Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Οι συνέπειες του βρώμικου πολέμου σε αριθμούς

Ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά τα στοιχεία, για τις μέχρι τώρα συνέπειες που προκάλεσαν στην ελληνική οικονομία οι αμερικανοΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί

Ισχυρό και ίσως ανεπανόρθωτο πλήγμα, προκάλεσε και στην ελληνική οικονομία και κατά συνέπεια στον εργαζόμενο ελληνικό λαό, η ενεργός συμμετοχή της Ελλάδας (που αποφάσισε η κυβέρνηση Σημίτη για να φανεί αρεστή στους υπερατλαντικούς και Ευρωπαίους «εταίρους» και συμμάχους) στον περσινό βρώμικο ΑμερικανοΝΑΤΟικό πόλεμο εναντίον της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, ο οποίος ήταν το αποκορύφωμα των εμπορικών, και πολιτικών πολέμων που είχαν προηγηθεί από τις αρχές της δεκαετίας του '90.

Αδιάψευστος μάρτυρας, για τις συνέπειες που είχαν μέχρι τώρα στη Γιουγκοσλάβικη, αλλά και την ελληνική οικονομία, ο πόλεμος των 11 εβδομάδων, είναι και τα στοιχεία έρευνας που έκανε πέρσι το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ), τα οποίο δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα με τη μορφή «ενημερωτικού σημειώματος». Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι οι σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι της Γιουγκοσλαβίας είναι η Ρωσία, η Γερμανία, η Βοσνία, η Ιταλία, η ΠΓΔΜ, η Αυστρία και η Ελλάδα. Ομως, από τις 15 χώρες - μέλη της ΕΕ η Ελλάδα ανήκει στην πρώτη τετράδα των καλύτερων εμπορικών εταίρων της Γιουγκοσλαβίας.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των 15 χωρών - μελών της ΕΕ):

  • η συνολική αξία εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη Γιουγκοσλαβία, ανήλθε πέρσι στο ποσό των 99,9 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι η Ελλάδα κατείχε την 4η θέση στο μερίδιο των εξαγόμενων προϊόντων της ΕΕ στην ΟΔΓ (με την Ιταλία, Γερμανία και Αυστρία να προηγούνται).
  • η συνολική αξία των εισαγωγών γιουγκοσλάβικων προϊόντων στην Ελλάδα, ανήλθε πέρσι στο ποσό των 56,3 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα κατείχε την 3η θέση στο μερίδιο των εξαγόμενων γιουγκοσλαβικών προϊόντων στις 15 χώρες - μέλη της ΕΕ, με την Ιταλία και Γερμανία να προηγούνται.
Οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου

Σκιαγραφώντας τις δραματικές οικονομικές συνέπειες που είχε ο βρώμικος αμερικανοΝΑΤΟικός πόλεμος στην οικονομία της Γιουγκοσλαβίας οι συντάκτες της έρευνας του ΣΕΒΕ επικαλούνται στοιχεία της EUROSTAT, σύμφωνα με τα οποία «το 1999, οι κοινοτικές εξαγωγές στη Γιουγκοσλαβία, μειώθηκαν κατά 33%, σε ετήσια βάση». Είναι αξιοσημείωτο, πως το ποσοστό μείωσης των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη Γιουγκοσλαβία το 1999, ήταν περίπου 7 μονάδες μεγαλύτερο από το μέσο κοινοτικό όρο καθώς ανήλθε στο 40,1% που σημαίνει ότι οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στη Γιουγκοσλαβία μειώθηκαν κατά 67 εκατομμύρια ευρώ.

Ανάλογη είναι η εικόνα και με τις εισαγωγές γιουγκοσλαβικών προϊόντων από τις 15 χώρες - μέλη της ΕΕ, που συνολικά μειώθηκαν κατά 48% ήτοι κατά 503,5 εκατ. ευρώ. Το 1999 το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης σημείωσαν οι εξαγωγές γιουγκοσλαβικών προϊόντων στη Φιλανδία (88,4%) και το μικρότερο στο Βέλγιο και Λουξεμβούργο (11,5%). Στην Ελλάδα οι εισαγωγές γιουγκοσλάβικων προϊόντων μειώθηκαν κατά 34%, ποσοστό που υπολείπεται του μέσου κοινοτικού όρου.

Οι συντάκτες του δελτίου του ΣΕΒΕ, επισημαίνουν, ότι «η Ελλάδα επλήγη πολύ περισσότερο από όλους τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση λόγω της κρίσης». Επικαλούνται, μάλιστα, στοιχεία έρευνας σε επιχειρηματίες στη Β. Ελλάδα, από την οποία προέκυψε ότι οι ζημιές από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία- μόνο από ποσά που δεν μπορούν να εισπραχθούν- ξεπερνούν το 1,1 δισ. δολάρια.

Οπως αναφέρεται «τα στοιχεία των ετών 1996, 1997 και 1998 δίνουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τις δυνητικές απώλειες που προκάλεσαν στις ελληνικές εξαγωγές οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, καθώς και οι κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωση, εξαιτίας της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο». Συνέπεια των κυρώσεων αυτών, «το άθροισμα εισαγωγών και εξαγωγών μεταξύ των δύο χωρών από τα 300 εκατ. ΕΥΡΩ που προσέγγισε το 1998, το 1999 περιορίστηκε σε 252 εκατ. ΕΥΡΩ».

Στο «διά ταύτα» όμως, οι συντάκτες του ενημερωτικού σημειώματος του ΣΕΒΕ, θεωρούν τη Γιουγκοσλαβία «μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αγορά για τα ελληνικά συμφέροντα» και καλούν τους επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν τις... ευκαιρίες («υψηλά εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό κυρίως σε κλάδους εντάσεως εργασίας και σημαντική πρωτογενής παραγωγή») και να αναλάβουν επενδυτικές πρωτοβουλίες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυξάνονται ασταμάτητα οι εισαγωγές(2005-03-19 00:00:00.0)
Υπόλογοι και για μολυσμένα τρόφιμα;(2001-01-13 00:00:00.0)
Πάνω από 6 δισ. ευρώ το έλλειμμα(2001-01-09 00:00:00.0)
Πρώτοι... από το τέλος στις εξαγωγές(2000-12-22 00:00:00.0)
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ(1999-04-27 00:00:00.0)
"Πάγωσαν" οι δοσοληψίες(1999-04-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ