Τρίτη 7 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Να βρεθούμε μπροστάρηδες στον ξεσηκωμό του λαού

Σε μεγάλη συγκέντρωση στη Λάρισα μίλησε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε μεγάλη συγκέντρωση στο Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας μίλησε, την Κυριακή, ο Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη συγκέντρωση μαζική ήταν η συμμετοχή της νεολαίας, ενώ παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Τυρνάβου, Χρ. Κιτσίδης, ο επικεφαλής της «Δημοτικής Συνεργασίας» του δήμου Λαρισαίων, Αγις Παπαστεργίου, ο επικεφαλής της «Νομαρχιακής Ενωτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας», Μπ. Μπακούλας και εκπρόσωποι πολλών μαζικών φορέων της περιοχής.

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Γ. Κορίτσας, μέλος του Γραφείου της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ και ξεκινώντας την ομιλία του ο Δ. Γόντικας, επεσήμανε: «Σήμερα είμαστε μπροστά σε μια κατάσταση που μας καλεί να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας. Να βρεθούμε μπροστάρηδες στον ξεσηκωμό του λαού μας με φλογερή θέληση. Διαφωτιστές, οργανωτές και εμψυχωτές ενός κινήματος αντίστασης και αντεπίθεσης. Αντίστασης, να μη φορτωθεί η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα τις συνέπειες της κρίσης. Αντεπίθεσης, για να πληρώσουν την κρίση αυτοί που τη δημιούργησαν, αυτοί που ευθύνονται. Αντεπίθεσης για ένα κίνημα ανατροπών και ρήξεων».

«Οι εργαζόμενοι - είπε στη συνέχεια - να μη δεχθούν να κάνουν νέες υποχωρήσεις και να δεχθούν όσα προτείνουν οι εργοδότες, η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, η ΕΕ. Να μη δεχτούν να βάλουν πλάτη για να ξεπεραστεί η καπιταλιστική κρίση. Κάθε υποχώρηση θα γίνεται νέα θηλιά. Κάθε απώλεια θα μονιμοποιείται.


Να δώσουν δύναμη στο ΚΚΕ μπροστά στις εκλογές που έρχονται για την ευρωβουλή και για την εθνική βουλή όποτε γίνουν.

Να τιμωρηθούν αλύπητα τα κόμματα του δικομματισμού, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, γιατί είναι οι κύριοι υπεύθυνοι και τα στηρίγματα του κεφαλαίου. Να απορρίψουν τις εκκλήσεις για συναίνεση και τις απατηλές και υποκριτικές διακηρύξεις ότι πασχίζουν να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση.

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας που θα βοηθήσει τη γρήγορη ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Να γίνει κάθε τόπος δουλειάς και χωριό κέντρο αντίστασης και αγώνα».

Και τόνισε: «Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει θωράκιση του λαού απέναντι στους εκβιασμούς, τους μηχανισμούς της υποταγής και της μοιρολατρίας που προέρχονται από την εργοδοσία, το κράτος και τα κόμματα του δικομματισμού και του ευρωσυμβιβασμού. Αυτοί δε θέλουν να αλλάξει τίποτα από τη σημερινή κατάσταση. Το μόνο που φοβούνται είναι η λαϊκή αφύπνιση, οργάνωση και πάλη. Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει δυνάμωμα της αλληλεγγύης με όλους τους λαούς της Ευρώπης και μήνυμα αντεπίθεσης σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Με αυτούς τους σκοπούς οργανώνουμε την εκλογική μάχη και καλούμε το λαό να πάρει τολμηρές αποφάσεις. Να συνταχθεί με τους κομμουνιστές, για να νιώσει πραγματικά χρήσιμος για τον εαυτό του, την οικογένειά του, για το μεγάλωμα των παιδιών του. Να νιώσει ελεύθερος από εκβιαστικά διλήμματα και φοβίες. Μπορεί να μη συμφωνούν όλοι σε όλα, να έχουν τις επιφυλάξεις τους για όσα λέμε. Ας κάνουν το πρώτο βήμα. Θα βρουν απαντήσεις στην πορεία, θα νιώσουν πολύ γρήγορα την ικανοποίηση της δικαίωσης.

Με αυτό το πνεύμα, σας καλούμε σε ένα πλατύ, τολμηρό άνοιγμα. Να φτάσουμε πλατιά, χωρίς αναστολές. Να γκρεμίσουμε τείχη και προκαταλήψεις. Ολος ο κόσμος είναι προβληματισμένος, αναζητά διέξοδο, προοπτική. Είναι μεγάλα τα τμήματα των εργαζομένων που είναι απογοητευμένα και δεν έχουν καμιά εμπιστοσύνη στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Εχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι το ίδιο πράγμα».

«Ενωση ληστών»

Αναφερόμενος στην ΕΕ, ο Δ. Γόντικας σημείωσε ότι η μόνη αλήθεια είναι πως «η ΕΕ δεν είναι ένωση για τους λαούς και τα συμφέροντά τους, αλλά ένωση των καπιταλιστών και μονόδρομος για να αυξήσουν την κερδοφορία τους και την επέκτασή τους σε νέες αγορές και να αντιμετωπίσουν συντονισμένα το εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Είναι επιλογή ταξική για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας κάθε χώρας. Είναι ένωση ληστών που ο πιο ισχυρός κατασπαράζει τον πιο αδύνατο και όλοι μαζί τους εργαζόμενους. Το βλέπουμε σήμερα πολύ καθαρά μπροστά στην κρίση.

Οταν το ΚΚΕ αντιτάχθηκε σε αυτήν την επιλογή δεν είχε αυτά τα χειροπιαστά αποτελέσματα. Τα προέβλεπε. Σήμερα τα έχουμε μπροστά μας. Οι μύθοι καταρρέουν. Οι λαοί πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους. Αυτή η διαδικασία άρχισε. Το "όχι" απέναντι στην ΕΕ γίνεται όλο και πιο ισχυρό, πιο μαζικό. Η αναζήτηση μιας άλλης προοπτικής μπαίνει στην ημερήσια διάταξη.

Ποια είναι η πιο τρανή, η πιο χειροπιαστή απόδειξη για τον ταξικό χαρακτήρα της ΕΕ, αλλά και το τέλος αυτής της λυκοσυμμαχίας; Είναι μπροστά στα μάτια μας. Είναι σε κάθε κλάδο παραγωγής, είναι μέσα σε κάθε σπίτι εργατικής και λαϊκής οικογένειας. Είναι τα μονοπώλια, τα καρτέλ. Είναι η συγκέντρωση κεφαλαίων, μέσων παραγωγής του εμπορίου, του τζίρου, των κερδών σε όλο και λιγότερα χέρια, σε κάθε κλάδο παραγωγής και υπηρεσιών. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι η βιτρίνα τους και η δύναμη κρούσης για την καταλήστευση του λαού και ως εργαζόμενων και ως καταναλωτών».

Δυνάστης της αγροτιάς

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο τι αντιπροσωπεύει η ΕΕ για τη μικρομεσαία αγροτιά, είπε: «Ποιος στερεί από τους μικρομεσαίους αγρότες τις δυνατότητες να μείνουν στο χωράφι τους, να καρπώνονται τον κόπο τους, να παράγουν σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες που υπάρχουν; Δεν είναι οι μεγαλέμποροι, δεν είναι τα καρτέλ, δεν είναι οι πολυεθνικές μηχανημάτων, λιπασμάτων, εφοδίων; Δεν είναι οι τραπεζίτες; Δεν είναι οι ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ; Δεν είναι οι φαρμακοβιομηχανίες και οι πολυεθνικές τροφίμων;

Να το αποτέλεσμα της ελευθερίας κίνησης κεφαλαίων, το ελεύθερο εμπόριο και τα αγαθά της ιδιωτικοποίησης. Να το αποτέλεσμα και οι σκοποί της ΚΑΠ, τα «καλά» της ΕΕ. Να ποια συμφέροντα και πολιτικές υπερασπίζονται η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Οι νεοφιλελεύθεροι και σοσιαλδημοκράτες σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Σε αυτήν τη γραμμή έχει ενσωματωθεί και η λεγόμενη ανανεωτική αριστερά.

Ρεαλιστικό είναι αυτό που λέει το ΚΚΕ. Οτι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχτούν να κάνουν την παραμικρή θυσία για την κρίση και ότι στα πλαίσια της ΕΕ δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος. Για να υπάρχει διέξοδος προς όφελος του λαού χρειάζεται ένα φιλεργατικό, φιλολαϊκό μέτωπο πάλης σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Οσοι θέλουν να δώσουν μήνυμα αντίστασης στην ΕΕ, ένα πνεύμα σαφούς καταδίκης, μπορούν να δώσουν δύναμη στο ΚΚΕ, να τιμωρήσουν κυριολεκτικά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και να μη χαραμίσουν την ψήφο τους σε κόμματα που άλλα λένε σήμερα, άλλα έλεγαν χτες, άλλα λένε έξω άλλα μέσα στην Ελλάδα, άλλα να λέει ο ένας και άλλα να λέει ο άλλος, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ψήφισαν το Μάαστριχτ, ψήφισαν την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και το Ευρώ και τώρα τους φταίει ο Μπαρόζο και ο νεοφιλελευθερισμός. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος που να υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα και να βγάζει τη χώρα από την κρίση.

Αυτό που σήμερα χρειάζεται η αγροτική οικονομία είναι να καταργηθούν όλοι οι περιορισμοί στην παραγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, να εξασφαλιστεί από το κράτος η συγκέντρωση και διάθεσή τους με εγγυημένες τιμές. Να οργανωθεί η γεωργική βιομηχανία και ένα σύστημα παραγωγικών συνεταιρισμών. Ετσι θα αυξηθεί η αγροτική παραγωγή ποιοτικών προϊόντων που θα εξασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα για τους αγρότες, δουλειά για τους εργαζόμενους και φτηνά προϊόντα για τους καταναλωτές.

Αλλά μια τέτοια οργάνωση της παραγωγής δεν συμφέρει τα καρτέλ, τους μεγαλεμπόρους, τις τράπεζες και τις πολυεθνικές. Θα χάσουν την πελατεία και την παρασιτική ζωή, να ζουν από τον κόπο των άλλων.

Οταν το ΚΚΕ αποκαλύπτει τους μύθους και τις απατηλές τους υποσχέσεις θυμούνται τους βρικόλακες του παρελθόντος, τον αντικομμουνισμό και επιστρατεύουν τον κάθε Πάγκαλο για να καλύψουν το ρόλο τους ως στυλοβατών του ιμπεριαλισμού και των μονοπωλίων».

Μετά το τέλος της ομιλίας του Δ. Γόντικα ακολούθησε πλούσια και γόνιμη συζήτηση με τη συμμετοχή πολλών εκ των παρευρισκομένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πάρτε μέτρα για το καρτέλ στα δομικά υλικά(2012-09-29 00:00:00.0)
Κοροϊδία των κτηνοτρόφων(2009-10-23 00:00:00.0)
Να προετοιμαστούμε για ανατροπές και ρήξεις με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό(2009-03-31 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2009-03-12 00:00:00.0)
Κάλεσμα για μια άλλη πορεία(1998-09-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ