Τρίτη 7 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Καθίζηση -36% στο πρώτο τρίμηνο

Επιταχύνεται η πτώση των αγοραπωλησιών αυτοκινήτων

Συνεχίστηκε και το Μάρτη η κάθετη πτώση στην αγορά του αυτοκινήτου, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) το τρίμηνο Γενάρη - Μάρτη του 2009, οι πωλήσεις οχημάτων (καινούργιων και μεταχειρισμένων), παρουσίασαν κατακόρυφη πτώση 36%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008. Βέβαια, πτώση είχαν παρουσιάσει και το περσινό πρώτο τρίμηνο του χρόνου σε σχέση με το αντίστοιχο του 2007, ωστόσο τότε το ποσοστό μείωσης ήταν της τάξης του 3,1%.

Η μεγάλη πτώση στις πωλήσεις, που σε διεθνές επίπεδο εκφράζεται με την κρίση της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, οφείλεται αφ' ενός στη μείωση της αγοραστικής ικανότητας των λαϊκών στρωμάτων και αφ' ετέρου στη νέα πολιτική των τραπεζών, οι οποίες, φοβούμενες τις επιπτώσεις της εισόδου της ελληνικής οικονομίας σε κρίση, έχουν περιορίσει δραστικά τα προγράμματα χρηματοδότησης αυτοκινήτων (χορηγήσεις δανείων).

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε να δώσει χέρι βοήθειας στους μεγαλοεισαγωγείς και μεγαλεμπόρους αυτοκινήτων. Στα πλαίσια αυτά, με φορολογικό νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα την προηγούμενη Παρασκευή, προχώρησε σε μείωση κατά 50% των τελών ταξινόμησης (δασμοί που επιβάλλονται στην εργοστασιακή τιμή του αυτοκινήτου), τόσο για τα καινούρια, όσο και για τα μεταχειρισμένα εισαγόμενα οχήματα. Το μέτρο φυσικά δεν αποσκοπεί στο να πάρει ο κόσμος «φθηνό» αυτοκίνητο, αλλά να βοηθήσει τις εισαγωγικές εταιρείες να «ξεσκαρτάρουν» το απόθεμα που έχουν αυτή τη στιγμή, κάτι που φυσικά βοηθάει και τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες να αυξήσουν τις πωλήσεις τους.

Ειδικότερα, το τρίμηνο Γενάρη - Μάρτη 2009, οι πωλήσεις οχημάτων ανήλθαν σε 77.310, από τα οποία τα 11.225 ήταν μεταχειρισμένα, έναντι 120.871 πωλήσεων το περσινό τρίμηνο. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων ανήλθαν σε 64.514 και των μοτοσικλετών σε 12.796, όταν το περσινό τρίμηνο είχαν πουληθεί 103.664 και 17.207 αντίστοιχα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ