης) - παραμένει, ωστόσο, μια από τις ελάχιστες οάσεις, κυριολεκτικά ένας μικρός παράδεισος, για τους κατοίκους της πόλης. Γιατί σ' αυτά τα 700 μέτρα, ακόμα, βρίσκουν καταφύγιο τα βατράχια, τα κοτσύφια και τ' αηδόνια, ακόμα αναβλύζει απ' τα έγκατα της γης καθαρό νερό. Μόνο που απ' τις αρχές αυτού του καλοκαιριού κάποιοι έχουν αρχίσει να βάζουν το χεράκι τους για να μπαζωθεί κι αυτό το τελευταίο κομμάτι όασης...

Οι συγκεκριμένες εργασίες - «οικολογικό έγκλημα» τις χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι της Ηλιούπολης - ξεκίνησαν με την κοπή δέντρων. Ευκάλυπτοι και πεύκα δεκάδων, ίσως και εκατοντάδων χρόνων, έπεσαν «αμαχητί», ενώ η δημοτική αρχή της πόλης έχει τσιμεντάρει την κοίτη του ρέματος, εξαφανίζοντας κάθε ίχνος ζωής και έχει τοποθετήσει έναν αγωγό από μπετόν και πέτρα, μετατρέποντας το ρέμα της Πικροδάφνης σε ανοιχτό οχετό! Κι όλα αυτά παρά το ότι το 1983, με υπουργική απόφαση, ο συγκεκριμένος τόπος έχει χαρακτηριστεί ως «ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος».

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις του Δήμου Ηλιούπολης και όλες οι δημοτικές παρατάξεις (εκτός αυτής του δημάρχου Θ. Γεωργάκη) έχουν ήδη αντιδράσει, θεωρώντας ότι το κατασκευαζόμενο έργο «θέτει σε άμεσο κίνδυνο το υπάρχον οικοσύστημα στο ρέμα της Πικροδάφνης» και ζητούν να διακοπούν οι συνεχιζόμενες εργασίες. Ζητούν, ακόμα, να υλοποιηθεί το έργο, σύμφωνα με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ και του ΕΜΠ και όχι με τη μελέτη της ΕΥΔΑΠ, στην οποία και βασίζεται ο δήμαρχος της πόλης, κάνοντας ό,τι κάνει.

Ηδη, το αίτημα των οργανώσεων και των δημοτικών παρατάξεων έχει τεθεί, τόσο στη Δημοτική Αρχή Ηλιούπολης (η οποία αρνείται να επανεξετάσει τη μελέτη της ΕΥΔΑΠ, που εφαρμόζεται), όσο και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών, το οποίο, από τις 20/07/2000, δεν έχει συζητήσει το θέμα. Ακόμη το ζήτημα έχει τεθεί στην ΕΥΔΑΠ, η οποία υπογραμμίζει πως «δεν έχει πλέον αρμοδιότητα», ενώ το ΥΠΕΧΩΔΕ «νίπτει τας χείρας του» και δεν απαντά ούτε σε Ερώτηση που έχει κατατεθεί στη Βουλή!

«Θεωρούμε αναγκαία τη διατήρηση της φυσικής κοίτης του ρέματος και όχι το τσιμεντάρισμά της, τη στήριξη των πρανών με συρματοκιβώτια, τον καθαρισμό και το φωτισμό της περιοχής του ρέματος, ώστε να μετατραπεί σε ένα χώρο ζωής και όχι σε έναν ανοιχτό οχετό, τον οποίο πολύ σύντομα θα σκεπάσουν», τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η «Συντονιστική Επιτροπή δημοτικών παρατάξεων, περιβαλλοντικών φορέων και κατοίκων της Ηλιούπολης», που δίνει, κυριολεκτικά, τη μάχη της για τη διαφύλαξη αυτού του μικρού παραδείσου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ