Σάββατο 4 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δρακόντεια μέτρα κατά των διαδηλωτών

Αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής βρέθηκαν οι αντιΝΑΤΟικοί διαδηλωτές και στη Γερμανία
Αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής βρέθηκαν οι αντιΝΑΤΟικοί διαδηλωτές και στη Γερμανία
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ - ΜΠΑΝΤΕΝ ΜΠΑΝΤΕΝ - ΚΕΛ.--

Νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν, χτες το απόγευμα, στην περίμετρο της συνοικίας Νεοχόφ, του Στρασβούργου, όπου έχει κατασκηνώσει μεγάλος αριθμός αντι-ΝΑΤΟικών διαδηλωτών μετά από ώρες ηρεμίας που ακολούθησαν τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην ίδια περίπου περιοχή κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας. Οπως και το προηγούμενο βράδυ, έτσι και χτες το απόγευμα, μερικές εκατοντάδες διαδηλωτών προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό που έχει αναπτυχθεί περιμετρικά της συνοικίας και να προχωρήσουν προς το κέντρο της πόλης.

Οι άνδρες των γαλλικών αστυνομικών δυνάμεων τους αντιμετώπισαν με δακρυγόνα, βομβίδες κρότου και ασφυξιογόνα, ενώ οι διαδηλωτές πυρπόλησαν κάδους απορριμάτων. Σύμφωνα με την αστυνομία, δύο άνδρες της τραυματίστηκαν ενώ έγινε αδιευκρίνιστος αριθμός συλλήψεων. Αλλα 300 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των ανάλογων επεισοδίων που σημειώθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, ενώ ένας Γερμανός φωτορεπόρτερ τραυματίστηκε από λαστιχένια σφαίρα στην κοιλιά. Οι γαλλικές αρχές δε σχολίασαν τη χρήση λαστιχένιων σφαιρών. Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι των διαδηλωτών τόνισαν ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στις διαμαρτυρίες δε σκοπεύει να συγκρουστεί με την αστυνομία αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα προσπαθήσει να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό.

Ολα αυτά έλαβαν χώρα στα προάστια του Στρασβούργου, αφού το κέντρο της πόλης είναι αποκλεισμένο. Συγκεκριμένα, υπάρχει μια πρώτη «κίτρινη» ζώνη, όπου απαγορεύεται η διέλευση οχημάτων και όποιος εισέρχεται οφείλει να δείξει επαγγελματική ταυτότητα. Μια δεύτερη «κόκκινη» ζώνη υπάρχει στην περίμετρο των χώρων όπου θα γίνουν οι συναντήσεις των ηγετών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ καθώς και περιμετρικά του Καθεδρικού ναού της πόλης, τον οποίο θα επισκεφτεί η σύζυγος του Αμερικανού Προέδρου. Στην «κόκκινη» ζώνη δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία ούτε των πεζών, που δεν έχουν ειδική άδεια. Από χτες το μεσημέρι, δεν κινείται, επίσης, κανένα μέσο μαζικής μεταφοράς στην πόλη μέχρι νεοτέρας.

Στην πρωτεύουσα της γαλλικής επαρχίας της Αλσατίας έχουν αναπτυχθεί περίπου 10.000 πάνοπλοι αστυνομικοί, αλλά και τουλάχιστον 300 άνδρες των ειδικών δυνάμεων καταστολής διαδηλώσεων και της έφιππης αστυνομίας, ενώ σε σχεδόν διαρκή περιπολία στους αιθέρες βρίσκονται ελικόπτερα.

Ανάλογο είναι το κλίμα και στις γερμανικές πόλεις Μπάντεν Μπάντεν και Κελ, όπου, επίσης, θα πραγματοποιηθούν εργασίες της Συνόδου Κορυφής. Από τα μεσάνυχτα χτες απαγορεύεται κάθε μετακίνηση στη γέφυρα της Ευρώπης, τη γέφυρα που ενώνει Γαλλία - Γερμανία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες μαζικές κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο(2023-11-28 00:00:00.0)
Συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομικών(2022-05-31 00:00:00.0)
Επίθεση κατά εργατών της «ArcelorMittal»(2013-02-08 00:00:00.0)
Για την ενίσχυση της λυκοσυμμαχίας(2009-04-04 00:00:00.0)
ΝΑΤΟ: εχθρός των λαών, ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ!(2009-03-08 00:00:00.0)
Επί ποδός πολέμου οι δυνάμεις καταστολής(2001-07-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ