Σάββατο 4 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΙΡΑΚ
«Ανοίγει» η λεηλατημένη Ουρ

«Ράμπο» στην Ουρ
«Ράμπο» στην Ουρ
Στο πλαίσιο της προσπάθειας να «διασκεδαστούν» οι βανδαλισμοί του ιμπεριαλισμού στην πολιτιστική κληρονομιά του Ιράκ, εντάσσεται η ανακοίνωση της ιρακινής «κυβέρνησης» για άνοιγμα της αρχαίας πόλης Ουρ... στους τουρίστες (!), πρώτη φορά μετά την έναρξη της κατοχής.

Ο σημαντικότατος αυτός αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται κοντά στη σημερινή πόλη Νασιρίγια και την αεροπορική βάση Αλι. Στις 13 Μάη οι Αμερικανοί «θα» εγκαταλείψουν τη βάση και τότε «θα απελευθερωθεί» και ο αρχαιολογικός χώρος. Στο μεταξύ, επί έξι χρόνια, οι «αρχαιοπώλες», προεξαρχόντων των Αμερικανών, πλουτίζουν με τις λεηλατημένες αρχαιότητες του Ιράκ, μεταξύ αυτών και της Ουρ. Θυμίζουμε ότι το Μάη του 2008, ο Μπαχάα Μαγιάχ, σύμβουλος του ιρακινού υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, σε συνέντευξή του στο Λονδίνο, κατήγγειλε ότι ο αμερικανικός στρατός έχει προκαλέσει σοβαρές καταστροφές σε μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας περιοχές και επιτρέπει σε Αμερικανούς αρχαιοπώλες να εμπορεύονται ελεύθερα θησαυρούς που κλάπηκαν από το Ιράκ. Παρουσίασε, επίσης, φωτογραφίες με καταστροφές που προκάλεσαν οι κατοχικές δυνάμεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Βαβυλώνας, του Κις και της Ουρ, μεταξύ άλλων.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ήδη είναι σημαντικές οι συνέπειες στους αρχαιολογικούς χώρους από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Αμερικανών και ότι «σε όλες τις ΗΠΑ βλέπουμε αρχαιοπώλες να εμπορεύονται τις αρχαιότητες χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο». Αρα, είναι άγνωστο τι, ακριβώς, απέμεινε από τους θησαυρούς της Ουρ...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ