Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΝΙΔΙ
Είσαι άνεργος και σεισμόπληκτος; Πλήρωσε!

Φαίνεται πως στο... «κοινωνικό κράτος» του ΠΑΣΟΚ χωρά μόνο το ιδιωτικό κεφάλαιο. Απλόχερες προς αυτό οι παροχές, φειδωλές έως ανύπαρκτες σε αυτούς που έχουν πραγματικές ανάγκες. Το εξωφρενικό είναι πως οι παροχές που δε δίνονται, είναι χρήματα που έχουν πληρώσει οι εργαζόμενοι, μέσα από τη φορολόγηση του εισοδήματός τους, τουλάχιστον.

Χαρακτηριστική περίπτωση της παραπάνω πολιτικής (νοικοκύρεμα των οικονομικών της χώρας, αποκαλείται) είναι αυτή του Γιώργου Σπανού, κατοίκου Μενιδίου, για την οποία είχε γράψει ο «Ρ», στις 19 Οκτώβρη. Ο Γ. Σπανός είναι άνεργος και σεισμόπληκτος (το σπίτι του έχει κριθεί κόκκινο) και καλείται να ζήσει την οικογένειά του με 99.000 δραχμές το μήνα που παίρνει από τον ΟΑΕΔ. Ο 1ος παιδικός σταθμός Μενιδίου στον οποίο πήγαινε το παιδί του, του ζητά τροφεία για να συνεχίσει να το δέχεται. Οροι αυστηρά επιβίωσης δεν του επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Οροι αυστηρά απάνθρωποι απαγορεύουν την παραμονή του παιδιού δωρεάν, στον παιδικό σταθμό. Είναι οι όροι που θέτει η κυβερνητική πολιτική μείωσης των κοινωνικών δαπανών, κι όποιος αντέξει... Είναι οι ίδιοι όροι, που επιβάλλουν με το ζόρι στους δήμους να πάρουν την αρμοδιότητα λειτουργίας των παιδικών σταθμών, χωρίς τα αντίστοιχα χρήματα κάλυψης των λειτουργικών δαπανών και με την παρότρυνση αυτά να καλυφθούν από την επιβολή τροφείων.

Χτες συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του 1ου παιδικού σταθμού για να εξετάσει την περίπτωση του Γ. Σπανού. Η... ευαισθησία των μελών του εξαντλήθηκε στη μείωση των τροφείων που ζητά από τον Γ. Σπανό, από 15 σε 9 χιλιάδες. Μάλιστα του έδωσαν προθεσμία, μέχρι και 5 ολόκληρες (!) μέρες για να μπορέσει να βρει τα χρήματα να τους πληρώσει. Οταν ο Γ. Σπανός τούς είπε πως αν δε βρει δουλιά δε θα μπορέσει να πληρώσει, η πρόεδρος του ΔΣ, Λίτσα Αλεξάνδρου, τού απάντησε πως δεν ψάχνει! «Αποκλείεται να μη βρίσκεις δουλιά», του είπε η εν λόγω κυρία (σ.σ. ας της δώσουμε το ελαφρυντικό ότι η βόλεψή της την έχει απομακρύνει λίγο από τη σκληρή πραγματικότητα της ανεργίας και της φτώχειας, που χτυπά ολοένα και περισσότερες πόρτες).

Μιλώντας στο «Ρ» ο Γ. Σπανός είπε, πως δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στα χρήματα. Η δε άρνηση του παιδικού σταθμού να δεχτεί το παιδί του, σημαίνει ότι δυσχεραίνει, τουλάχιστον, την προσπάθειά του να βρει δουλιά. «Θα αναγκαστώ να μη δουλέψω ή εγώ ή η σύζυγός μου», μάς είπε...

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Πανδημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης», Θ. Τραβασάρος,χαρακτήρισε «απαράδεκτο να επιβάλλονται τροφεία στους εργαζόμενους για μια υποχρέωση του κράτους και μάλιστα σε μια περιοχή σεισμόπληκτη και με μεγάλη ανεργία». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως ουσιαστικά και στην περίπτωση αυτή υλοποιείται η κυβερνητική πολιτική που στηρίζει τις δαπάνες για όλες τις υπηρεσίες στην τσέπη των δημοτών.

Να σημειωθεί πως ο Δήμος Μενιδίου ανέλαβε την αρμοδιότητα λειτουργίας των παιδικών σταθμών, πριν δύο χρόνια, στο όνομα της αυτοτέλειας, την οποία τώρα πληρώνουν οι δημότες - μέσα από τα τροφεία και τα ανταποδοτικά τέλη - αφού το κράτος δεν καλύπτει το σύνολο των λειτουργικών αναγκών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιδεινώνονται τα προβλήματα(2005-07-19 00:00:00.0)
Τροφεία - χαράτσι σε σεισμόπληκτους γονείς(2000-10-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ