Σάββατο 4 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
60 μαύρα χρόνια ΝΑΤΟ

Η σημερινή μαύρη επέτειος, για τους λαούς και την υπόθεση της παγκόσμιας ειρήνης, των 60 χρόνων από την ίδρυση του ΝΑΤΟ και η ταυτόχρονη Σύνοδος των αρχηγών των 28, πλέον, κρατών - μελών του, που ολοκληρώνεται σήμερα στο Στρασβούργο, αποτελούν μιαν υπενθύμιση του διαχρονικού και επιθετικού ενάντια στους λαούς ρόλου του ΝΑΤΟ, αλλά, κυρίως, αναδεικνύουν το σημερινό ρόλο του ως βασικού στρατιωτικοπολιτικού ιμπεριαλιστικού μοχλού με δράση μέσα και έξω από τα σύνορα των κρατών - μελών του για την εξυπηρέτηση των διεθνικών μονοπωλίων με επεμβάσεις και πολέμους.

Το ΝΑΤΟ, αυτές τις 6 δεκαετίες, έδειξε περίτρανα αυτό που είναι πραγματικά, επιβεβαιώνοντας τον επιθετικό του χαρακτήρα. Ειδικά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, μετά και τις γνωστές ανατροπές στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο, αναδείχθηκε με τον πλέον σαφή τρόπο ο λόγος ύπαρξης του ΝΑΤΟ, που όχι μόνο συνέχισε να λειτουργεί, αλλά αναπροσάρμοσε και το δόγμα του, ώστε πιο αποτελεσματικά να παίζει το ρόλο του ως διεθνούς κατασταλτικού μηχανισμού. Ταυτόχρονα, το ΝΑΤΟ είναι και ο προπομπός της οικονομικής διείσδυσης στις διάφορες περιοχές του πλανήτη των διεθνικών μονοπωλίων.

Το ΝΑΤΟ, μετά το 1991, μπήκε σε μια πορεία μετεξέλιξης, διευρύνοντας τα όριά του σε όλο τον πλανήτη, αναπροσαρμόζοντας το δόγμα του, ώστε να καλύπτεται ο ρόλος του ως παγκόσμιου χωροφύλακα και στήνοντας νέες απειλές, ώστε να δικαιολογεί αυτόν το ρόλο. Η πορεία αυτή σηματοδοτήθηκε με τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της Ουάσιγκτον το 1999, με το «νέο δόγμα» περί παγκόσμιας δράσης στο όνομα της «διεθνούς ασφάλειας» και «σταθερότητας», της Πράγας το 2002, που έγινε σε συνθήκες κήρυξης του «αντιτρομοκρατικού πολέμου», με τη διεύρυνση των ορίων του και το δόγμα περί προληπτικού πολέμου, της Κωνσταντινούπολης το 2004, όπου δρομολογήθηκαν λύσεις στα πρακτικά ζητήματα που αφορούν στην επιχειρησιακή ετοιμότητα της λυκοσυμμαχίας και στην άμεση στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε εμπόλεμες περιοχές ως παγκόσμιας κατασταλτικής δύναμης, της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας το 2006, όπου μπήκαν σε πορεία υλοποίησης τα θέματα που αφορούν τη μετεξέλιξη του ΝΑΤΟ, τις Δυνάμεις Ταχείας Αντίδρασης (NRF).

Φθάσαμε στην παρούσα Σύνοδο Κορυφής του Στρασβούργου, όπου μπαίνουν στο τραπέζι τα επιχειρησιακά σχέδια των Αμερικανών για διείσδυση στην Ασία με αφορμή και πρόσχημα τον πόλεμο του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και η προσπάθειά τους για ευρωπαϊκή εμπλοκή. Ο τρόπος που ξεδιπλώνεται η ιμπεριαλιστική στρατηγική δεν είναι τυχαίος. Ο πόλεμος κατά του Αφγανιστάν, που ξεκίνησε με αφορμή τα χτυπήματα της 11ης Σεπτέμβρη 2001, πάτησε πάνω στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ουάσιγκτον του 1999, που θεσμοθέτησε την αποστολή στρατευμάτων σε όλο τον κόσμο με διάφορα προσχήματα, όπως «η τρομοκρατία, η καταπίεση, οι φυλετικές συγκρούσεις, η οικονομική δυσπραγία, η κατάρρευση της πολιτικής τάξης και η εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής...». Την ίδια ώρα, «το οργανωμένο έγκλημα και η διατάραξη ροής ζωτικών πόρων» διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για μελλοντικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ».

Ο βίος και η πολιτεία του ΝΑΤΟ δείχνουν ότι συνιστά μόνιμη απειλή για την ανθρωπότητα. Είναι υπόθεση των λαών και των κινημάτων τους η απόκρουση της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας. Αυτοί είναι το αντίπαλο δέος, η δύναμη που μπορεί να βάλει φραγμό στον ιμπεριαλισμό και να ανατρέψει τα σχέδιά του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ